Ale kommun köper delar av Ale Torg för att komma vidare i utvecklingen av centrala Nödinge. Det är ett moget och helt avgörande beslut. Det bästa av allt är att det råder politisk enighet bakom beslutet.
Som alltid vid stora fastighetsaffärer kommer prislappen att diskuteras. 43 miljoner kronor är en stor summa pengar, men sett till innehållet och vilka möjligheter som nu öppnas känns nivån rimlig. Det är sagt utifrån noll erfarenhet av fastighetsaffärer, noll kunskap om markvärdering och noll insikt i de ekonomiska villkoren – så när det gäller just den siffermässiga delen av affären bör mina åsikter tas med en stor nypa salt.
Däremot är affären och det faktum att Ale kommun plötsligt har rådighet över den södra delen av Ale Torg en stor framgång. Nu finns det äntligen förutsättningar att realisera framtidsvisionen för Nödinge som innehåller både bostäder nära pendelstationen och ett kommunens hus. En möteplats tillgänglig för alla där kommunens tjänstemän samlas under dagtid och där andra aktiviteter kan ta vid efter kontorstid. Det var i alla fall såsom idén med ett kommunens hus presenterades en gång i tiden. Nu kan planerna förverkligas om de inte har glömts bort. Det har trots allt gått ett antal år sedan dåvarande kommunalråd Paula Örn (S) och Mikael Berglund (M) gemensamt pekade ut Ale Torg som platsen för ett nytt kommunhus (2015).
Det skulle vara väldigt lätt att fortsätta gnälla över alla visioner som presenterats och aldrig genomförts, men en dag som denna känns bitterhet avlägset. Ale kommuns beslut att förvärva marken av Balder är helt enkelt alltför positivt för att dränkas i gnäll. Låt oss istället se vilka fantastiska förutsättningar som plötsligt råder. Kommunen äger plötsligt både marken och genomförandet. Jag utgår från att kommunens hus nu blir en fastighet som kommunen själv kommer att äga, utan livslånga indexreglerade hyreskontrakt. Nu finns det äntligen en möjlighet att skapa ett levande kulturhus med bio, bibliotek, utställningslokaler med mera. Personligen hoppas jag att de allmänna lokalerna blir flexibla med möjlighet för både stora och små sällskap. Idag är det svårt att hitta en evenemangslokal med modern teknik när deltagarna är fler än 50. Bygdegårdar i all ära, men moderna och lättillgängliga kan de inte anklagas för att vara.
Hemlighetsmakeriet har varit framgångsrikt. Ytterst få har haft vetskap om affären och även om näringslivet har fått hintar om att ”något stort är på gång” så har inga detaljer läckt ut. Det har varit ett ärende som båda kommunalråden har hanterat professionellt och just det faktum att det råder politisk enighet bakom en affär av denna dignitet är en framgång i sig.