https://www.alekuriren.se/wp-content/uploads/2017/02/ledare-facebook.jpg

Dialogen viktigast

Utmaningarna har nog aldrig varit större för politiken i Ale, men när de sex samarbetspartierna som numera kallar sig Koalitionen kallar till pressträff är optimismen påtaglig. Kommunstyrelsens ordförande, Mikael Berglund (M), menar till och med att laget är toppat. Det är stora ord och modigt sagt inför de prövningar som laget nu ställs inför. Personalflykt i sektor samhällsbyggnad, budgetunderskott i Omsorgs- och arbetsmarknadsnämnden och en skolverksamhet där balansen mellan investeringar i framtiden som inte får ske på bekostnad av dagens resultat är svår. Den kommande mandatperioden är en utmaningens tid, men Koalitionen som består av allianspartierna, Miljöpartiet och Framtid i Ale, tror sig ha hittat lösningar. Den viktigaste är dialogen.

Mikael Berglund menar att hans telefon redan glöder och ska så fortsätta att göra. Hans främsta uppdrag blir att informera och underrätta politiken på båda sidor om blockgränsen. Genom en ständig dialog ska förståelsen för varför Koalitionen vill genomföra vissa förändringar förankras väl. Det där är naturligtvis lättare sagt än gjort, men redan innan de nya nämnderna tagit över har taktiken testats. Koalitionen ville inrätta en ny Servicenämnd och utöka tjänstgöringsgraden för den blivande ordföranden i Omsorgs- och arbetsmarknadsnämnden. Socialdemokraterna hade självklart synpunkter och det som nu landar i kommunfullmäktige är ett förslag som båda sidor känner sig nöjda med. Den politiska organisationen får ett ekonomiskt tillskott, något båda parter kunde leva med. Så lätt att komma överens kommer det naturligtvis inte alltid att vara, men bara insikten att dialogen kommer att vara det viktigaste instrumentet bådar gott.

Svaren på hur de riktigt stora utmaningarna ska tacklas kommer att presenteras dels i verksamhetsplanen dels i en fyraårsplan för hela mandatperioden. Dessa handlingar blir en spännande läsning. De flesta åtgärder som krävs för att komma tillrätta med problemen kommer att kräva resurser. Koalitionen har samma pengasäck som den tidigare majoriteten och därför blir prioriteringarna intressanta. Ska budgeten få stöd i kommunfullmäktige kommer det att krävas anpassningar som tilltalar antingen S eller SD. Det blir en spännande tid för alla som är politiskt intresserade.

Koalitionen behöver också verka för en del trendbrott. Lärarförbundets ranking av bästa skolkommun var ingen rolig läsning, även om det bara är en ranking. I Svenskt näringslivs ranking av företagsklimatet i landets 290 kommuner placerade sig Ale på plats 93. Successivt från plats 43 (2015) har kommunen dalat nedåt. Nu krävs ett omtag och jag är övertygad om att kurvan går att vända. Känslan när Ale utsågs till Årets klättrare 2013 är omöjligt bortglömd. Nu handlar det återigen om att attityd och bemötande kommunens politiker och tjänstemän. Det handlar också om att stärka vi-känslan i hela kommunen.

På en punkt är Ale enligt Svenskt Näringsliv fortfarande bäst i klassen; ”Medias attityder till företagande”. En position som varit kommunen trogen i fyra år. Den förstaplatsen ska lokaltidningen medverka till att hålla intakt.

Mer från ledare

Sjukhusen blöder inte

Radio Göteborgs huvudnyhet under måndagen var att sjukhusen blöder i…

Positiv inflation

Det har varit publikfester i tidningens spridningsområde från fredag kväll…

Den eviga frågan

Redan i valrörelsen 1998 var frågan om ett nytt kommunhus…

Vårtecken!

Våren är äntligen här och med den kommer vi att…

Senaste nytt

Per är återfunnen vid liv

Han försvann under natten till måndag, 5 juni, i Skönningared…

Elin satsar på motocross

Elin Hansson satt för första gången på en crosscykel i…

Respass ur Svenska cupen

Ahlafors IF är utslaget ur Svenska cupen och drömmarna om…

Skepplanda BTK firar 75 år

Den stora jubileumsdagen närmar sig med stormsteg. När Skepplanda BTK…

Missing People om letandet efter Per

Han heter Per och är 62 år gammal. Senast någon…

Vd:n lämnar Edethus

Sanny Mattelin har varit vd på Edethus sedan den 1…

Rudin bakom sen SBTK-seger

På torsdagskvällen var Skepplanda BTK på jakt efter sin andra…

Här är risken större för viltolyckor

Förra året hanterades 65 624 viltolyckor i Sverige. I mer…

Rullatorrace som gjorde succé

Det blev inte bara ett utan tre rullstolsrace på lika…

De ska starta gåfotboll i Surte

Ann-Britt Mårtensson och Anneli Larsson har en lång historia inom…

Orimliga sparkrav på regionens sjukhus

Den senaste tidens rubriker och även en ledare i lokaltidningen…

Lastbil började brinna på E45

SURTE. Strax efter klockan 17 på onsdagen började en lastbil…

Kvinna döms till fängelse

Det var i februari förra året som en kvinna i…