https://www.alekuriren.se/wp-content/uploads/2017/02/ledare-facebook.jpg

Dags att växla upp

Världen förändras. Den amerikanske presidenten, Donald Trump, sitter plötsligt sida vid sida med Nordkoreas diktator Kim Jong-Un. Sverige får plötsligt en regering med stöd av Centerpartiet och Liberalerna, trots att Annie Lööf hellre skulle äta upp sin högra sko än att bli stödparti åt Socialdemokraterna. Ingenting är omöjligt. Allting kan hända och väldigt mycket är upp till oss själva.

Om drygt tre veckor öppnar Kongahälla Center. En av flera gigantiska satsningar inom service och handel i Göteborgsregionen. Med flertalet tunga kedjebutiker, storslagen satsning på café och restauranger i ett skyltläge vid E6 finns förutsättningar att bli en stark hnadelsplats. Etableringen ska föra samman kungälvsborna till en plats, men kunderna beräknas självklart också att fångas upp från vägen. Det är heller ingen hemlighet att även Ale kommun tillhör primärområdet för köpcentrat. På så vis kan sägas att Kongahälla Center utmanar alla handlare i Ale på allvar. Samtidigt kan man vända på det. Om färre väljer att handla i Göteborg och istället blir kvar i Kungälv-Ale är möjligheterna att attrahera fler och nya kunder större än tidigare. Det finns de som räds och tänker att ”detta slår ut handeln i Ale”. Det känns inte troligt, men visst blir det en utmaning. Till sist är det ändå vi som bestämmer. Vi får den service och de butiker vi förtjänar. Om vi vill ha ett bra utbud på hemmaplan måste vi också se till att handla hos dem. Det är med andra ord upp till oss själva.

Ale har haft och har fortfarande stora möjligheter att skapa åtminstone två centralorter med egen identitet. De senaste åren har arbetet med de fördjupade översiktsplanerna för Nödinge respektive Älvängen tagit stor kraft av planarbetet i Ale. Förutsättningarna och strategin för detaljhandelns utveckling i Ale kan komma att förändras när Kongahälla Center öppnar. Att hitta tunga nyetableringar till ett utbyggt Ale Torg kommer att bli svårare de närmsta åren. Det mest logiska nu borde vara att satsa på bostäder centralt i både Nödinge och Älvängen. Med ett starkare underlag kommer behovet av både handel och service att växa. Strategin får vara att låta de nya kommuninvånarna styra utbudet, att helt enkel låta det få växa fram. Det viktigaste nu är ändå att något händer. Konkreta åtgärder som skulle kunna få lite fart på tankeverksamheten är att riva gamla Preem (Frukt- och grönsakshuset) i Nödinge, liksom Hardesjös och den gamla ICA-fastigheten i Älvängen. Det skulle om inte annat visa att något är på gång. Ryktet om att ”i Ale händer ingenting” ska motas med alla medel. Vi ska sprida helt andra vibrationer. ”Ale är på gång”. Det händer saker i både Nödinge och Älvängen. Att agera och visa på handlingskraft är ett bra verktyg när gamarna tror att de ska ätas oss levande. Det finns alla möjligheter att fortsätta utveckla både bostadsmarknaden och handeln i Ale, men vi har tyvärr tappat fart och måste växla upp igen.

Mer från ledare

Positiv inflation

Det har varit publikfester i tidningens spridningsområde från fredag kväll…

Den eviga frågan

Redan i valrörelsen 1998 var frågan om ett nytt kommunhus…

Vårtecken!

Våren är äntligen här och med den kommer vi att…

Nu krävs mod

Det tomma Netto-huset är ett av de vanligaste samtalsämnena i…

Senaste nytt

Återväxten en utmaning för hembygdsföreningarna

På en bänk, i solskenet vid Hembygdsmuseet i Prästalund sitter…

Tredje raka för AIF

Det ska noga understrykas att förutom de bärgade poängen bjöd…

Boulestallet är stället för seniorerna

När stallarna på Ström revs fick Boulestallet flytta till Göta.…

Ellbo Åkeri fortsätter utvecklas

Aningen förvånade, men inte desto mindre glada mottog Ellbo Åkeri…

Musikälskarnas egen borg

Krögarna Carl och Reneé Dahlberg brinner för musik. 2000-2013 var…

Efterlängtad kiosköppning

Ett tecken på att sommaren står för dörren är när…

Gångbana ska byggas i Surte

Infrastruktursavdelningen på Ale kommun kommer att bygga en gångbana på…

Svensk mästare för 13:e (!) gången

Det har varit en speciell säsong för Ellen Sjöberg, som…

”Jag hittade spritflaskor överallt”

Att berätta om sitt liv är inte något som är…

Bil började brinna under färd

En bil började brinna i motorrummet under sin färd på…

Strömsskolan slog nytt rekord

Majblommeförsäljningen tog sin början den 18 april och pågick till…

Slussplanerna i Lilla Edet tar form

Att den nya slussen i Lilla Edet ska byggas på…

Skolinspektionen ställer krav på Kronaskolan

Detta framgår i ett beslut från myndigheten efter att ha…