https://www.alekuriren.se/wp-content/uploads/2017/02/ledare-facebook.jpg

Djärva familjer

I veckans tidning publiceras den första rapporten från familjen Pedersens seglats på världshaven. Det var i somras som vi berättade om familjen från Lödöse som med tre småbarn bestämt sig för att ge sig ut på en världsomsegling, kanske inte jorden runt, men väl till Karibien. Det blev en av förra årets mest lästa artiklar och deras beslut ger mig fortfarande en skräckblandad förtjusning. Alla de utmaningar som finns ute till havs, där det verkligen handlar om att själv ta striden mot naturens krafter, känns omöjliga att beskriva. Jag tänker att det är som att gå in i ett mörkt rum utan att veta vad som väntar där inne. Låt vara att väderprognoser kan ge dig en hint om utmaningens storlek, men hur ofta har inte en prognos slagit fel? Att vara förberedd både på det väntade och oväntade måste oroa även den mest vana sjökaptenen. Samtidigt måste nyhetsrapporteringen från land ge upphov till en viss förtjusning. Till havs behöver familjen Pedersen inte ägna några tankar åt att isolera sig från Coronavirus eller bygga barriärer mot höga vattennivåer. De flyter bara med. Lite lustigt så finns det en annan artikel att läsa i veckans nummer som också handlar om en modig familj. Paret Malin och Andreas Zimmergren har antagits som volontärer på sjukhusfartyget Africa Mercy. De ger sig av till sommaren med sina två småbarn och reser längs Afrikas kust med start i Liberia. Vilket äventyr!

Kanske är det en slump att vi skriver om dessa familjer i samma nummer eller så är det världen som håller på att förändra sig. En del av oss reagerar mer häftigt än andra och tycker att det låter helt otroligt. Till den skaran hör bestämt undertecknad som inte ens vågat bo utanför kommungränsen. Den yngre generationen är helt klart djärvare och jag kan inte låta bli att fascineras. Önskar att jag haft bråkdelen av deras mod.

När ridhusprojektet går in i en slutfas väntar nästa stora byggärende. Nolskolan har gjort sitt. Kapaciteten måste utökas och nu är frågan var nästa F-6-skola ska byggas. I Alafors eller i Nol? Föräldrar till berörda barn bjöds in i veckan och ett 30-tal hörsammade inbjudan. Betydligt fler kommer att ha synpunkter på det beslut som politiken ska fatta i vår. Det är jag helt övertygad om. Frågan är komplicerad. I Nol är området runt Nolskolan begränsat. Det tillåter ingen utbyggnad om inte Folkets Hus och gamla Konsumlokalen där Adina Hälsan håller till köps in. Om man väljer att göra det kommer det bli nödvändigt att sanera marken och det är dyrt. Väldigt dyrt. Då är Ledet i Alafors ett bättre val. Gott om utrymme, men ett långt ifrån optimalt läge med hänsyn till kollektivtrafik för såväl Nolbarnen som framtida personal. Känns inte som att något av alternativen är det rätta. Vem sitter på lösningen? Det är nämligen dags att tänka till.

Mer från ledare

Vet vi ens namnet på framtidens yrke?

Kompetensförsörjningen är tillsammans med stigande energipriser det som utmanar näringslivet…

Vikten av att arkivera

Arkivens dag med betoning på föreningslivet låter kanske inte vid…

Påverka det du kan

Medierapporteringen präglas av nattsvarta rubriker. Jag hör att många har…

Höst i förändring

Vi lever i en föränderlig värld. Bilen är ett bra…

Senaste nytt

Ale Lucia gör sig redo

Ale Lucia har ändrat inriktning under de senaste åren. Det…

Försökte stoppa rullande bil – fastnade själv i hjulhuset

Räddningstjänsten fick loss kvinnan som fastnat i hjulhuset på en…

Glädje när tomten kom till torget

Lördagen före första advent gjorde sig julen påmind. Tomten kom…

Brandstationerna håller öppet hus

Det har blivit till en tradition med öppet hus på…

Här uppförs nya bostadsrätter

Det är FB Bostad som planerar att uppföra 24 bostadsrätter…

Politisk veteran som svingar klubban

Lars Ivarsbo har varit engagerad politiker i Lilla Edets kommun…

Nolcupen står för dörren

Nolcupen har en lång och fin historia. I fjol slog…

Starkt resultat för Lilla Edets kommun

Sammantaget går nämndverksamheterna ihop, men det finns ändå avvikelser jämfört…

Höjd VA-taxa i Ale kommun

VA-taxan i Ale kommun höjs med 16 procent för alla…

Ovisst ekonomiskt läge

Ale kommun har som regel att budgetera för ett överskott…

Kraftig brand i ladugård

Under natten till torsdag, strax efter klockan 02.30, larmades polis…

Joel lyfte hem guldet 

Joel Mellomgård har länge tillbringat mycket tid på gymmet och…

Nu julpyntas Ale kommun

På söndag är det första advent och i veckan kommer…