EM – inget för alla

Ledare vecka 24 2012

Förväntan, förhandstips, diskussioner, förvåning, irritation, förundran och ifrågasättande. Experter, idioter, idoler, supportar, huliganer, hjältar och syndabockar. Ett av vår nutids största idrottsarrangemang, EM i fotboll, har sparkat igång. Sidorna av den turneringen är lika många som veckans tidning. Åsikterna likaså. Du kan inte öppna en tidning utan att möta en rubrik från EM, inte heller slå på radion utan att en expert ska säga sitt, inte heller slå på teven utan att någon ska le mot dig och påstå sig vara bättre vetande kring hur dessa huvudrollsinnehavare i shorts tänker före, efter och under match. Tack, du däruppe för att jag älskar denna sport, annars vet jag inte hur man hade överlevt dessa veckor som nu kommer. Med dessa rader vill jag visa lite sympati med de människor som faktiskt inte beundrar den runda bollens konster.

När Sverige ikväll går in i turneringen mot Ukraina stannar en hel nation mer eller mindre upp. Varför kan man fråga sig? 22 personer i samma typ av plagg springer runt och jagar en och samma läderkula. Kommentatorer och experter slåss om att leverera den vassaste repliken och att se den minst viktiga detaljen. ”Såg du yttersidan?” ”Han löper med härlig energi”. ”Lägg den med snö istället!” Hur det sistnämnda ska vara möjligt i 30 graders hetta kan ju alltid diskuteras. Tänk allt detta engagemang för något som började som en lek på en grusplan någonstans. Idag är det ett av världens bäst betalda yrken…

Som sagt jag gillar det, så jag gråter inte, men jag har full respekt för de som undrar vad det är vi gapar om och hur vi plötsligt kan sitta stumma bara för att en spelare med fel tröjfärg gjort något bra.

Det har varit en intensiv vecka och för oss ställer alltid en röd dag till det. Plötsligt går det inte att nå folk. De går tidigare dagen före röd dag och en del valde dessutom att ta ut klämdagar, vilket jag också har förståelse för. Det hade jag nog också gjort om jag kunnat. Hur som helst så blir det besvärligt och veckan blir sönderhackad. Jag hade som ambition att hinna följa upp mötet om vindkraften. Jag kände att jag var skyldig det efter förra veckans rapportering. Den skapade många reaktioner och mejlen gick varm. Som ni ser har vi haft att göra. Tidningen är mer än fullmatad och tiden rann ut.

Jag vill dock berätta att mötesledningen inte delade min uppfattning om mötet. Det gjorde inte heller företaget Vind i Ale AB. Det är då självklart för oss att spegla deras bild av mötet. Jag har fått kritik för att ha tagit ställning och har framställts som en motståndare till vindkraft. Det var inte min mening och ärligt talat så har jag ingen personlig uppfattning om vindkraft. Jag har inte behövt ta ställning för det har inte berört mig. Däremot var jag förvånad över hur vindkraftsfrågan i Ale behandlats och jag uttryckte stor förvåning över hur de boende som nu riskerar att påverkas av en vindkraftsutbyggnad har bemötts.

Mer från ledare

Språket är nyckeln

Trots att vi är på tryggt avstånd från det fasansfulla…

De trotsar allt väder

Så var ännu en semester till ända. Juli blev utifrån…

Helt rätt, ändå fel

Byggbranschen har det extremt tufft just nu. Förra veckan var…

Sjukhusen blöder inte

Radio Göteborgs huvudnyhet under måndagen var att sjukhusen blöder i…

Senaste nytt

Kocevski segerskytt för Ahlafors IF

Ahlafors tog sin sjunde seger för året och tog sig…

SBTK kan säkra seriesegern

Skepplanda BTK har 41 inspelade poäng och leder division 4…

Andreas satsar på roadracing

Fordon med två hjul har alltid intresserat Andreas Kumpumäki och…

Ny ”måste-match” för AIF ikväll

Ettan södra går in i ett avgörande skede. Ahlafors IF…

Musikläraren släpper nytt

Kalle Carlsson kommer från ett musikaliskt hem och i tidig…

Uppskattad frukost på Da Vinciskolan

Förra året vann fem skolor gratis frukost under tre veckor.…

Han är Surtes nye ordförande

Som liten pojk följde Fredrik Gerlin Surtes storhetstid i bandy.…

”Min son vill inte vara där”

Föräldern, som vill vara anonym, berättar att sonen tidigare gick…

Svårt att rekrytera till fritidshemmen

Under hösten 2021 förbättrades personaltätheten på fritidshemmen tillfälligt i Ale,…

Lärarbrist: ”Kommer inte att räcka”

I Ales kommunala förskolor går det, enligt den senaste statistiken…

Emma vill få fler kvinnor att engagera sig

För några år sedan gick Emma Mouvitz med i ungdomsrådet…

Ale och Lilla Edet klättrar i ranking

Efter Lerum, som ökar med 44 placeringar, är Lilla Edet…

”Det finns en enorm potential i bolaget”

Fredrik Johansson är sedan i våras ny styrelseordförande i Alebyggen.…