Dagen vi väntat på

Ledare vecka 50 2012

Invigningen av BanaVäg i Väst i söndags blev en folkfest av sällan skådat slag i Ale och Lilla Edets historia. Jag måste erkänna att jag kände en viss oro när de digra programmen från respektive ort anlände till redaktionen. Hur skulle besökarna räcka till? Vem skulle bli utan? I efterhand kan vi konstatera att oron var obefogad. De räckte mer än väl. 450 personer valde dessutom att istället för att delta i festligheterna ta sig till Alebackens alpina premiär – nytt rekord även där. Att backen öppnade samma dag som BanaVäg i Väst invigs känns också som ödets mening. Alebackens utveckling har ju till stora delar just vägbygget att tacka. Utan överskottsmassor hade backen inte kunnat höjas och ekonomin för en ny lift hade också blivit svår att finna.

Att vägen och järnvägen har engagerat oss råder det ingen tvekan om. Synpunkterna har varit många, men allt eftersom har ris blivit ros och jag kan bara vittna själv till min reaktion när jag mötte den första snöplogen på nya E45. Han satte ner hyveln lite för lågt och plötsligt slog det gnistor. ”Vad f-n gör du med vägen, idiot!” Tanken for spontant genom mitt huvud. Vägens kondition och välmående har fått en position så nära hjärtat att det högg till när jag såg den skadas av plogen…

När så invigningen stod för dörren och det äntligen var dags att inviga projektet blev det på nytt väldigt komiskt. I drygt fem år har vi klagat över vägavspärrningar, trafikomläggningar och andra hyss. Nu när nya E45 äntligen var redo att tas i bruk i full skala började vi med – att stänga av den. Jodå, nu skulle vi plötsligt gå, springa och jogga mellan Ale Torg och Alafors! Nåväl, detta sagt med ironi, men för en del mindre insatta trafikanter måste det ha uppstått ett och annat frågetecken i söndags morse. ”Var det inte E45 som skulle invigas idag? Den är ju fortfarande avstängd?”

I måndags vaknade många pendlare upp i en ny verklighet. Buss har blivit tåg. Tanken är att det ska bli tätare avgångar och kortare restider för de flesta, men det tar fortfarande en månad innan vi ser effekterna fullt ut. Under december är det halvtimmes trafik och först i januari kommer kvartstrafiken igång. Då tror jag att många kommer att upptäcka bekvämligheten i att inte behöva fundera på när tåget går. Har det precis gått ett, kommer det ett nytt inom 15 minuter. Däremot kommer det säkert att ta lite tid innan resan till och från tågen känns bekväm. Här gäller det fortfarande att ha koll på tidtabellen för det stora flertalet.

Invigningen blev en folkfest. Det kändes som att det här var dagen som alla väntat på och i Göteborgs-Posten menade den utsände reportern att det var mer folk ute i Älvängen än i Göteborg… Kanske har göteborgarna redan hittat Alependeln?

Mer från ledare

Vissa saker vill man inte lära sig…

Jag har full förståelse för att alla företag inte kan…

En eller två?

Debatten om en ny grundskola i Nol-Alafors har tagit fart…

Köp björnen!

För snart två år sedan skapade den vackert belysta älgen…

Nya möjligheter

Ett månadsskifte går ofta obemärkt förbi, men av kända skäl…

Senaste nytt

Anne och Yvonne hjälper krigets flyktingar

Sedan i höstas har en lokal i Älvängen varit deras…

En ovärderlig hjälp i vardagen

Sanna Andersson brinner för att hjälpa andra människor. I åtta…

Christian överlevde flygkraschen

Christian Sandbeck, 34, bor i Nygård tillsammans med sin fru…

Nya ungdomsrådet har bildats

Årets viktigaste dag för ungdomsrådet i Ale är Påverkanstorg. Det…

LSS-boende i Nol invigdes

Vintern 2021 etablerade Serneke sig i Nol. På sommaren samma…

Han lämnar Moderaterna

Det nya styret i Lilla Edet där Moderaterna allierat sig…

”En väldigt lyckad dag”

Solen sken över parkeringsplatsen utanför den tidigare Netto-lokalen i centrala…

Vissa saker vill man inte lära sig…

Jag har full förståelse för att alla företag inte kan…

SBTK presenterar tungt nyförvärv

Anton Olsson började att spela fotboll i Skepplanda BTK, men…

Firade 75 år med öppet hus

Det var ett Forsvallen i vinterskrud som välkomnade födelsedagsgästerna. 75-åringen…

Pizzeria blev thaikök

Ortsborna har säkert noterat att skylten med Pizzeria Roma monterats…

De delar ut gratis mat – varje vecka

Samtidigt som allt flera familjer fått det tuffare ekonomiskt och…

Trafikolycka i Älvängen

Det kraftiga snöfallet ledde till problem i trafiken, på flera…