https://www.alekuriren.se/wp-content/uploads/2020/09/ledare-1.jpg

Den eviga frågan

Den eviga frågan; blir det ett nytt kommunhus i Ale eller inte? Tro det eller ej, men nu är frågan aktuell igen. Sett ur ett historiskt perspektiv borde jag inte tro på det – fast den här gången är det en stor skillnad. Politiken är överens.

Redan i valrörelsen 1998 var frågan om ett nytt kommunhus uppe för debatt. Sedan har ärendet kommit och gått, likt en orolig papegoja. När allianspartierna tog över makten 2010 fick den ingen prioritet, men Socialdemokraterna vilade inte på hanen när de tagit tillbaka klubban i kommunstyrelsen fyra år senare. 2015 lyckades dåvarande ordförande Paula Örn (S) få med sig Mikael Berglund (M) som då satt i opposition att peka ut Nödinge som platsen för ett nytt kommunhus. Längre än så kom man dock inte. Frågan landade långt ner i en låda och när borgerligheten återigen tog över makten 2018 fick den aldrig någon större uppmärksamhet. Sakta, men säkert har den ändå lyckats ta sig upp på bordet igen.

Kommunhusfrågan har som sagt varit en laddad fråga i Ale till och från. Länge var det Socialdemokraterna som drev på och kommunhuset är en viktig pusselbit i detaljplan 1 i Nödinge centrum. Lite typiskt har just denna detaljplan stött på patrull. Den stora fastighetsägaren, Balder, tvekar kring exploateringsavtalet. Konjunkturen medger inte en satsning av den storleken för tillfället. Nu meddelar däremot Ale-samverkan som i höstas tog över styret och består av Moderaterna, Kristdemokraterna, Framtid i Ale och Sverigedemokraterna att de är överens i frågan. Kommunhuset ska byggas i Nödinge och det ska ägas av Ale kommun. Det ska också ha ett innehåll som gör det levande under nästan dygnets alla timmar. Ett kommunens hus – ett medborgarhus.

Med tanke på att frågan har varit uppe på tapeten sedan 1998 finns det kanske skäl att vara skeptisk till att visionen ska förverkligas. Det finns dock en betydande skillnad. Nu är politiken överens. Ett nytt kommunhus på Ale Torg har varit Socialdemokraternas paradgren sedan lång tid tillbaka. När partierna i Ale-samverkan säger samma sak kommer det inte längre vara någon politisk stridsfråga och det är en nyhet – en helt avgörande faktor för att komma vidare. Än återstår ett gediget och omfattande utredningsarbete. Hur stort ska det vara och hur ska det utformas? Vad får det kosta och vad ska göra det till en attraktiv mötesplats för alla generationers alebor? Det är lika svåra som roliga frågor att jobba vidare med. Förhoppningsvis tar man hjälp av aleborna.

Jag tror personligen att idén med möteslokaler för föreningslivet är bra. Kan kulturen och kanske en biosalong ta en tydlig plats blir den suveränt tillgänglig vid pendelstationen. Det är suveränt. Det pratas även om att eventuellt flytta biblioteket. Som sagt, innehållet är det roliga och när politiken dessutom är överens kan kommunhusprojektet i Ale efter 25 långa år äntligen bli något riktigt positivt.

När är det på plats? Kommunstyrelsens ordförande, Mikael Berglund (M), tippar på fem till sex år. Jag tror man får lägga till två års byggtid, så säg att vi inviger kommunens hus i Nödinge 2032. Det har tagit en evighet att komma hit och det återstår dessvärre en evighet att nå hela vägen fram.

Mer från ledare

Språket är nyckeln

Trots att vi är på tryggt avstånd från det fasansfulla…

De trotsar allt väder

Så var ännu en semester till ända. Juli blev utifrån…

Helt rätt, ändå fel

Byggbranschen har det extremt tufft just nu. Förra veckan var…

Sjukhusen blöder inte

Radio Göteborgs huvudnyhet under måndagen var att sjukhusen blöder i…

Senaste nytt

Uppskattad frukost på Da Vinciskolan

Förra året vann fem skolor gratis frukost under tre veckor.…

Han är Surtes nye ordförande

Som liten pojk följde Fredrik Gerlin Surtes storhetstid i bandy.…

”Min son vill inte vara där”

Föräldern, som vill vara anonym, berättar att sonen tidigare gick…

Svårt att rekrytera till fritidshemmen

Under hösten 2021 förbättrades personaltätheten på fritidshemmen tillfälligt i Ale,…

Lärarbrist: ”Kommer inte att räcka”

I Ales kommunala förskolor går det, enligt den senaste statistiken…

Emma vill få fler kvinnor att engagera sig

För några år sedan gick Emma Mouvitz med i ungdomsrådet…

Ale och Lilla Edet klättrar i ranking

Efter Lerum, som ökar med 44 placeringar, är Lilla Edet…

”Det finns en enorm potential i bolaget”

Fredrik Johansson är sedan i våras ny styrelseordförande i Alebyggen.…

Seniormässan lockade till gemenskap

Senast Seniormässan ägde rum var 2017. Inte konstigt att det…

Discgolffest i Uspastorp

Ale Disc Golf Center stod som värd för Amatör-SM i…

Ale Disc Golf Center får leaderstöd

Genom det beviljade projektet kommer Ale Disc Golf Center att…

Aleborna tycker till om tryggheten

På tisdagseftermiddagen befann sig en delegation från lokalpolisområde Kungälv/Ale och…

ÄIK fortsätter att imponera

Älvängens IK har haft en minst sagt svängig säsong, där…