Regional motström har laddat om och fortsätter sin kamp mot Svenska Kraftnäts planerade luftburna 400 kV-ledning mellan Skogssäter i Trollhättan och Stenkullen. Sträckan genom Ale påverkar ett 50-tal fastighetsägare, men hotar också att ödelägga områden som på sikt kan bebyggas med nya bostäder. Således menar Regional Motström att Svenska Kraftnäts planer på en ny kraftledning begränsar Ales framtida tillväxt. Istället föreslår föreningen att man utreder andra alternativ, såsom en nedgrävd ledning eller en utbyggnad/komplettering av den redan befintliga ledningsgatan. För att debattera ämnet krävs stor faktakunskap. Jag anser inte att jag kan ansluta mig till de som kan skryta med att ha någon sådan när det gäller kraftledningar, men om den demokratiska processen kan jag ha åsikter.
Starten på 2015 har definitivt satt yttrandefriheten och demokratin på kartan. Regional Motström använder sig av det system som det svenska samhället är uppbyggt kring, rätten att uttrycka sin åsikt i alla frågor. Den svenska demokratiska modellen brukar vara omskriven i positiva ordalag, men hur har den fungerat när det gäller den planerade kraftledningen? På vilket sätt har det statliga verket Svenska Kraftnät lyssnat till synpunkterna från oroliga ale- och lilla edetbor? Det är helt uppenbart att de inte har följt den demokratiska regelboken i detta fall. Motståndet är kompakt, argumenten är sakliga, men svaren är minst sagt värda att ifrågasätta. Att gräva ner kabeln istället för att ha den luftburen säger sig inte vara samhällsekonomiskt om sträckan är kortare än 50 mil, ändå drar Svenska Kraftnät just en markförlagd ledning i det jättelika stamnätsprojektet Sydvästlänken mellan Närke och Skåne och där är sträckan 19 mil. Det finns således en del frågetecken i det statliga verkets argumentation. Det som förvånar är att Svenska Kraftnäts ledning kategoriskt vägrat utreda föreslagna alternativ. Istället har de redan påbörjat inlösen av berörda fastigheter. Det är inte bara nonchalant mot kommunerna och dess invånare, utan än värre är det ett sätt att peka finger åt hela det demokratiska samhället. Diskutera ämnet, besvara frågorna sakligt och förankra besluten – först efter det kan Svenska Kraftnät gå vidare med en ny 400 kV-ledning i luft eller mark. Det är aldrig bra när demokratin nonchaleras – när människor med annan uppfattning inte får svar – riktigt illa blir det när det är just staten som hånar grundbulten i det egna samhället.
Bohushallen i helgen var en mäktig upplevelse. 370 barn- och ungdomar tävlade i den mycket uppskattade friidrottstävlingen Lilla Alespelen. Bohus IF har fått en härlig snurr på verksamheten och mer än hälften av deltagarna kom från den egna klubben. Kul att Ale kommuns satsning på en ”friidrottsarena”, som Bohushallen kan ståta med att vara tack vare flygeln med 60-meters löparbanor, används flitigt och att våra ungdomar upptäckt en ny spännande aktivitet. Aktiva barn är lyckliga barn!