https://www.alekuriren.se/wp-content/uploads/2017/02/ledare-facebook.jpg

Djärva familjer

I veckans tidning publiceras den första rapporten från familjen Pedersens seglats på världshaven. Det var i somras som vi berättade om familjen från Lödöse som med tre småbarn bestämt sig för att ge sig ut på en världsomsegling, kanske inte jorden runt, men väl till Karibien. Det blev en av förra årets mest lästa artiklar och deras beslut ger mig fortfarande en skräckblandad förtjusning. Alla de utmaningar som finns ute till havs, där det verkligen handlar om att själv ta striden mot naturens krafter, känns omöjliga att beskriva. Jag tänker att det är som att gå in i ett mörkt rum utan att veta vad som väntar där inne. Låt vara att väderprognoser kan ge dig en hint om utmaningens storlek, men hur ofta har inte en prognos slagit fel? Att vara förberedd både på det väntade och oväntade måste oroa även den mest vana sjökaptenen. Samtidigt måste nyhetsrapporteringen från land ge upphov till en viss förtjusning. Till havs behöver familjen Pedersen inte ägna några tankar åt att isolera sig från Coronavirus eller bygga barriärer mot höga vattennivåer. De flyter bara med. Lite lustigt så finns det en annan artikel att läsa i veckans nummer som också handlar om en modig familj. Paret Malin och Andreas Zimmergren har antagits som volontärer på sjukhusfartyget Africa Mercy. De ger sig av till sommaren med sina två småbarn och reser längs Afrikas kust med start i Liberia. Vilket äventyr!

Kanske är det en slump att vi skriver om dessa familjer i samma nummer eller så är det världen som håller på att förändra sig. En del av oss reagerar mer häftigt än andra och tycker att det låter helt otroligt. Till den skaran hör bestämt undertecknad som inte ens vågat bo utanför kommungränsen. Den yngre generationen är helt klart djärvare och jag kan inte låta bli att fascineras. Önskar att jag haft bråkdelen av deras mod.

När ridhusprojektet går in i en slutfas väntar nästa stora byggärende. Nolskolan har gjort sitt. Kapaciteten måste utökas och nu är frågan var nästa F-6-skola ska byggas. I Alafors eller i Nol? Föräldrar till berörda barn bjöds in i veckan och ett 30-tal hörsammade inbjudan. Betydligt fler kommer att ha synpunkter på det beslut som politiken ska fatta i vår. Det är jag helt övertygad om. Frågan är komplicerad. I Nol är området runt Nolskolan begränsat. Det tillåter ingen utbyggnad om inte Folkets Hus och gamla Konsumlokalen där Adina Hälsan håller till köps in. Om man väljer att göra det kommer det bli nödvändigt att sanera marken och det är dyrt. Väldigt dyrt. Då är Ledet i Alafors ett bättre val. Gott om utrymme, men ett långt ifrån optimalt läge med hänsyn till kollektivtrafik för såväl Nolbarnen som framtida personal. Känns inte som att något av alternativen är det rätta. Vem sitter på lösningen? Det är nämligen dags att tänka till.

Mer från ledare

Språket är nyckeln

Trots att vi är på tryggt avstånd från det fasansfulla…

De trotsar allt väder

Så var ännu en semester till ända. Juli blev utifrån…

Helt rätt, ändå fel

Byggbranschen har det extremt tufft just nu. Förra veckan var…

Sjukhusen blöder inte

Radio Göteborgs huvudnyhet under måndagen var att sjukhusen blöder i…

Senaste nytt

SBTK klara för trean

Tre poäng krävdes för Skepplanda BTK i lördagens bortamatch mot…

Bil och älg i kollision

ALAFORS. Vid 06:45-tiden på lördagsmorgonen krockade en bil med en…

Kocevski segerskytt för Ahlafors IF

Ahlafors tog sin sjunde seger för året och tog sig…

Mycket kul i Medborgarhuset

Medborgarhuset i Alafors utgör platsen för de olika typer av…

SBTK kan säkra seriesegern

Skepplanda BTK har 41 inspelade poäng och leder division 4…

Andreas satsar på roadracing

Fordon med två hjul har alltid intresserat Andreas Kumpumäki och…

Ny ”måste-match” för AIF ikväll

Ettan södra går in i ett avgörande skede. Ahlafors IF…

Musikläraren släpper nytt

Kalle Carlsson kommer från ett musikaliskt hem och i tidig…

Uppskattad frukost på Da Vinciskolan

Förra året vann fem skolor gratis frukost under tre veckor.…

Han är Surtes nye ordförande

Som liten pojk följde Fredrik Gerlin Surtes storhetstid i bandy.…

”Min son vill inte vara där”

Föräldern, som vill vara anonym, berättar att sonen tidigare gick…

Svårt att rekrytera till fritidshemmen

Under hösten 2021 förbättrades personaltätheten på fritidshemmen tillfälligt i Ale,…

Lärarbrist: ”Kommer inte att räcka”

I Ales kommunala förskolor går det, enligt den senaste statistiken…