EM – inget för alla

Ledare vecka 24 2012

Förväntan, förhandstips, diskussioner, förvåning, irritation, förundran och ifrågasättande. Experter, idioter, idoler, supportar, huliganer, hjältar och syndabockar. Ett av vår nutids största idrottsarrangemang, EM i fotboll, har sparkat igång. Sidorna av den turneringen är lika många som veckans tidning. Åsikterna likaså. Du kan inte öppna en tidning utan att möta en rubrik från EM, inte heller slå på radion utan att en expert ska säga sitt, inte heller slå på teven utan att någon ska le mot dig och påstå sig vara bättre vetande kring hur dessa huvudrollsinnehavare i shorts tänker före, efter och under match. Tack, du däruppe för att jag älskar denna sport, annars vet jag inte hur man hade överlevt dessa veckor som nu kommer. Med dessa rader vill jag visa lite sympati med de människor som faktiskt inte beundrar den runda bollens konster.

När Sverige ikväll går in i turneringen mot Ukraina stannar en hel nation mer eller mindre upp. Varför kan man fråga sig? 22 personer i samma typ av plagg springer runt och jagar en och samma läderkula. Kommentatorer och experter slåss om att leverera den vassaste repliken och att se den minst viktiga detaljen. ”Såg du yttersidan?” ”Han löper med härlig energi”. ”Lägg den med snö istället!” Hur det sistnämnda ska vara möjligt i 30 graders hetta kan ju alltid diskuteras. Tänk allt detta engagemang för något som började som en lek på en grusplan någonstans. Idag är det ett av världens bäst betalda yrken…

Som sagt jag gillar det, så jag gråter inte, men jag har full respekt för de som undrar vad det är vi gapar om och hur vi plötsligt kan sitta stumma bara för att en spelare med fel tröjfärg gjort något bra.

Det har varit en intensiv vecka och för oss ställer alltid en röd dag till det. Plötsligt går det inte att nå folk. De går tidigare dagen före röd dag och en del valde dessutom att ta ut klämdagar, vilket jag också har förståelse för. Det hade jag nog också gjort om jag kunnat. Hur som helst så blir det besvärligt och veckan blir sönderhackad. Jag hade som ambition att hinna följa upp mötet om vindkraften. Jag kände att jag var skyldig det efter förra veckans rapportering. Den skapade många reaktioner och mejlen gick varm. Som ni ser har vi haft att göra. Tidningen är mer än fullmatad och tiden rann ut.

Jag vill dock berätta att mötesledningen inte delade min uppfattning om mötet. Det gjorde inte heller företaget Vind i Ale AB. Det är då självklart för oss att spegla deras bild av mötet. Jag har fått kritik för att ha tagit ställning och har framställts som en motståndare till vindkraft. Det var inte min mening och ärligt talat så har jag ingen personlig uppfattning om vindkraft. Jag har inte behövt ta ställning för det har inte berört mig. Däremot var jag förvånad över hur vindkraftsfrågan i Ale behandlats och jag uttryckte stor förvåning över hur de boende som nu riskerar att påverkas av en vindkraftsutbyggnad har bemötts.

Mer från ledare

Nya tider!

Efter valet 2018 fanns ingen tydlig majoritet. Moderaterna lyckades i…

Vinnare och förlorare

Förhandlingar pågår. Svaret har ekat i mitt huvud den gångna…

Historiskt val

I Lilla Edet är Sverigedemokraterna största parti med 35,4% av…

Bilden går inte ihop

Alla valundersökningar skvallrar om ett rekordjämnt val på söndag. Kan…

Senaste nytt

Ale Handboll tog första skalpen

Efter en medioker fjolårssäsong är Ale Handbolls herrar tillbaka i…

Fastighetsbyrån om läget på bostadsmarknaden:
”Ett guldläge för köparna”

Den senaste mäklarpanelen från Fastighetsbyrån, där mäklare från Fastighetsbyrån runt…

Bergendahls Blommor firar 30 år

I dagarna två, fredag och lördag, pågår jubileumsfirandet. När lokaltidningen…

Höstmarknad stundar på Café Torpet

Nio utställare har hittills anmält sitt intresse till den höstmarknad…

Tre matcher från avancemang till division 1

Mötena med Stenungsunds IF är alltid tuffa och täta. I…

Så påverkas kommunen av elpriserna

På uppdrag av regeringen ska landets myndigheter se över sin…

Rejält kraftprov väntar för Christina

För tio år sedan flyttade Christina Molin till Surte tillsammans…

Bryggare med internationell erfarenhet

Anke Fries har sina rötter i Tyskland. Efter avslutade studier…

Mörck lysande i Ale Kulturrum

Vilken start på hösten som Ale Riksteaterförening har fått. Två…

Alebacken ger inte upp hoppet

Skidanläggningarna har det tufft, inte minst i södra Sverige. Där…

Nu lämnar Stefan Brandt vd-posten

Stefan Brandts avsked innebär också slutet på en lång yrkesbana…

Upp för Ale och ner för Lilla Edet

På onsdagen släpptes resultatet i Svenskt Näringslivs årliga ranking av…

Polis har skjutit beväpnad man

Strax före klockan sex på onsdagsmorgonen larmades polisen till en…