https://www.alekuriren.se/wp-content/uploads/2020/09/ledare-1.jpg

De trotsar allt väder

Sommarens största hjältar måste vara de som trots väder och vind genomför alla planer. De som aldrig ställer in, utan kör på som om inget hade hänt. Jag har hittat några som jag tycker förtjänar ett extra omnämnande.

Så var ännu en semester till ända. Juli blev utifrån ett väderperspektiv inte i närheten av drömmarna, men för oss som har varit med ett tag är det ingen jättesensation att regnet gjorde sig påmint i princip varje dag. Det har tyvärr hänt förut. Det brukar å andra sidan betyda att augusti levererar sol retroaktivt och så ser det dessvärre inte ut att bli. Hujedamig. Det känns snarare som att vi får en rekordtidig start på hösten!

Den här inledningen är klassisk. Att välja vädret som tema är lika vanligt när vi kallpratar med grannen som för en krönikör vars fingrar inte har smattrat mot tangenterna på ett par veckor. Det är ett smörjmedel för att få igång maskineriet igen. Och nu är jag igång. I tider av just dåligt väder förtjänar vissa ett särskilt stort omnämnande, då jag misstänker att de svävar mellan hopp och förtvivlan varje dag. Jag tänker på eldsjälarna bakom den magiska festplatsen i norra Ale. Café Torpet i Skepplandas utkant med en lika blomstrande som förtrollande

utomhusscen mitt i det grönskande landskapet fortsätter att locka storpublik till sina musikarrangemang. När folkkära schlagerartister som bland andra Nanne Grönvall och Sonja Aldén äntrade scenen med de lokala stjärnorna Stina Klintbom och pianisten David Carbe räknade arrangören återigen in över 400 gäster. Detta trots en högst osäker väderlek. Så visst går det att trotsa vädrets makter – men det är sannerligen tur att det framför allt finns de som vågar. Två med hjältemod är definitivt Johnny och Nettan på Café Torpet som gång på gång bevisar att allt är möjligt, oavsett väderlek.

Andra tappra själar är kommunens alla planskötare. Säsongen började med risk för torka. Det talades om ett nytt 2018 när svenska brandflyget fick bevattna mer eller mindre halva svenska skogsbeståndet. Planskötarna gjorde sitt yttersta för att ge det gröna gräset bästa tänkbara förutsättningar. Nu uteblev torkan och istället blev juli ett enda långt regn och nu kan vi konstatera att till exempel Sjövallen i Alafors är täckt av en ”jättematta” för att skydda gräset från nederbörd. Nu är det nämligen vätan som riskerar att göra fotbollsplanerna spelodugliga. Oavsett väder så utmanas föreningarnas planskötare alltid på ett eller annat sätt. Är det inte för mycket sol, är det för mycket regn. All heder åt dessa entusiastiska människor som minst sagt kämpar på gräsrotsnivå. Har det inte hänt något i sommar? Jodå, en del spännande saker är sannolikt på gång. Det pratas ju en del runt grillar, på altaner, gator och torg. Nu ska vi ta reda på vad som är sanning och vad som bara har varit löst sommarsnack i regniga semestertider.

Mer från ledare

Språket är nyckeln

Trots att vi är på tryggt avstånd från det fasansfulla…

De trotsar allt väder

Så var ännu en semester till ända. Juli blev utifrån…

Helt rätt, ändå fel

Byggbranschen har det extremt tufft just nu. Förra veckan var…

Sjukhusen blöder inte

Radio Göteborgs huvudnyhet under måndagen var att sjukhusen blöder i…

Senaste nytt

Uppskattad frukost på Da Vinciskolan

Förra året vann fem skolor gratis frukost under tre veckor.…

Han är Surtes nye ordförande

Som liten pojk följde Fredrik Gerlin Surtes storhetstid i bandy.…

”Min son vill inte vara där”

Föräldern, som vill vara anonym, berättar att sonen tidigare gick…

Svårt att rekrytera till fritidshemmen

Under hösten 2021 förbättrades personaltätheten på fritidshemmen tillfälligt i Ale,…

Lärarbrist: ”Kommer inte att räcka”

I Ales kommunala förskolor går det, enligt den senaste statistiken…

Emma vill få fler kvinnor att engagera sig

För några år sedan gick Emma Mouvitz med i ungdomsrådet…

Ale och Lilla Edet klättrar i ranking

Efter Lerum, som ökar med 44 placeringar, är Lilla Edet…

”Det finns en enorm potential i bolaget”

Fredrik Johansson är sedan i våras ny styrelseordförande i Alebyggen.…

Seniormässan lockade till gemenskap

Senast Seniormässan ägde rum var 2017. Inte konstigt att det…

Discgolffest i Uspastorp

Ale Disc Golf Center stod som värd för Amatör-SM i…

Ale Disc Golf Center får leaderstöd

Genom det beviljade projektet kommer Ale Disc Golf Center att…

Aleborna tycker till om tryggheten

På tisdagseftermiddagen befann sig en delegation från lokalpolisområde Kungälv/Ale och…

ÄIK fortsätter att imponera

Älvängens IK har haft en minst sagt svängig säsong, där…