En förskräcklig verklighet

Ledare Alekuriren v16 2012. Klicka på rubriken för att läsa!

Rättegången mot massmördaren Anders Behring Breivik måste vara historiens största spektakel. Den sätter fingret på bristerna i de demokratiska ländernas rättssystem. Inte nog med att den tilltalade har gjort sig skyldig till 77 mord och 48 skadade människor. Han har dessutom erkänt gärningen och anser sig inte skyldig då han handlat i nödvärn! Nu väntar en tio veckor lång rättegång med tungt avlönade jurister i en rättssal som har byggts om för 40 miljoner kronor för att massmördaren ska få propagera om sin främlingsfientlighet. Bevisningen saknar brister och påtalar bara vad som har hänt, vilka som har fallit offer och att den skyldige är Anders Behring Breivik. Varför förtjänar denne man tio veckors uppmärksamhet i världens alla medier? Varför ska vi behöva se hur han ler mot domaren, åklagaren och anhöriga? Jo, han har enligt norsk lag (och det hade varit samma sak i Sverige) rätt att försvara sig. Vad är det han ska försvara? Han har ju erkänt och det kan väl aldrig vara så att det helt plötsligt finns ett godtagbart skäl att avrätta 66 obeväpnade och oskyldiga ungdomar? Om det nu måste vara en rättegång även mot massmördare som erkänner sina gärningar bör de kunna klaras av betydligt snabbare och med minsta möjlighet att skapa ytterligare skada.

Dagens rättssystem som ger Anders Behring Breivik ännu en chans att propagera, lyfta fram sig själv och sprida skräck hos medmänniskor måste ses över. Eftersom vi redan vet att högerextremister vinner terräng på olika håll i Europa ska vi ha respekt för att låta deras förespråkare få fri lejd till talarstolen. Jag skulle vilja påstå att den röda mattan är utrullad för Anders Behring Breivik. Hans jämlikar får en chans att vinna sympatier, hans onda gärningar kommer att bakas in i ett sammanhang som alla inte har möjlighet att argumentera mot. Det är inte rätt idag och verkligen inte med hänsyn till de som har mist livet och deras anhöriga. Risken att Anders Behring Breivik vinner gehör hos svaga och vilsna är stor eftersom han får fem dagar på sig att förklara sina handlingar. Hans åsikter om det mångkulturella samhället är i sig inte särskilt unik, varför det kan finnas flera som blir eggade att gå i hans fotspår. Det måste finnas en annan väg, ett alternativ till den förskräckliga verklighet som nu visar upp sig i Oslo.

Tankarna om extremister och varifrån de hittar sin tillväxt väcktes också i Ale gymnasium i fredags, då vandringsutställningen Fängslade bilder invigdes. Journalisten Martin Schibbye och fotografen Johan Persson har med stort mod försökt rapportera från känsliga områden världen över. I Etiopien greps de och dömdes för terrorism. Nu kämpar anhöriga för att få dem frigivna och för att underlätta vardagen i fängelset. Domen är ett brott mot yttrandefriheten och jag hoppas att skolorna tar chansen att uppmärksamma händelsen i samband med utställningen. Bildernas upphovsman är fängslad, men bilderna är fängslande. Vi måste ta debatten, tala om vårt öppna samhälle och möta personer som Anders Behring Breivik innan de sitter i rätten och ska propagera sin hänsynslösa och respektlösa syn på världen.

Mer från ledare

Vinnare och förlorare

Förhandlingar pågår. Svaret har ekat i mitt huvud den gångna…

Historiskt val

I Lilla Edet är Sverigedemokraterna största parti med 35,4% av…

Bilden går inte ihop

Alla valundersökningar skvallrar om ett rekordjämnt val på söndag. Kan…

Vad är en centralort?

I en kommunreform 1974 slogs Nödinge, Starrkärr och Skepplanda samman…

Senaste nytt

Varm komedi med Marianne Mörck

”Britt-Marie var här” är berättelsen om samhällen vid vägar där…

Omstart i livet för Nazar Ali Nazari

September, strålande sol och klarblå himmel. Nazar Ali Nazari njuter…

Kilanda marknad på lördag

KILANDA. Nu på lördag, den 24 september, arrangeras Kilanda marknad.…

”Alla människor är lika mycket värda”

Namnet LEVA-huset, som inryms i fastigheten mitt emot ICA Boström,…

Tränare, spelare och ordförande i Surte

Linus Warnholtz tillbringar mycket tid i Bohushallen och denna sena…

Föreningsutvecklare är på plats

Fredrik Hermansson har en gedigen bakgrund inom föreningslivet, men han…

Här får eleverna en andra chans

Sedan hösten 2021 erbjuder Ale gymnasium fyra yrkesintroduktionsutbildningar (IMY): barnskötare,…

Alependeln påverkas efter elfel

Ett elfel som inträffade på Göteborgs centralstation, strax efter klockan…

Dahlberg har hittat hem

Dagens träningspass är över och Pontus Dahlberg slår sig ner…

”Det finns en osäkerhet på bostadsmarknaden”

Enligt siffror från Svensk Mäklarstatistik går prisutveckling fortsatt upp i…

Så blir kommunfullmäktige i Ale och Lilla Edet

ALE Socialdemokraterna  Dennis Ljunggren, 49 år, Nödinge Elaine Björkman, 75…

Jennie och Doris är bäst i Sverige – igen 

För snart 20 år sedan skiftade Jennie Weimén fokus från…

”Droghandel som är helt oacceptabel”

Det var inte tal om något larm eller ingripande när…