https://www.alekuriren.se/wp-content/uploads/2015/08/Ledare-Facebook.jpg

Bäst i Sverige

För fjärde året i rad klättrade Ale uppåt i Svenskt Näringslivs ranking över näringslivsklimatet i landets 290 kommuner. Ale placerar sig nu på plats 43. Det är ett fantastiskt kvitto på ett långsiktigt, målmedvetet och till sist väldigt framgångsrikt arbete. Det inleddes med en öppen och rak dialog, där företagarna fick kritisera och sätta fingret på de brister som fanns i kommunen. Det var högt i tak och dåvarande Kommunstyrelsens ordförande Mikael Berglund (M) fick klä skott för mycket och lite till. Inget sopades under mattan, tvärtom bjöds ansvariga tjänstemän in och problemställningarna belystes. Ibland fanns det fog för kritik, ibland kunde tjänstemännen ge en bra förklaring till kommunens hantering. På så vis vann man respekt och förtroende för varandra. Där lades grunden till en resa alla idag kan glädjas åt.

Ganska snabbt flyttades fokus till att istället diskutera lösningar och hur företagsklimatet kunde förbättras i framtiden. Politiken tog initiativ till ett näringslivsråd, där engagerade företagare idag ingår och i en nära dialog med företrädare för Ale kommun diskuterar aktuella ämnen. Tro katten att stämningen och relationerna mellan kommun och näringsliv har blivit bättre. Som företagare har du inte bara fått kliva ombord på båten, du är dessutom med och styr. Målet att bli en topp-tio kommun, sett till näringslivsklimatet, har man också varit med och pekat ut. Delaktigheten är utbredd och möjligheterna att påverka bättre än någonsin. För mig är Ales resa på Svenskt Näringslivs ranking ingen sensation. Den var självskriven och jag är övertygad om att den kommer att fortsätta.

Ett av skälen är att det fortfarande finns ett antal tydliga förbättringsområden, till exempel nyföretagande. Dessutom är näringslivsfrågorna prioriterade hos kommunledningen och maktskiftet förra året har inte påverkat. Det bådar gott för en fortsatt positiv utveckling.

Det är ingen mirakelmedicin som har använts. Det mesta handlar om attityd och bemötande, mjuka frågor som ändå kan vara väldigt svåra att förändra. I Ale gick det genom att man var överens om två saker. Dels att nuläget inte var bra dels att målet var att skapa något bättre. Med en ömsesidig respekt för varandra startade Ale en förändringsresa som alla parter har värnat. När dessutom medresenärerna får vara delaktiga under resan har trivseln blivit uppenbar. En god gemenskap borgar för att klimatet kan fortsätta utvecklas i rätt riktning.

Medias attityder till företagande i Ale rankas som bäst i Sverige. Jag utgår från att vi är en del av det resultatet och har därför bjudit redaktionen på tårta. Jag tycker att alla borde fira årets ranking. Ett gott näringslivsklimat är grunden för en kommuns välfärd, tillväxt och framtid. Därför ska näringslivsreportagen även i framtiden ha en framskjuten position i din lokaltidning.

Lilla Edet noterar en uppgång från plats 255 till 232. Jag skulle ändå välja att ta tåget till Ale och kopiera grannkommunens segerrecept.

Mer från ledare

Bågen är spänd!

”Ständiga förbättringar för ökad kundnytta och ett tryggare Ale” –…

Vet vi ens namnet på framtidens yrke?

Kompetensförsörjningen är tillsammans med stigande energipriser det som utmanar näringslivet…

Vikten av att arkivera

Arkivens dag med betoning på föreningslivet låter kanske inte vid…

Påverka det du kan

Medierapporteringen präglas av nattsvarta rubriker. Jag hör att många har…

Senaste nytt

Hus i lågor: ”Kommer brinna ner”

Klockan 19.21 på torsdagskvällen larmades polis, räddningstjänst och ambulans till…

Torbjörn kör vidare i pappas fotspår

Gustaf Gustafsons Åkeri grundades den 9 oktober 1931. Det första…

Snart dags att välja gymnasieskola

Vi har intervjuat en gymnasieelev, Shamim Sarmadi, som går sitt…

Änglar på Älvängens Julmarknad

– Vi hoppas på bra väder och mycket folk på…

Ett hjärta som klappar för Kenya

När Katarina Johansson åkte på safari till Kenya 2012 var…

William gör allt för sitt Surte IS

Han började spelade fotboll ganska sent när han som tolvåring…

Fängelsedömd alebo på rymmen

Det var i mars i år som mannen dömdes i…

Tågtrafiken påverkas: ”Längre restider”

Det omfattande arbetet med Västlänken fortsätter att påverka tågtrafiken. Under…

Han ska leda BORF framåt

Efter ett turbulent år med ett utbrett missnöje bland de…

Swansons invigde nya lokaler

Swansons grundades i Göteborg 1986 för att året därpå flytta…

Nytt rekordår för Nolcupen 

Under den gångna helgen var det full fart i både…

Ny multiarena i Nol

– Här var tidigare en asfaltsyta med tennisnät som ingen…

Ananda Thai i nya lokaler

Omflyttning sker på Ale Torg. I fredags var det Ananda…