Bittra strider

Vilken vecka! Nödinge hamnade i stridens hetta både när Nödinge golfklubb och den lokala vägföreningen höll årsmöte. I båda fallen är det tämligen vanskligt att beskriva situationen eftersom det finns minst två sidor av myntet. Nödinge Vägförening vill ha ersättning för skador som uppkommit på Granåsvägen i samband med ett större skogsuttag sommaren 2014. Det är enligt en jurist som kopplats in från vägföreningens sida praxis att skogsbolag och större skogsägare ersätter om skador uppkommit. Det menar även Ale kommun, men de menar samtidigt att det inte finns bevis för att det har orsakats några skador. I efterhand har det efterfrågats bilder som dokumenterar vad som har hänt.

Tyvärr skedde ingen före- och efterbesiktning av vägen och det går naturligtvis att tvista om vem som bär ansvaret för att inte det blev gjort. Det råder dock inga tvivel om att de tunga transporterna måste ha satt sina spår. Under fem veckor av projektet använde sig entreprenören av ett större timmerfordon med tillhörande släp. Granåsvägen är smal och har sina kurvor, som är omöjligt att klara med släp utan att gena över diken. Att  släp har använts bekräftar Ale kommun. Således är det också klart att den överenskommelse som fanns med Nödinge Vägförening beträffande omfattning, transportsätt och vägunderlag inte fullföljdes.

I mina ögon är det då självklart att vägföreningen har rätt till ersättning, oavsett dokumentation. Det har skett en onormal belastning av Granåsvägen i samband med skogsuttaget. Det innebär däremot inte att kommunen ska betala hela den räkning som skickats från NCC via vägföreningen. Ett visst slitage bör även andra fastighetsägare ha gjort sig skyldig till… Hela det här ärendet handlar om rim och reson, etik och moral. Det är bara att sätta sig vid bordet och lägga all prestige åt sidan.

Nödinge golfklubb som för tre år sedan valde att lämna samarbetet med Ulf Runmarker och Backa Säteri golf har hamnat i strålkastaren igen. En majoritet av medlemmarna som närvarade på årsmötet röstade fram egna kandidater till ordförande och kassör i föreningen. Valberedningens förslag till omval av trotjänarna Berny Karlsson och Börje Hermansson vann inget gehör. Skälet är behandlingen av en motion vars intention var att Nödinge golfklubb skulle slås samman med Backa Säteri IF som har för avsikt att driva vidare golfen på Backa Säteri. För golfvänner i Nödinge borde det inte vara någon större dramatik. Konflikten har aldrig handlat om golfbanans existens i Nödinge, utan det var relationen till Ulf Runmarker som inte fungerade. Därför borde satsningen att rädda golfen på Backa även vara av intresse för Nödinge GK, men något måste ha gått snett? När nu människor dessutom har hamnat i kläm lär det uppstå en lång och bitter strid.

Till golfens fördel? Knappast!

Mer från ledare

Marknadstörst

Coronapandemin vill vi helst lägga helt bakom oss, men fortfarande…

Bågen är spänd!

”Ständiga förbättringar för ökad kundnytta och ett tryggare Ale” –…

Vet vi ens namnet på framtidens yrke?

Kompetensförsörjningen är tillsammans med stigande energipriser det som utmanar näringslivet…

Vikten av att arkivera

Arkivens dag med betoning på föreningslivet låter kanske inte vid…

Senaste nytt

Lindström lämnar Surte – klar för ny aleklubb

Lindström har ett förflutet i Örgryte IS och Ahlafors IF.…

Branta backar prioriteras

Gång- och cykelvägar till hållplatser, resecentrum, kommunala anläggningar och parkeringar…

”Tuffa tider på riktigt”

Arturo Arques är en uppskattad föredragshållare som gästat Ale kommuns…

Susanne hjälper de fattigaste

Det startade med att Susanne Bohman började dela ut kläder…

SM nästa för Daniella 

Daniella Susa har alltid tyckt om att idrotta och för…

Snabb ökning av corona

Under vecka 48 konstaterades totalt 806 fall, vilket går att…

AIF-duo provspelar med GAIS

Två av dem är Chisomnazu Chika Chidi, 22, och Pascal Olsson,…

Gunilla firar 20 år som luciamamma

När Gunilla Johansson började engagera sig i luciakommittén så var…

Nu föreslås en ny skola i Alafors

En ny F-6-skola i Nol-Alafors har varit på politikens bord…

Marknadstörst

Coronapandemin vill vi helst lägga helt bakom oss, men fortfarande…

Stort hjärta för Ukraina

Det bor cirka 80 ukrainska flyktingar i Ale och Lilla…

Bästa julmarknaden i modern tid

Det är inte lika många butiker längs med Göteborgsvägen som…

”Jag blir uppriktigt förbannad”

Motorburen ungdom fortsätter att ställa till problem på olika platser…