I april arrangeras Edetmässan för tolfte gången i Lilla Edet. Kommunen, näringslivet och föreningslivet gör gemensam sak. Tillsammans för Lilla Edet. Mässan utgör inte bara en folkfest för besökare och utställare, utan den är också en plattform och utgångspunkt för nya affärer, breddat nätverk samt att locka ny personal. En mässa fyller således många funktioner och även om eventet kräver mycket resurser, både i timmar och kronor räknat, är det inte svårt att hitta bärkraftiga argument. Lilla Edet är att gratulera som återigen hittat drivkraft och motivation till att förverkliga Edetmässan.
Motsvarigheten i Ale bar namnet Alemässan och arrangerades vart tredje år från 1995-2008. Den sista upplagan ägde rum i Ale Arena. Sista kanske är fel ord, den senaste är nog mer rätt. Det var en publikfest av sällan skådat slag. 5000 besökare var ett bra betyg. Det var också ett perfekt tillfälle för Trafikverket att informera om BanaVäg i Väst som börjat göra avtryck längs E45. Av utvärderingen bland utställarna framkom att 94% ansåg att mässan var ett bra forum för företagare att träffas. 87% menade också att mässan var ett bra forum för nya kundkontakter. 93% tyckte att Ale Arena var en bra mässhall. Med detta som bakgrund är det närmast chockerande att en ny mässa inte har arrangerats i Ale. Frågan har varit uppe, men något större intresse har varken kommunen eller näringslivet i sig visat. Kanske har många redan glömt hur många positiva effekter Alemässan hade? Anledningen till att den ställdes in 2010 var av ekonomisk natur. Nu har det gått elva år och kanske borde frågan om en mässa lyftas på nytt?
Förra veckans ledare med miljön i fokus blev en av de mest lästa. Det tyder på ett stort intresse och engagemang för vår framtid i allmänhet och klimatet i synnerhet. Det är glädjande, men problemet är att vi behöver hjälp för att vända den negativa trenden. Konsekvenserna av ökade växthusgaser blir allt tydligare. Isarna smälter och temperaturen på jorden stiger. Samhället behöver ta kraftfulla beslut som hjälper människan att agera i rätt riktning. EU, USA, Ryssland och Kina måste ta ansvar och vara drivande, men självklart hjälper också den lilla människans egna beslut till. Det är ju trots allt där allt börjar. Det är där kraften finns, men skapar kommunen, regionen och staten rätt förutsättningar kan det gå fortare och lättare att få effekt. Det som vi måste vara överens om är dock att det har ett pris. Vi kommer att vara tvingade att avstå saker som vi idag kanske uppskattar väldigt mycket. ”Menar du att vi inte ska kunna flyga längre?” Jodå, men vi måste till exempel begränsa de sträckor som inte är motiverade och staten måste initiera och driva på flygindustrin i jakten på ett miljövänligt bränsle. Genom att uppfinna och utveckla behöver vi inte avveckla.