Brott får aldrig löna sig

Ledare vecka 39 2012

Två år återstår av mandatperioden. Lokaltidningen tar i veckan pulsen på de politiska partierna. Hur tycker de att det har gått och vad återstår att göra fram till valet? Ale kommun fick efter 16 år av rött styre en Allians som i minoritet har försökt styra kommunen. Kring detta finns det säkert många lärdomar och nyttiga erfarenheter. Inte minst innevarande år, då det faktiskt är oppositionens budget som styr. Sverigedemokraterna i en vågmästarroll har en avgörande betydelse för de demokratiska besluten i kommunfullmäktige. Deras ställningstagande är det som är mest spännande och annorlunda att följa för oss på läktaren sedan valet 2010. Vilka förändringar har då aleborna märkt? Det har väl inte undgått någon att det har varit många nya ansikten på viktiga funktioner. Alliansens tillträde medförde ganska omgående att en del etablerade namn försvann ur kommunledningen, men märker aleborna det? Jag tror faktiskt inte det. Den vardagliga verksamheten snurrar på som vanligt oavsett majoritet. Det krävs ganska stora förändringar för att väljarna ska märka en skillnad och den typ av beslut är inte vanliga i en kommun som Ale där det mesta ändå alltid har fungerat. Men ingenting är som bekant så bra att det inte kan bli bättre. Alliansen behöver redovisa resultat i skolan och näringslivet för att på allvar kunna påstå att deras politik haft en avgörande betydelse. Kommer resultaten kommer de definitivt att kunna utmana om ytterligare fyra år vid makten. Det är lättare att hålla sig kvar än att övertyga opinionen om något nytt och försöka ta över.

Jag upplever ändå att samtalstonen i Alepolitiken har mjuknat. Det tror jag är en förutsättning för en fortsatt positiv utveckling. Nu är snart både väg och järnväg färdigbyggt. Det är dags att börja skryta för omvärlden och peka med hela handen om möjligheterna i framtidens kommun. Då är det viktigt att vara överens och det tror jag kommunfullmäktige kommer att vara i de tyngre frågorna. Ytterst handlar det ändå om att utveckla en kommun vi alla bor och verkar i.

Alebor har hört av sig flitigt den senaste tiden om den dumpning som sker på olika håll i Ale. Jag förstår kommunens frustration då de försöker snygga upp samtidigt som andra tar sig olagliga friheter. Dumpning av asfalt och gamla slipers är allvarligt, men det är också lätt att förstå polisens maktlöshet. De kan ju omöjligt sätta en patrull i skogen i väntan på att någon eventuellt ska komma förbi med ett flak avfall. Däremot kan du och jag öka vår uppmärksamhet. Ser du något misstänkt kontakta omgående polisen, ta registreringsnummer och signalement. Till sist åker de dit, brott får aldrig löna sig! Det gjorde det inte heller för de gärningsmän som krossade 86 fönsterrutor på en skola i Älvängen. Polisen utförde sin plikt och åklagaren avgör nu om det blir ett åtal. Varför skulle det inte bli det, undrar jag?

Mer från ledare

Osmaklig kampanj

Kommunstyrelsens ordförande Mikael Berglund (M) hamnade i skottgluggen när kommunfullmäktige…

Skam den som ger sig

Attityd och inställning är a och o. Den gångna veckan…

Vad är en centralort?

Ja, ni läste rätt. Årsredovisningen för Ale kommun ska 2023…

Nära helvetet

Demokratins spelregler måste alltid beaktas och i vissa fall försvaras.…

Senaste nytt

Afrika i sikte för familjen Zimmergren 

I februari för tre år sedan skrev Alekuriren om familjen…

Ett nybygge som slår vakt om historien

Historien bakom Svenska Stenhus nya lägenhetshus ”Bomullsmagsinet” återfinns i namnet.…

Kulturlördag med hållbart mode

Under dagen blir det loppis i Kulturhuset Eden. Allmänheten har…

Tito kan bli egyptisk landslagsman

Tito Gad flyttade med sin pappa till Sverige från Egypten…

Åk 6 på Alboskolan är bäst i klassen

Årskurs 6 på Alboskolan består av två klasser och drygt…

”En överprestation om vi håller oss kvar”

Under torsdagen arrangerade Ettanfotboll årets upptaktsträff i Stockholm. På plats…

Så påverkas trafiken i Bohus av arbeten

Ett större och betydligt mer omfattande arbete kommer att ske…

Skår IBK blir Skepplanda BTK 

I slutet av september stod det klart att Skår IBK:s…

Kulturbyggnader i behov av renovering

Servicenämnden föreslår att kommunfullmäktige anslår ett investeringsmedel om 6,6 miljoner…

Eko-bonden Tina ger sig ut i butikerna

Tina Åkesson och hennes man Hans köpte Kärra Mellomgården i…

Kommunhus kan göras om till utbildningslokaler

I sin lokalförsörjningsplan 2023-2032 har Samhällsbyggnadsförvaltningen uppgett att behovet av…

Modellkoncept för jämställdhet

Likvärdig service och jämställd resursfördelning till olika grupper av kvinnor…

”Det är otroligt roligt”

I 275 av landets kommuner arbetar fler män än kvinnor…