Centrum i centralorterna står i fokus just nu. I onsdags var det frukostmöte för företagare i Älvängen och på tisdag i denna veckan är det företagarföreningen på Ale Torg som möter kommunledningen. På agendan står behovet av upprustning, utveckling och nysatsningar. Det finns storstilade planer för båda centralorterna. I Nödinge planeras för kommunhus och en utbyggnad av torget för både butiker och lägenheter. I Älvängen talas det också om bostäder, mötesplatser och ett levande stationssamhälle. Problemet just nu är att allt som händer talar emot utveckling och pekar snarare på avveckling. Det mest konstruktiva som framkom i Älvängen var att även Handelsbanken lämnar det tidigare ICA-huset för att istället flytta in hos kollegorna på Ale Torg. Det som kunde givit en liten positiv glimt av en framtida utveckling i Älvängen kunde ha varit en byggstart av Alebyggens planerade 78 lägenheter på Änggatan, men beskeden som kom gav inte ens en skymt av hopp. Projektet har helt strandat och nu vågar ingen ens spekulera i när en byggstart skulle kunna vara aktuell. Förstod vi fastighetschef Lars-Ove Hellman rätt är ledningen inte ens överens med sin styrelse om vilken väg som är den rätta. Det talar knappast till projektets fördel. Det blir intressant att följa vilka direktiv och åtgärder som politiken kommer att ge sitt kommunala bostadsbolag. Projekteringen av Änggatan har redan kostat åtskilliga miljoner och att inte komma vidare är ett brutalt misslyckande och kapitalfördärv.
Lars-Ove Hellman menade att det vore klokare att invänta en lågkonjunktur som han spår ska infalla om ett och ett halvt år. ”Då kommer exploatörerna står med mössan i hand och be om att få bygga. Det finns redan nu tecken på en tydlig avmattning”.
Det var en pessimistisk syn på saken och delades inte av särskilt många företagare i byggsvängen. De tror varken på avmattning eller sjunkande priser under en överskådlig tid. Frågan är hur länge ett projekt som Änggatan kan ligga i träda? Hur länge har Älvängen som samhälle råd att vänta? När blir den tidigare handelsorten en spökstad?
Problemet för utvecklingen av våra centralorter stavas detaljplaner eller rättare sagt bristen på dem. Det är fortfarande processer som kan medföra att det tar lång tid innan spaden är i jorden. Det är självklart lätt att vara efterklok, men faktum är att vi är oerhört sent ute och när Ale kommun dessutom har akut brist på planarkitekter blir inte uppdraget lättare. En åtgärd som kan underlätta för Ale är om byggherredriven planprocess kan inledas. Det betyder att exploatören tar sig an uppgiften att färdigställa planen som kommunen sedan granskar och förhoppningsvis godkänner.
Sedan kan man alltid ställa sig lite undrande till ambitionen att utveckla två centralorter parallellt, när det är problem att komma till skott på en…