https://www.alekuriren.se/wp-content/uploads/2017/02/ledare-facebook.jpg

Åsikter om åsikter

Vad ska du tycka till om nästa vecka? En främmande man dyker upp bakom mig i matbutiken. ”Det måste vara svårt att alltid ha en åsikt om allt och alla”. Jag skrattade till och svarade att jag inte tror mig vara unik. De allra flesta, för att inte säga alla, har i regel en åsikt om precis allt. Skillnaden är att vissa väljer att uttrycka den och vissa att behålla den för sig själv. Det är till och med reglerat i våra grundlagar, att den som vill både får och kan göra sin röst hörd oavsett vad det handlar om. Däremot är vi inte så många som har i uppdrag att varje vecka formulera våra åsikter i skrift.

”Har du ingen åsikt?” Ibland är det bra att kontra med en motfråga för att slippa stå i skottgluggen själv. Jodå, det kan jag lova, där fanns åsikter. Om precis allt. Jag rekommenderade honom att engagera sig och försöka hitta det parti som bäst delar hans åsikter för att därigenom kunna bli politiskt aktiv.

”Jag är ingen politiker!” Svaret kom omgående. Nähä, försökte jag. Vad är en politiker då? Det är väl en person med mycket åsikter och som engagerar sig för att försöka påverka sin omgivning i ”rätt” riktning.

Hela samtalet tog en ny vändning och det blev plötsligt uppenbart att vi trots en lång tradition av demokratiskt folkstyre inte har lyckats övertyga ens våra egna medborgare om hur systemet fungerar. Min nyvunna vän menade att politiker var styrda och tillsagda givna åsikter.

Det är förvisso sant att partierna likt vilka föreningar som helst tar beslut om hur de ska hantera vissa frågor. För eller emot kärnkraft till exempel. Men även dessa ställningstagande sker inom ramen för demokrati, att medlemmarna, eller deras förtroendevalda överlägger och tar beslut. Därmed inte sagt att du måste gilla allt ditt parti tar beslut om, men du måste respektera det. ”Genom att vara medlem i ett parti kan du påverka vilken ställning ditt parti ska ta i en given fråga, därmed inte sagt att du alltid får som du vill. Att bara stå åt sidan är svårare om målet nu är att aktivt driva en fråga”.

Mannen såg konfunderad ut. ”Vilket parti är du med i? Du tycker ju väldigt mycket?” Det var en bra kontring. Jag förstod att mitt resonemang mer eller mindre hade påtalat att med många åsikter krävs det ett politiskt engagemang och det är ju självfallet inte sant. Du har all rätt att stå åt sidan och fortsätta tycka till i frågor som berör dig. Det finns mängder av opolitiska forum. Jag fick rätta mig själv och bad honom istället hålla utkik efter annonser om ortsutvecklingsmöten i Ale. Ett perfekt forum för de lokala och ortsnära frågorna. Det blev en intressant dialog som påminde mig om det ständiga behovet av att prata om möjligheterna att påverka.

Snart 100 dagar före valet är det hög tid för oss väljare att kolla av hur partierna resonerar i de frågor som berör oss – för även om man inte själv är noga med att delta i debatten så är det viktigt att se till att de som gör det har rätt värderingar och i möjligaste mån styr landet, regionen och kommunen i den riktning vi själva önskar.

Att rösta är det minsta vi kan göra för att säkerställa demokratin och dess spelregler – för ingenting är självklart.

Mer från ledare

Sjukhusen blöder inte

Radio Göteborgs huvudnyhet under måndagen var att sjukhusen blöder i…

Positiv inflation

Det har varit publikfester i tidningens spridningsområde från fredag kväll…

Den eviga frågan

Redan i valrörelsen 1998 var frågan om ett nytt kommunhus…

Vårtecken!

Våren är äntligen här och med den kommer vi att…

Senaste nytt

Per är återfunnen vid liv

Han försvann under natten till måndag, 5 juni, i Skönningared…

Elin satsar på motocross

Elin Hansson satt för första gången på en crosscykel i…

Respass ur Svenska cupen

Ahlafors IF är utslaget ur Svenska cupen och drömmarna om…

Skepplanda BTK firar 75 år

Den stora jubileumsdagen närmar sig med stormsteg. När Skepplanda BTK…

Missing People om letandet efter Per

Han heter Per och är 62 år gammal. Senast någon…

Vd:n lämnar Edethus

Sanny Mattelin har varit vd på Edethus sedan den 1…

Rudin bakom sen SBTK-seger

På torsdagskvällen var Skepplanda BTK på jakt efter sin andra…

Här är risken större för viltolyckor

Förra året hanterades 65 624 viltolyckor i Sverige. I mer…

Rullatorrace som gjorde succé

Det blev inte bara ett utan tre rullstolsrace på lika…

De ska starta gåfotboll i Surte

Ann-Britt Mårtensson och Anneli Larsson har en lång historia inom…

Orimliga sparkrav på regionens sjukhus

Den senaste tidens rubriker och även en ledare i lokaltidningen…

Lastbil började brinna på E45

SURTE. Strax efter klockan 17 på onsdagen började en lastbil…

Kvinna döms till fängelse

Det var i februari förra året som en kvinna i…