https://www.alekuriren.se/wp-content/uploads/2017/02/ledare-facebook.jpg

En sorglig historia

Då var vi där igen. Personer som redan är utsatta och beroende av andras insatser blir drabbade när pengar går före det sunda förnuftet.

Träffendansen är ett känt begrepp för alla som känner någon med funktionsnedsättning i framför allt Ale, Kungälv och Stenungsund. I 25 år har FUB Stenungsund, föreningen för barn, unga och vuxna med funktionsnedsättning, arrangerat dans till livemusik på Kvarnkullen i Kungälv. Det är Stenungsunds kommun som har varit formellt ansvarig och när Kungälvs kommun nu brottas med budgetunderskott har lokalhyrorna skjutit i höjden. Det gör att Träffendansen hotas av nedläggning. Att den arrangeras i Kungälv beror på att syftet är att göra det möjligt för så många som möjligt att delta. Kungälv är mittpunkten och det är ett stort mervärde för deltagarna att FUB-medlemmar från olika kommuner kan medverka. Det skapar förutsättningar att träffa nya bekantskaper.

Den ansträngda ekonomin i Kungälvs kommun har knappt undgått någon. Som ett led i detta har lokalhyror höjts – så även för föreningslivet. Det gör att den fantastiska verksamhet som FUB Stenungsund arrangerat med stöd av sin egen kommun hotas av förändring, kanske nedläggning.

Finns det verkligen inga begränsningar när osthyveln åker fram? Höja hyran med 300%! Jo, jag tackar jag. Dessutom indirekt för en förening som ideellt gör sitt bästa för att hjälpa och stötta människor med funktionsnedsättning. I grunden är det ju denna målgrupp som vi med våra gemensamma skattepengar ska hjälpa. Det är ju grunden i vårt välfärdssamhälle, att ta hand om de som av olika skäl behöver ett extra stöd. I min värld är det ett osmakligt beteende att ens tänka tanken att ta ut hyra för en verksamhet som FUB.

När vi började ställa frågor om Träffendansen upptäckte vi snabbt att kunskapen och kännedomen var låg. Det kan helt enkelt vara så att denna verksamhet trots allt är ganska okänd för beslutsfattare, såväl tjänstemän som politiker. Låt oss hoppas att vår rapportering och FUB:s mobilisering kan få några kloka huvuden att gå samman. Merparten av deltagarna kommer från Ale, Kungälv och Stenungsund. Borde inte de tre kommunerna kunna skapa rimliga förutsättningar för att låta Träffendansen leva vidare?

Jag har svårt att tro att skattebetalare skulle ha några synpunkter för att samhället anstränger sig lite extra för personer som behöver vårt stöd för att vardagen ska fungera och även innehålla lite underhållning.

Kanske hade både politiker och tjänstemän tänkt annorlunda om de sett alla de FUB-medlemmar som utan ett ont anande köade till Träffendansen i torsdagskväll. Den dans som kan ha varit den sista – åtminstone på Kvarnkullen och i den form som har gjort att hundratals glada personligheter redan dagen efter börjat längta till nästa månad.

Läs också: Sista dansen? 

Mer från ledare

Sjukhusen blöder inte

Radio Göteborgs huvudnyhet under måndagen var att sjukhusen blöder i…

Positiv inflation

Det har varit publikfester i tidningens spridningsområde från fredag kväll…

Den eviga frågan

Redan i valrörelsen 1998 var frågan om ett nytt kommunhus…

Vårtecken!

Våren är äntligen här och med den kommer vi att…

Senaste nytt

Bil voltade av vägen

Under onsdagsmorgonen larmades räddningspersonal till Norra Kilandavägen i Nödinge efter…

Blågult kalas av bästa märke

Det blev ett blågult kalas av bästa märke när Alebyggen…

Misstänkt blottare vid Hälltorpsjön

Polisen letade under eftermiddagen efter en misstänkt blottare runt Hälltorpsjön…

”Deras roll är viktigare nu”

I förra veckans nummer av tidningen berättade eldsjälen Inga-Britt Karlbom…

Ariana knockade AIF

Det blev fyra förlustfria matcher för Ahlafors IF innan FC…

Komfortabel hemmaseger för SBTK

SBTK studsade tillbaka efter det senaste nederlaget mot bottenlaget Vara…

Skogsbrand i Bohus

På torsdagseftermiddagen inträffade en skogsbrand i centrala Bohus. En stor…

Eldningsförbud i Ale och Lilla Edet

Det är extremt torrt i skog och mark. En brand…

ÄIK förlorade toppmötet

Båda lagen kom till spel med stort självförtroende och bara…

Snart dags för nationaldagsfirande

Förberedelserna har pågått länge och intensifierats de senaste veckorna. Nationaldagsfirandet…

Smugglade amfetamin – döms till fängelse

I mars dömdes tre personer, med koppling till Lödöse och…

Per trampade 160 mil på cykel i Danmark

För åtta år sedan cyklade Per Andersson Vätternrundan för första…

”Jag var både rädd och ledsen”

I slutet av 80-talet växte en liten flicka upp i…