Egoismens fulaste tryne

Egoismens fulaste tryne

TEXT: Per-Anders Klöversjö
1 mars 2022 kl. 09:40

En demokratisk och militärt underlägsen stat angrips av en övermäktig motståndare. En motståndare vars armé sannolikt egentligen inte vill strida. Särskilt inte mot bröder och systrar i grannlandet Ukraina. Allt är en mans verk. Putin, egoismens fulaste tryne har visat upp sin makt, men när världen går samman blir hans eget fall tungt. Frågan är om och hur han kan backa hem utan att tappa ansiktet helt?

Sanktioner från ett kraftsamlande Västeuropa svider, men dessvärre lär det först drabba den ryska befolkningen som på många håll visat sig vara emot invasionen av Ukraina. Det är baksidan av alla krig. De som tar de avgörande besluten sitter ofta oberörda. Putin lär inte sakna mat, vatten eller tak över huvudet hur långvarigt kriget än blir. Vårt hopp står till att konsekvenserna av Rysslands invasion blir startskottet för en revolution och att det ryska folket reser sig. När Putins närmsta vänner nu också drabbas hårt, åtminstone på sikt, säger all logik att det finns grund för ett stort missnöje. Så länge Putin får styra enligt sin egen verklighetsuppfattning och historiebeskrivning kommer konflikten aldrig att nå en lösning. Egoismens fulaste tryne måste bokstavligt talat upp på ett fat. Att den ryska befolkningen inte får ta del av en oberoende nyhetsrapportering utan tvingas svälja att det är Ukraina och dess nazistiska ledare som har gått till attack bevisar bara hur viktigt det öppna och demokratiska samhället är.

Jag får nypa mig i armen. Tänk att det skulle gå så långt att även min generation skulle få uppleva ett krig på nära håll. Att vi 2022 skulle publicera artiklar som berättar var aleborna hittar sina skyddsrum känns närmast chockerande. För att visa våra sympatier med Ukrainas mod och tapperhet har vi i veckan valt att låta tidningens omslag bära nationens färger. Det var också med stolthet jag noterade att Ale kommun valt att hissa den ukrainska flaggan mellan två svenska utanför medborgarkontoret i Nödinge. Stora delar delar av västvärlden visar nu med all önskad tydlighet vart gränsen går. Oavsett hur kriget slutar har det demokratiska samhället attackerats på ett sätt vi inte skådat i modern tid. Yttrandefrihet och demokrati är inte längre en självklarhet. Starka men fega egoistiska krafter försöker i sin rädsla att förlora makt och inflytande att slå ner det som vi i Västeuropa tar som självklart. Därför måste vi både reagera och agera. Det må strida mot den svenska neutralitetspolitiken, men att vi nu också skickar vapen för att stötta den heroiska militären i Ukraina kan inte ifrågasättas. Om Putin nu skulle få Ukraina på fall kommer han aldrig att vinna kriget mot demokratin. Tids nog kommer även det ryska folket att inse det och då är dagarna för egoismens fulaste tryne räknade.

TEXT:

Per-Anders Klöversjö

info@alekuriren.se