https://www.alekuriren.se/wp-content/uploads/2020/09/ledare-1.jpg

Bågen är spänd!

Ale-samverkan, den politiska ledningen i Ale kommun, presenterade på måndagen sin första gemensamma budget. Verksamheten ska präglas av ständiga förbättringar för ökad kundnytta och ett tryggare Ale. En välformulerad strategi, men hur målen ska infrias överlåts till tjänstemännen.

”Ständiga förbättringar för ökad kundnytta och ett tryggare Ale” – bör innebära att fler elever går ur årskurs nio med godkända betyg tänker jag. Att barn och unga förbereds för framtiden med goda läs-, skriv-, och räknekunskaper är en förutsättning för välfärdssamhället. I år var det 54 elever som gick ur årskurs nio utan fullständiga betyg. Det är ett faktum som kräver att kommunen som huvudman för skolan bättrar sig. I skolans värld är det ofta sammankopplat med resurser. Kommunstyrelsens ordförande, Mikael Berglund (M), påvisar dock under måndagens pressträff att det inte finns några sådana samband. Det är möjligen sant, men jag tänker ändå att det kostar i form av fler undervisningstimmar, assistenter och specialpedagoger för att samtliga elever ska klara sig igenom grundskolan. Utbildningsnämnden får ett tillskott med 2,5 miljoner och frågan är om det räcker för att på allvar vända trenden i skolan? 

Huruvida ständiga förbättringar och pratet om effektivitet verkligen hänger ihop med en ökad kundnytta borde också analyseras. Det går självklart att hitta sådana exempel. Ett är de särskilda boenden, Björkliden och Backavik, som drivs på intraprenad med stort självstyre. Där lyckas man med samma påse pengar åstadkomma ett stort mervärde för både de boende och personalen. Ale-samverkans budget har ett nytt fokus. Perspektivet är att utgå från aleborna. Hur tjänar kommunen sina invånare på bästa sätt? Det låter klokt, även om jag faktiskt alltid har utgått från att våra folkvalda haft det som mål. 

Om en effektivare administration i kommunstyrelsen leder till fler specialpedagoger i skolan är jag med på tåget, men jag vill gärna se det sambandet innan jag applåderar. När man pratar effektiviseringar i skola, vård och omsorg blir jag kritisk. Det smakar inte gott, kanske är det bara ordet som känns fel. Självklart måste även mjuka verksamheter utvecklas och jobba med ständiga förbättringar. Jag inser det, men Lärarförbudet och Lärarnas Riksförbund har i ett yttrande om budgeten för 2023 påmint Ales ”regeringspartier” om vad de lovat i valrörelsen. Ett smart drag. I den budget som nu presenterades talades det ingenting om målen för lärartäthet eller gruppstorlek i förskolan. Hur verksamheterna ska bli bättre blir nämligen en fråga för tjänstemännen. Politiken har angett målet. En verksamhet som präglas av ständiga förbättringar för ökad kundnytta och ett tryggare Ale. Bågen är spänd, pilarna skickade – träffar de målen? Det återstår att se.

Mer från ledare

En eller två?

Debatten om en ny grundskola i Nol-Alafors har tagit fart…

Köp björnen!

För snart två år sedan skapade den vackert belysta älgen…

Nya möjligheter

Ett månadsskifte går ofta obemärkt förbi, men av kända skäl…

God jul & gott nytt!

Coronaviruset tvingade människor till social distansering, vilket var en sorg…

Senaste nytt

De delar ut gratis mat – varje vecka

Samtidigt som allt flera familjer fått det tuffare ekonomiskt och…

Trafikolycka i Älvängen

Det kraftiga snöfallet ledde till problem i trafiken, på flera…

Eleverna tävlar bort matsvinnet

Allt började med att kökspersonalen på Alafors Fria Skola, i…

Matsvinnet minskade men målet missades

Kommunens mål inför 2022 var att minska matsvinnet till en…

75-åring uppvaktad av näringslivet

Complettbyggen AB och Alekuriren AB överlämnade en gratifikation på 25…

Kritiserade LSS-boendet ska byggas

Det var i januari förra året som lokaltidningen rapporterade om…

Positiva vindar i Ale Padelclub

I slutet av augusti invigde Dream Padel sin första hall…

Alebyggen har växt i rekordfart

Alebyggen summerar ånyo ett händelserikt år. Under fjolåret färdigställdes Änggatan…

Repslagarmuseet laddar för Båtmässan

Nu på lördag, den 4 februari, invigs Båtmässan i Göteborg.…

Amira är svensk ungdomsmästare

Det är fredag kväll och inne i Fit4fight Gyms lokal…

En eller två?

Debatten om en ny grundskola i Nol-Alafors har tagit fart…

Verksamhet riskerar att läggas ner

Lokaltidningen träffar Inga-Britt Karlbom på Ale Seniorcentrum. Här finns även…

Döms för våldtäkt mot barn

Händelsen inträffade i januari förra året. En kille som vid…