https://www.alekuriren.se/wp-content/uploads/2017/02/ledare-facebook.jpg

Djärva idéer är aldrig fel

Det var inte bara Ale kommun som presenterade sina tankar och idéer om framtidens Nödinge i lördags. Det gjorde även arkitekt Olle Skoglund – i samma lokal dessutom. Han hade hoppats att de politiska partiernas ledande representanter skulle vara på plats. I så fall hade alla fått ett eget kompendie, nu får de säkert det tids nog ändå, men självklart ville Skoglund ta chansen att verbalt beskriva hur han resonerat. Han fick nöja sig med att Miljöpartiet var på plats och det var kanske ingen slump? Olle Skoglunds förslag utgår nämligen från att miljön måste sättas i fokus. Det som eventuellt ska byggas nytt, vill Skoglund bygga helt i trä. Det skulle enligt honom ge en maximal koldioxidkompensation. Å andra sidan vill han riva så lite som möjligt av det befintliga och därför inte heller bygga så mycket nytt. Han menar att redan inom tio år kommer 25% av handeln att ske över nätet. Därför ska volymen ny handelsyta hanteras varsamt. Istället för att bygga ett nytt ICA menar Olle Skoglund att det borde vara möjligt att genom omflyttning skapa utrymme för en större ICA-butik i befintlig byggnad.

På samma sätt vill han undvika nya dyra parkeringshus som han är övertygad om att kunderna eller skattebetalarna i framtiden får betala för. Hans förslag är istället att bygga enligt ”Barcelona-modellen” med arkader och esplanader. Mindre lägenheter med parkeringar i markplan under. På hörnena skapas det utrymme för mindre gatubutiker. Olle Skoglund vill inspirera till att tänka annorlunda och smartare. Han menar att Ale aldrig kommer att få någon storstad, att bygga ett ”Dubai” passar inte in. Den som vill kan säkert kritisera Olles tankar och förslag utan problem. Det är alltid lätt att kritisera någon som vågar presentera sina idéer. Jag väljer att fascineras av den detaljerade idérikedom som de olika förslagen innehåller och jag hoppas att ansvariga tar sig tid att låta sig inspireras. Materialet är framtaget genom arkitekternas dåtida hantverk, färgpennor och smörpapper.

Det är inte det som avgör. För att skapa ett framtida samhälle med höga mervärden krävs en känsla för vad människan efterfrågar och vill se. Skoglund avslutar med en vädjan till politiken att han på sin 92-årsdag ska kunna kliva av pendeln i Nödinge och ta ”en kokt me’ brö”. Det är en beskrivning som säger ganska mycket om vilken småstad som arkitekt Skoglund vill se i framtidens Nödinge.

Ale kommun har i ett första skede fokuserat mycket på att möta alebornas önskningar om mötesplatser, öppna torg. Det finns många spännande tankar kring det och det blir naturligtvis intressant att följa processen. Lite extra krydda blir det förstås när någon försöker utmana med än mer djärva idéer, sådant som är möjligt när man inte behöver ta hänsyn till all fakta i målet. Djärva idéer är aldrig fel, men om de är möjliga att genomföra i sin helhet är en annan sak. De kanske ändå kan bidra med en portion inspiration.

Mer från ledare

Positiv inflation

Det har varit publikfester i tidningens spridningsområde från fredag kväll…

Den eviga frågan

Redan i valrörelsen 1998 var frågan om ett nytt kommunhus…

Vårtecken!

Våren är äntligen här och med den kommer vi att…

Nu krävs mod

Det tomma Netto-huset är ett av de vanligaste samtalsämnena i…

Senaste nytt

Företagare i Ale prisades i Furulundsparken

Årets Näringslivsgala i Ale hade bytt skepnad och namn till…

Återväxten utmanar hembygdsföreningarna

På en bänk, i solskenet vid Hembygdsmuseet i Prästalund sitter…

Tredje raka för AIF

Det ska noga understrykas att förutom de bärgade poängen bjöd…

Boulestallet är stället för seniorerna

När stallarna på Ström revs fick Boulestallet flytta till Göta.…

Ellbo Åkeri fortsätter utvecklas

Aningen förvånade, men inte desto mindre glada mottog Ellbo Åkeri…

Musikälskarnas egen borg

Krögarna Carl och Reneé Dahlberg brinner för musik. 2000-2013 var…

Efterlängtad kiosköppning

Ett tecken på att sommaren står för dörren är när…

Gångbana ska byggas i Surte

Infrastruktursavdelningen på Ale kommun kommer att bygga en gångbana på…

Svensk mästare för 13:e (!) gången

Det har varit en speciell säsong för Ellen Sjöberg, som…

”Jag hittade spritflaskor överallt”

Att berätta om sitt liv är inte något som är…

Bil började brinna under färd

En bil började brinna i motorrummet under sin färd på…

Strömsskolan slog nytt rekord

Majblommeförsäljningen tog sin början den 18 april och pågick till…

Slussplanerna i Lilla Edet tar form

Att den nya slussen i Lilla Edet ska byggas på…