EM – inget för alla

Ledare vecka 24 2012

Förväntan, förhandstips, diskussioner, förvåning, irritation, förundran och ifrågasättande. Experter, idioter, idoler, supportar, huliganer, hjältar och syndabockar. Ett av vår nutids största idrottsarrangemang, EM i fotboll, har sparkat igång. Sidorna av den turneringen är lika många som veckans tidning. Åsikterna likaså. Du kan inte öppna en tidning utan att möta en rubrik från EM, inte heller slå på radion utan att en expert ska säga sitt, inte heller slå på teven utan att någon ska le mot dig och påstå sig vara bättre vetande kring hur dessa huvudrollsinnehavare i shorts tänker före, efter och under match. Tack, du däruppe för att jag älskar denna sport, annars vet jag inte hur man hade överlevt dessa veckor som nu kommer. Med dessa rader vill jag visa lite sympati med de människor som faktiskt inte beundrar den runda bollens konster.

När Sverige ikväll går in i turneringen mot Ukraina stannar en hel nation mer eller mindre upp. Varför kan man fråga sig? 22 personer i samma typ av plagg springer runt och jagar en och samma läderkula. Kommentatorer och experter slåss om att leverera den vassaste repliken och att se den minst viktiga detaljen. ”Såg du yttersidan?” ”Han löper med härlig energi”. ”Lägg den med snö istället!” Hur det sistnämnda ska vara möjligt i 30 graders hetta kan ju alltid diskuteras. Tänk allt detta engagemang för något som började som en lek på en grusplan någonstans. Idag är det ett av världens bäst betalda yrken…

Som sagt jag gillar det, så jag gråter inte, men jag har full respekt för de som undrar vad det är vi gapar om och hur vi plötsligt kan sitta stumma bara för att en spelare med fel tröjfärg gjort något bra.

Det har varit en intensiv vecka och för oss ställer alltid en röd dag till det. Plötsligt går det inte att nå folk. De går tidigare dagen före röd dag och en del valde dessutom att ta ut klämdagar, vilket jag också har förståelse för. Det hade jag nog också gjort om jag kunnat. Hur som helst så blir det besvärligt och veckan blir sönderhackad. Jag hade som ambition att hinna följa upp mötet om vindkraften. Jag kände att jag var skyldig det efter förra veckans rapportering. Den skapade många reaktioner och mejlen gick varm. Som ni ser har vi haft att göra. Tidningen är mer än fullmatad och tiden rann ut.

Jag vill dock berätta att mötesledningen inte delade min uppfattning om mötet. Det gjorde inte heller företaget Vind i Ale AB. Det är då självklart för oss att spegla deras bild av mötet. Jag har fått kritik för att ha tagit ställning och har framställts som en motståndare till vindkraft. Det var inte min mening och ärligt talat så har jag ingen personlig uppfattning om vindkraft. Jag har inte behövt ta ställning för det har inte berört mig. Däremot var jag förvånad över hur vindkraftsfrågan i Ale behandlats och jag uttryckte stor förvåning över hur de boende som nu riskerar att påverkas av en vindkraftsutbyggnad har bemötts.

Mer från ledare

Köp björnen!

För snart två år sedan skapade den vackert belysta älgen…

Nya möjligheter

Ett månadsskifte går ofta obemärkt förbi, men av kända skäl…

God jul & gott nytt!

Coronaviruset tvingade människor till social distansering, vilket var en sorg…

Visionen blev verklighet

BanaVäg i Väst kallades projektet som prövade tålamodet hos alla…

Senaste nytt

Inga planer på en ny simhall

Det anrika badhuset i Lila Edet invigdes redan 1935 men…

Extra ljus på brott i nära relation

Lokaltidningen träffar Daniel Norlander och Jessica Ask, kommunpolis i Ale,…

Evenemang för motorburen ungdom

Lördagen den 4 februari bjuds allmänheten in till parkeringsplatsen utanför…

P-vakter som skapar trygghet

Ipatrol är det lokala bevakningsföretaget med ronderande bilar nattetid i…

Lista: Vanligaste brotten i Ale

Under 2022 minskade polisanmälningarna i Sverige med två procent, jämfört…

Allvarligt skadeläge efter olyckan

Det var vid 19.20-tiden under lördagskvällen i närheten av Skepplanda,…

Laddinfrastrukturplan antagen i Lilla Edet

– Det känns fantastiskt att den laddinfrastrukturplan Centerpartiet drivit på…

Frukostmöte arrangeras hos Dreampadel

Det pratas om en padeldöd i Sverige. Den senaste tiden…

Lödöses varvshistoria dokumenterad

Filmskaparen Anders Lundin, som driver Bohusföretaget Lightray, dokumenterar en tid…

Hjärtums fotbollshjärta har stannat

Det var i juni som lokaltidningen besökte natursköna Billerödsvallen då…

Här läser eleverna som aldrig förr

”Den stora läsutmaningen” av Adlibris, Bonnier Carlsen, Natur och Kultur…

Nock varslar anställda

Det har varit tätt med rapporteringen från Nock Massiva Trähus…

Friades från taxirån – vill ha ersättning

Mannen, som är i 25-årsåldern, stod åtalad misstänkt för att…