Bitter bismak

Ledare vecka 14 2014

Vi är många som har sett fram mot avsparken i det gröna fältets schack. Den fick dessvärre en bitter bismak redan innan den första kulan sparkats i luften. I Helsingborg dräps en djurgårdssupporter på öppen gata. Plötsligt känns det tämligen skönt att veta att trängseln i korvkön på någon av Ales fotbollsarenor är möjligen det mest kravallartade vi kommer att uppleva på den nivå som fortfarande är befriad från huliganer. Plötsligt förstår jag återigen varför jag tycker det är precis lika roligt, om inte roligare, att se en fotbollsmatch på division tre till division sex nivå. Det är både riskfritt och stundtals mer charmigt än att med livet som insats bevittna välbetalda divor som är mer måna om att själva komma vidare ut i Europa än att försvara moderklubbens färger i vått och torrt. Lockar någon med sedelbunten är emblemet på tröjan snabbt ett annat. Att fotbollssupportrar kommit i kläm på arenorna när klackarna ska göra upp har vi med fasa fått uppleva de senaste åren, men att fotbollsindustrin nu också skördar offer utanför arenorna är oacceptabelt. Att göra det till ett ”fotbollsproblem” känns dock magstarkt. Det är väl snarare ännu ett bevis på vårt mesiga och handlingsförlamade styre för lag och ordning. När huliganerna härjade som värst på de brittiska öarna fanns det bara en utväg. Ner med foten och straffscenarion som var att jämföra med vad de allra värsta kriminella kunde dömas för. Livstidsavstängning från publika evenemang, böter och fängelse i en nivå som mer eller mindre gjorde det omöjligt att någonsin komma tillbaka till ett normalt liv. Om det fungerade? Tryggare kan ingen vara än den som bevittnar en engelsk ligamatch. Idag sitter supportrarna en meter från planen och rutinerna för att hantera hemma- och bortafans är genomtänkta. Det är inte längre ett problem, eftersom man valde att inte nonchalera det. Kraftsamlingen gav effekt. Numera är fotbollen återigen landets stora underhållning för såväl inbitna supporters som för barnfamiljen.

Lösningen är självklart tvådelad. Dels handlar det om en akut och snabb regeländring och skärpta straff, dels måste arbetet med attityder till varandra starta omgående. Vi måste få bort att hata motståndaren och istället förstärka kärleken till det egna laget och själva sporten. Detta arbete börjar på gräsrotsnivå i klubbar på vår nivå och därför kan det som hände i Helsingborg inte heller gå oss förbi. Vilka värderingar och attityder ger vi ungdomarna när de börjar intressera sig för sporten? Om exempelvis fotbollen blir en förebild för kamratskap är jag övertygad om att det på sikt även kommer att påverka de som försöker spegla sig i sporten längs arenorna.

Om ett par veckor sparkar fotbollssäsongen igång för flera av våra lag i lokaltidningens spridningsområde och för tillfället stör det inte alls att vi spelar i de lägre och betydligt fredligare divisionerna, där det slutsålda kaffet och en sprucken varmkorv tillhör det värsta som kan hända.

Mer från ledare

Bågen är spänd!

”Ständiga förbättringar för ökad kundnytta och ett tryggare Ale” –…

Vet vi ens namnet på framtidens yrke?

Kompetensförsörjningen är tillsammans med stigande energipriser det som utmanar näringslivet…

Vikten av att arkivera

Arkivens dag med betoning på föreningslivet låter kanske inte vid…

Påverka det du kan

Medierapporteringen präglas av nattsvarta rubriker. Jag hör att många har…

Senaste nytt

Hus i lågor: ”Kommer brinna ner”

Klockan 19.21 på torsdagskvällen larmades polis, räddningstjänst och ambulans till…

Torbjörn kör vidare i pappas fotspår

Gustaf Gustafsons Åkeri grundades den 9 oktober 1931. Det första…

Snart dags att välja gymnasieskola

Vi har intervjuat en gymnasieelev, Shamim Sarmadi, som går sitt…

Änglar på Älvängens Julmarknad

– Vi hoppas på bra väder och mycket folk på…

Ett hjärta som klappar för Kenya

När Katarina Johansson åkte på safari till Kenya 2012 var…

William gör allt för sitt Surte IS

Han började spelade fotboll ganska sent när han som tolvåring…

Fängelsedömd alebo på rymmen

Det var i mars i år som mannen dömdes i…

Tågtrafiken påverkas: ”Längre restider”

Det omfattande arbetet med Västlänken fortsätter att påverka tågtrafiken. Under…

Han ska leda BORF framåt

Efter ett turbulent år med ett utbrett missnöje bland de…

Swansons invigde nya lokaler

Swansons grundades i Göteborg 1986 för att året därpå flytta…

Nytt rekordår för Nolcupen 

Under den gångna helgen var det full fart i både…

Ny multiarena i Nol

– Här var tidigare en asfaltsyta med tennisnät som ingen…

Ananda Thai i nya lokaler

Omflyttning sker på Ale Torg. I fredags var det Ananda…