I en tid av osäkerhet är det inte mycket som är sig likt. Inte ens logiken fungerar som den ska. Börsen går starkt och huspriserna fortsätter att öka. Det sker samtidigt som hotet om en lågkonjunktur med stigande arbetslöshet hänger över världen. Jag får inte ihop ekvationen.
Villapriserna i Ale har gått upp med 6,1% under 2020. Samma siffra för Lilla Edet är 5,5%. Det är starka siffror ett normalt år, men med tanke på att världen, inte minst Sverige, genomlider en pandemi är utvecklingen på gränsen till sensationell. När den andra vågen av coronaviruset nu sveper genom Europa och Sverige kommer den hand i hand med en ökad oro för framtiden. De företag och branscher som var illa ute i våras räddades av statliga stöd. Kommer regeringen med en andra bidragsvåg eller är det nu varselvågen startar på allvar? Arbetslösheten har stigit under hösten, men hålls än så länge i schack. Det finns trots allt en stor oro för arbetsmarknaden och ändå trummar börsen på liksom huspriserna.
Det är inte alltid så lätt att förstå hur det är möjligt. Särskilt logiskt är det i alla fall inte. Jag ska inte ens försöka ge mig in på att begripa hur de ekonomiska vågskålarna fungerar, men jag inser att regeringens generösa permitteringsstöd medförde att industrin kom lindrigt undan i våras. Hur det blir om den andra vågen tvingar arbetarna att på nytt stanna hemma och därmed sätter stopp för produktionen? Kommer det nya stöd? Hur regeringarna väljer att stimulera näringslivet avgör börsens fortsatta uppgång eller fall. Om den saken råder inga tvivel.
Att bostadsmarknaden är en het potatis även i tider av pandemi kan bara förklaras av marknadsekonomins gyllene regel; tillgång och efterfrågan. Dessutom har många svenskar tillbringat mycket mer tid i hemmet under året och kanske upptäckt ett behov av större eller mindre bostad. Fler spekulanter innebär alltid ett högre slutpris.
Sedan går det inte att komma ifrån att just Ale och Lilla Edet är två fyndmarknader. Här går det fortfarande att göra bra husaffärer. Särskilt för göteborgare. Prisutvecklingen har varit något långsammare i Göta älvdalen, men har nu tagit fart. De främsta skälen är den förbättrade infrastrukturen, men också läget nära naturen med storstan inom räckhåll.
Kanske är det inte så svårt att förstå bostadsprisernas uppgång trots allt? Frågan är om toppen är nådd och vad som händer om virusvågen byts till en varselvåg med färre människor i arbete?
Nåväl, vi håller tummarna att hotet om en lågkonjunktur stannar vid det. Än så länge har Corona inte bitit på varken börsen eller huspriserna. Det är alltid nåt att trösta sig med.