https://www.alekuriren.se/wp-content/uploads/2015/08/Ledare-Facebook.jpg

Demokratiskt ansvar

Medieutredningen offentliggjordes förra veckan. Nuvarande presstöd föreslås fasas ut under ett år och ska ersättas med ett teknikneutralt mediestöd. Det innebär att såväl papperstidningar som digitala nyhetssajter kan få del av bidraget. Det är självklart ett steg i rätt riktning, även det faktum att staten ställer krav på en större andel redaktionellt innehåll. Det är ett sätt för att om möjligt värna och skydda den lokala journalistiken, men kommer det att räcka? Sannolikt inte. Drygt 700 miljoner kronor att fördela till lokala medier ska jämföras med de 8,2 miljarder som Sveriges Television och Sveriges Radio har att spendera. Vi får räkna med att medielandskapet formas om och att mindre ortstidningar i glesbygd kommer att slås ut.

Tidningar som Alekuriren har aldrig varit beroende av något presstöd, utan finansieras helt av marknaden. Således påverkas vi inte direkt av medieutredningens betänkande. Om vi i framtiden skulle vara berättigade ett statligt stöd är det snarare ett bevis på att vår affärsidé inte längre är gångbar. Där vill vi inte hamna. Tvärtom ska vi fortsätta utveckla vår egen produkt och göra den än mer attraktiv. Vi ska vara en självklar nyhetsförmedlare i Götaälvdalen. Våra läsare ska ta del av våra nyheter på såväl nätet som i papperstidningen. Att fortsätta dela ut en lokaltidning till samtliga hushåll och företag i spridningsområdet är fortfarande den vassaste kanalen för att nå fram till människor. 92% tömmer sin brevlåda varje dag, bara en sån sak…

Lokalt får vi ändå räkna med en tuffare konkurrens om annonspengarna. Hör och häpna är vår främsta utmanare multinationella Google. De erbjuder på olika sätt en spridning och räckvidd som är imponerande, men hur intressant är den lokalt? Vi hoppas och tror att kanalen med de lokala och unika nyheterna kommer vara både läsarnas och annonsörerna förstaval. Det ställer dock krav på produkten att vara fortsatt intressant att öppna. Det räcker inte att dela ut en tidning till samtliga hushåll, den måste innehålla något som motiverar alla att öppna den. Därför gör vi tvärtemot de stora mediehusen och satsar på en utökning av den redaktionella bevakningen. Alekuriren.se kommer att uppdateras flera gånger om dagen och papperstidningens innehåll ska breddas.

Till skillnad från google, facebook och ljusskyltar i största allmänhet tänker vi fortsätta ge tillbaka till samhället och bidra till en levande demokrati. Vi tänker bevaka, skriva och rapportera till aleborna om vad som händer i närområdet. Det handlar om att vara på plats där det händer, på gator och torg, idrottsarenor och i den allmänna debatten. På den punkten skiljer vi oss åt från övriga annonsforum. Våra annonsörer bidrar således starkt till att förse medborgarna med en viktig nyhetsuppdatering. Det är därför du alltid ska gynna tidningens annonsörer. De tar ett stort demokratiskt ansvar.

Mer från ledare

Vet vi ens namnet på framtidens yrke?

Kompetensförsörjningen är tillsammans med stigande energipriser det som utmanar näringslivet…

Vikten av att arkivera

Arkivens dag med betoning på föreningslivet låter kanske inte vid…

Påverka det du kan

Medierapporteringen präglas av nattsvarta rubriker. Jag hör att många har…

Höst i förändring

Vi lever i en föränderlig värld. Bilen är ett bra…

Senaste nytt

Ale Lucia gör sig redo

Ale Lucia har ändrat inriktning under de senaste åren. Det…

Försökte stoppa rullande bil – fastnade själv i hjulhuset

Räddningstjänsten fick loss kvinnan som fastnat i hjulhuset på en…

Glädje när tomten kom till torget

Lördagen före första advent gjorde sig julen påmind. Tomten kom…

Brandstationerna håller öppet hus

Det har blivit till en tradition med öppet hus på…

Här uppförs nya bostadsrätter

Det är FB Bostad som planerar att uppföra 24 bostadsrätter…

Politisk veteran som svingar klubban

Lars Ivarsbo har varit engagerad politiker i Lilla Edets kommun…

Nolcupen står för dörren

Nolcupen har en lång och fin historia. I fjol slog…

Starkt resultat för Lilla Edets kommun

Sammantaget går nämndverksamheterna ihop, men det finns ändå avvikelser jämfört…

Höjd VA-taxa i Ale kommun

VA-taxan i Ale kommun höjs med 16 procent för alla…

Ovisst ekonomiskt läge

Ale kommun har som regel att budgetera för ett överskott…

Kraftig brand i ladugård

Under natten till torsdag, strax efter klockan 02.30, larmades polis…

Joel lyfte hem guldet 

Joel Mellomgård har länge tillbringat mycket tid på gymmet och…

Nu julpyntas Ale kommun

På söndag är det första advent och i veckan kommer…