https://www.alekuriren.se/wp-content/uploads/2017/02/ledare-facebook.jpg

Det är nu det gäller

Minns ni tjejen som sittstrejkade för klimatet utanför riksdagshuset i en hel månad före valet i höstas? Greta Thunbergs skolstrejk spred sig världen över, men numera har hon begränsat sitt motstånd till fredagar. Syftet är att påverka beslutsfattarna i miljöfrågan och hon tänker inte sluta förrän Sverige är i linje med miljömålen i Parisavtalet 2015. Uppmärksamheten kring den unga klimataktivisten har varit enorm och i december talade hon på klimattoppmötet i Polen inför några av världens tyngsta ledare. En av hennes repliker har för evigt etsat sig fast och kan knappast ha undgått någon av måltavlorna. ”Ni säger att ni älskar era barn mest av allt, ändå stjäl ni deras framtid framför ögonen på dem”.

Greta Thunberg är 16 år och till skillnad från många andra som säger sig värna klimatet och miljön agerar hon med kraft. Hon menar att tid är det enda vi inte har. Imorgon kan våra förändringar och försök till förbättringar vara försent. Intervjuer med henne är otäckt raka och svaren går inte att missförstå. Tänk om hon har rätt, att klimatkrisen redan är här och att världen faktiskt står inför den värsta av kriser. Detta utan att den stora massan begriper någonting, utan tror att bara jag släcker ljuset när jag går hemifrån och sorterar mina sopor så ska allt ordna sig.

Jag måste erkänna att jag blev riktigt berörd när Greta Thunberg intervjuades av Skavlan. Hon har slutat flyga, äta kött och mejeriprodukter samt infört ett ”shop stop”, det vill säga att hon köper inga nya saker. Det är en uppmaning som heter duga och även om vi andra inte har hennes målmedvetenhet borde vi alla till mans både reagera och agera på några centrala punkter. Greta målar bland annat upp flyget som en av de största miljöbovarna. Måste vi alltid flyga? Tyvärr är svaret alldeles för ofta ja, då det saknas alternativ. Tåget tar för lång tid och har inte hängt med i utvecklingen. Där det däremot finns bra alternativ som till exempel mellan Göteborg och Stockholm borde det snudd på vara olagligt att välja flyget. Det kommer att krävas den typ av regleringar för att få oss att tänka om. Det måste komma restriktioner uppifrån, som enskild individ väljer vi alltid det som är bekvämast oavsett hur många gånger vi lyssnar till Greta Thunberg. Vi är helt enkelt för dumma och vägrar ta in sanningen.

Med tanke på den uppmärksamhet Gretas miljökamp har fått i världens ledande medier borde kommuner som till exempel Ale och Lilla Edet tänka till. En aktiv klimatkamp har inte bara ett gott syfte, utan skulle också kunna göra att två små kommuner växer på Sverigekartan. Då krävs dock inte bara ambitiösa mål. Det gäller att med aktiv handling visa att krisen och miljöhotet tas på största allvar, precis som Greta Thunberg gjort. Om ni inte såg Skavlans intervju med den unga miljöaktivisten rekommenderar jag SVT play.

Mer från ledare

Sjukhusen blöder inte

Radio Göteborgs huvudnyhet under måndagen var att sjukhusen blöder i…

Positiv inflation

Det har varit publikfester i tidningens spridningsområde från fredag kväll…

Den eviga frågan

Redan i valrörelsen 1998 var frågan om ett nytt kommunhus…

Vårtecken!

Våren är äntligen här och med den kommer vi att…

Senaste nytt

Bil voltade av vägen

Under onsdagsmorgonen larmades räddningspersonal till Norra Kilandavägen i Nödinge efter…

Blågult kalas av bästa märke

Det blev ett blågult kalas av bästa märke när Alebyggen…

Misstänkt blottare vid Hälltorpsjön

Polisen letade under eftermiddagen efter en misstänkt blottare runt Hälltorpsjön…

”Deras roll är viktigare nu”

I förra veckans nummer av tidningen berättade eldsjälen Inga-Britt Karlbom…

Ariana knockade AIF

Det blev fyra förlustfria matcher för Ahlafors IF innan FC…

Komfortabel hemmaseger för SBTK

SBTK studsade tillbaka efter det senaste nederlaget mot bottenlaget Vara…

Skogsbrand i Bohus

På torsdagseftermiddagen inträffade en skogsbrand i centrala Bohus. En stor…

Eldningsförbud i Ale och Lilla Edet

Det är extremt torrt i skog och mark. En brand…

ÄIK förlorade toppmötet

Båda lagen kom till spel med stort självförtroende och bara…

Snart dags för nationaldagsfirande

Förberedelserna har pågått länge och intensifierats de senaste veckorna. Nationaldagsfirandet…

Smugglade amfetamin – döms till fängelse

I mars dömdes tre personer, med koppling till Lödöse och…

Per trampade 160 mil på cykel i Danmark

För åtta år sedan cyklade Per Andersson Vätternrundan för första…

”Jag var både rädd och ledsen”

I slutet av 80-talet växte en liten flicka upp i…