Brott får aldrig löna sig

Ledare vecka 39 2012

Två år återstår av mandatperioden. Lokaltidningen tar i veckan pulsen på de politiska partierna. Hur tycker de att det har gått och vad återstår att göra fram till valet? Ale kommun fick efter 16 år av rött styre en Allians som i minoritet har försökt styra kommunen. Kring detta finns det säkert många lärdomar och nyttiga erfarenheter. Inte minst innevarande år, då det faktiskt är oppositionens budget som styr. Sverigedemokraterna i en vågmästarroll har en avgörande betydelse för de demokratiska besluten i kommunfullmäktige. Deras ställningstagande är det som är mest spännande och annorlunda att följa för oss på läktaren sedan valet 2010. Vilka förändringar har då aleborna märkt? Det har väl inte undgått någon att det har varit många nya ansikten på viktiga funktioner. Alliansens tillträde medförde ganska omgående att en del etablerade namn försvann ur kommunledningen, men märker aleborna det? Jag tror faktiskt inte det. Den vardagliga verksamheten snurrar på som vanligt oavsett majoritet. Det krävs ganska stora förändringar för att väljarna ska märka en skillnad och den typ av beslut är inte vanliga i en kommun som Ale där det mesta ändå alltid har fungerat. Men ingenting är som bekant så bra att det inte kan bli bättre. Alliansen behöver redovisa resultat i skolan och näringslivet för att på allvar kunna påstå att deras politik haft en avgörande betydelse. Kommer resultaten kommer de definitivt att kunna utmana om ytterligare fyra år vid makten. Det är lättare att hålla sig kvar än att övertyga opinionen om något nytt och försöka ta över.

Jag upplever ändå att samtalstonen i Alepolitiken har mjuknat. Det tror jag är en förutsättning för en fortsatt positiv utveckling. Nu är snart både väg och järnväg färdigbyggt. Det är dags att börja skryta för omvärlden och peka med hela handen om möjligheterna i framtidens kommun. Då är det viktigt att vara överens och det tror jag kommunfullmäktige kommer att vara i de tyngre frågorna. Ytterst handlar det ändå om att utveckla en kommun vi alla bor och verkar i.

Alebor har hört av sig flitigt den senaste tiden om den dumpning som sker på olika håll i Ale. Jag förstår kommunens frustration då de försöker snygga upp samtidigt som andra tar sig olagliga friheter. Dumpning av asfalt och gamla slipers är allvarligt, men det är också lätt att förstå polisens maktlöshet. De kan ju omöjligt sätta en patrull i skogen i väntan på att någon eventuellt ska komma förbi med ett flak avfall. Däremot kan du och jag öka vår uppmärksamhet. Ser du något misstänkt kontakta omgående polisen, ta registreringsnummer och signalement. Till sist åker de dit, brott får aldrig löna sig! Det gjorde det inte heller för de gärningsmän som krossade 86 fönsterrutor på en skola i Älvängen. Polisen utförde sin plikt och åklagaren avgör nu om det blir ett åtal. Varför skulle det inte bli det, undrar jag?

Mer från ledare

Nya tider!

Efter valet 2018 fanns ingen tydlig majoritet. Moderaterna lyckades i…

Vinnare och förlorare

Förhandlingar pågår. Svaret har ekat i mitt huvud den gångna…

Historiskt val

I Lilla Edet är Sverigedemokraterna största parti med 35,4% av…

Bilden går inte ihop

Alla valundersökningar skvallrar om ett rekordjämnt val på söndag. Kan…

Senaste nytt

Mäktig vändning av AIF

Ahlafors IF är nu bara två matcher från serieseger i…

Ale Handboll tog första skalpen

Efter en medioker fjolårssäsong är Ale Handbolls herrar tillbaka i…

Fastighetsbyrån om läget på bostadsmarknaden:
”Ett guldläge för köparna”

Den senaste mäklarpanelen från Fastighetsbyrån, där mäklare från Fastighetsbyrån runt…

Bergendahls Blommor firar 30 år

I dagarna två, fredag och lördag, pågår jubileumsfirandet. När lokaltidningen…

Höstmarknad stundar på Café Torpet

Nio utställare har hittills anmält sitt intresse till den höstmarknad…

Tre matcher från avancemang till division 1

Mötena med Stenungsunds IF är alltid tuffa och täta. I…

Så påverkas kommunen av elpriserna

På uppdrag av regeringen ska landets myndigheter se över sin…

Rejält kraftprov väntar för Christina

För tio år sedan flyttade Christina Molin till Surte tillsammans…

Bryggare med internationell erfarenhet

Anke Fries har sina rötter i Tyskland. Efter avslutade studier…

Mörck lysande i Ale Kulturrum

Vilken start på hösten som Ale Riksteaterförening har fått. Två…

Alebacken ger inte upp hoppet

Skidanläggningarna har det tufft, inte minst i södra Sverige. Där…

Nu lämnar Stefan Brandt vd-posten

Stefan Brandts avsked innebär också slutet på en lång yrkesbana…

Upp för Ale och ner för Lilla Edet

På onsdagen släpptes resultatet i Svenskt Näringslivs årliga ranking av…