https://www.alekuriren.se/wp-content/uploads/2017/02/ledare-facebook.jpg

Det går käpprätt…

Stress är numera den vanligaste orsaken till sjukskrivningar – åtminstone i den privata sektorn, men jag tror inte offentlig sektor skiljer sig åt. Oavsett är stressrelaterade sjukdomar något som sprider sig likt ett virus och om vi inte har funderat kring orsakerna är det hög tid att göra det. Det här håller nämligen inte. Det går käpprätt åt… Numera är det inte bara chefer eller de på ansvarsfulla positioner som drabbas, även unga människor kör i diket. Vi måste tänka till och börja med oss själva. Hur ofta svarar vi inte en leverantör eller kund med orden ”fixa det så snart som möjligt” eller ”kan du lösa det nu eller direkt vore jag jätteglad”. Vi måste hjälpas åt att sänka tempot, vara ute i god tid och bli bättre på att planera. Mobiltelefonen är ett suveränt verktyg, men i samma stund också en stor bov i dramat. Den håller ju oss ständigt uppkopplade och möjliga att nå. Den gör att vi kan ställa ökade krav på varandra. Onödigt hårda krav tror jag. Vi har vant oss vid att ständigt jaga på och ibland verkar vi vilja ha svaren på plats innan frågorna är ställda. Det kommer inte att hålla. Egentligen tror jag det handlar om att bli mycket bättre på att koppla ner, koppla ifrån och koppla av. Att införa mobilfria timmar, eller dagar om det är möjligt, för att sänka tempot och stressnivån. Jag möts nästan dagligen av människor som drabbats själva eller som känner någon som fått diagnos hjärntrötthet. Psykiska stressrelaterade sjukdomar ska vi tala om med respekt. Det är ingen lek, varken för den som drabbas eller för omgivningen. Det är därför vi måste ta signalerna på allvar och alla i ledande positioner ska fundera på om målen i verksamheten är rätt satta, om de kan sänkas för att istället skapa en bättre arbetsmiljö. I det långa perspektivet är ju ändå hälsan hos personalen eller i omgivningen det mest värdefulla.

I veckan väntar tårtkalas på Ale Torg. Det har nu gått 22 år sedan Ingvar Oldsberg var på plats och invigde köpcentrumet. I samband med detta kommer Ale kommun att redovisa skisser och illustrationer på hur ett framtida Ale Torg skulle kunna se ut. Materialet fokuserar på mötesplatser och torgytor för spontana träffar mellan människor. Det är ambitiösa målsättningar, men hur realistiska är planerna? När kommer tidplanen och inte minst finansieringsplanen?

Jag var riktigt kritisk för fyra år sedan och skrev att ”ett nytt kommunhus ser inte dagens ljus den kommande mandatperioden”. Det gjorde det inte heller. Man pekade däremot ut en tänkbar plats på Ale Torg, men mer blev det inte. Nu skriver jag det igen. Ett nytt kommunhus kommer inte att se dagens ljus den kommande mandatperioden. Min känsla är att projektet är för stort och avsevärt mycket större än kommunledningen från början tänkt sig.

Mer från ledare

Positiv inflation

Det har varit publikfester i tidningens spridningsområde från fredag kväll…

Den eviga frågan

Redan i valrörelsen 1998 var frågan om ett nytt kommunhus…

Vårtecken!

Våren är äntligen här och med den kommer vi att…

Nu krävs mod

Det tomma Netto-huset är ett av de vanligaste samtalsämnena i…

Senaste nytt

Företagare i Ale prisades i Furulundsparken

Årets Näringslivsgala i Ale hade bytt skepnad och namn till…

Återväxten utmanar hembygdsföreningarna

På en bänk, i solskenet vid Hembygdsmuseet i Prästalund sitter…

Tredje raka för AIF

Det ska noga understrykas att förutom de bärgade poängen bjöd…

Boulestallet är stället för seniorerna

När stallarna på Ström revs fick Boulestallet flytta till Göta.…

Ellbo Åkeri fortsätter utvecklas

Aningen förvånade, men inte desto mindre glada mottog Ellbo Åkeri…

Musikälskarnas egen borg

Krögarna Carl och Reneé Dahlberg brinner för musik. 2000-2013 var…

Efterlängtad kiosköppning

Ett tecken på att sommaren står för dörren är när…

Gångbana ska byggas i Surte

Infrastruktursavdelningen på Ale kommun kommer att bygga en gångbana på…

Svensk mästare för 13:e (!) gången

Det har varit en speciell säsong för Ellen Sjöberg, som…

”Jag hittade spritflaskor överallt”

Att berätta om sitt liv är inte något som är…

Bil började brinna under färd

En bil började brinna i motorrummet under sin färd på…

Strömsskolan slog nytt rekord

Majblommeförsäljningen tog sin början den 18 april och pågick till…

Slussplanerna i Lilla Edet tar form

Att den nya slussen i Lilla Edet ska byggas på…