https://www.alekuriren.se/wp-content/uploads/2017/02/ledare-facebook.jpg

En allkonstnär

En samhällsengagerad allkonstnär fattigare. I förra veckan somnade Sven Rydén, 79, in. Hans hastiga bortgång skapar ett stort tomrum i norra Ale, inte minst i föreningslivet. Det behövs ingen större presentation. Sven Rydén i Grönnäs skulle ha fyllt 80 år i maj och med ett brinnande engagemang i stora som små frågor var han känd i flera kretsar. Till skillnad från många andra accelererades Svens drivkraft med åren. De senaste tolv åren har han varit en brinnande eldsjäl i Skepplanda BTK. Hans intresse för bollsporten var tämligen begränsad, men att förbättra förutsättningarna för klubben att bedriva sin verksamhet för barn- och ungdomar var däremot en mycket stark drivkraft. Sven var inte bara aktiv i styrelserummet, utan framför allt så var han en praktisk general. Länge hade klubben betonat behovet av en ny bro över forsån för att barn och ledare tryggt skulle kunna nå B-plan på Forsvallen. Det blev en segdragen fråga där kommunen, länsstyrelsen och klubben försvarade sina intressen.
När Ale kommun presenterade en prislapp om 350 000 kronor för en ny bro gick Sven i taket. Han förstod att den investeringen skulle ingen vara beredd att ta ansvar för och det värsta av allt – ungarna skulle fortsätta sväva i osäkerhet. Sven såg bara en lösning och den gick raka vägen hem till garaget. Plötsligt var han broingenjör och det hamrades som aldrig förr hemma i Grönnäs vintern 2011. I april samma år lyftes en ny gångbro på plats. Notan stannade på 90 000 kronor.
”Nu lär vi ju aldrig få något bidrag, men det skiter jag i. Bron är på plats och det kostade inga 350 000 kronor”.
Jag har känt Sven sedan tidningen startade. Han var en person som en tidningsmakare älskar. Det fanns alltid något som engagerade, något som ifrågasattes. Det kunde handla om allt från höjden på vägskyltar till grodor och kommunalt ledarskap. Vi var inte alltid överens och diskussionerna kunde vara underbart livliga. 1998 kastade sig Sven in i politiken när han gick med i det nybildade partiet Aledemokraterna. Han erkände många gånger att det politiska forumet egentligen inte var något för honom, men det var sakfrågorna som drev honom. Han stred länge för ett komplett trafikmot i Alvhem när nya E45 byggdes. De senaste åren har han tagit strid för att få ytterligare byggplaner på plats i Skepplanda. I september 2015 lämnade han Aledemokraterna i protest mot samarbetet med de rödgröna och med frän kritik mot partiledaren Jan A Pressfeldt.
”All trovärdighet försvann efter katastrofvalet i höstas. Sedan dess har det inte handlat om vad som är bäst för Ale, utan vad som är bäst för honom”.
För många var Sven den hjälpsamme bilmekanikern i Grönnäs, gubben som alltid ställde upp – och löste det mesta. Han var också ett socialt unikum som älskade att stå på mässor och prata om allsköns saker. Oavsett vilket förhållande man hade till Sven så tror jag alla deltar i sorgen när allkonstnären lämnat oss.

Mer från ledare

Vet vi ens namnet på framtidens yrke?

Kompetensförsörjningen är tillsammans med stigande energipriser det som utmanar näringslivet…

Vikten av att arkivera

Arkivens dag med betoning på föreningslivet låter kanske inte vid…

Påverka det du kan

Medierapporteringen präglas av nattsvarta rubriker. Jag hör att många har…

Höst i förändring

Vi lever i en föränderlig värld. Bilen är ett bra…

Senaste nytt

Ale Lucia gör sig redo

Ale Lucia har ändrat inriktning under de senaste åren. Det…

Försökte stoppa rullande bil – fastnade själv i hjulhuset

Räddningstjänsten fick loss kvinnan som fastnat i hjulhuset på en…

Glädje när tomten kom till torget

Lördagen före första advent gjorde sig julen påmind. Tomten kom…

Brandstationerna håller öppet hus

Det har blivit till en tradition med öppet hus på…

Här uppförs nya bostadsrätter

Det är FB Bostad som planerar att uppföra 24 bostadsrätter…

Politisk veteran som svingar klubban

Lars Ivarsbo har varit engagerad politiker i Lilla Edets kommun…

Nolcupen står för dörren

Nolcupen har en lång och fin historia. I fjol slog…

Starkt resultat för Lilla Edets kommun

Sammantaget går nämndverksamheterna ihop, men det finns ändå avvikelser jämfört…

Höjd VA-taxa i Ale kommun

VA-taxan i Ale kommun höjs med 16 procent för alla…

Ovisst ekonomiskt läge

Ale kommun har som regel att budgetera för ett överskott…

Kraftig brand i ladugård

Under natten till torsdag, strax efter klockan 02.30, larmades polis…

Joel lyfte hem guldet 

Joel Mellomgård har länge tillbringat mycket tid på gymmet och…

Nu julpyntas Ale kommun

På söndag är det första advent och i veckan kommer…