En vaken satsning

Ledare vecka 17 2014

Det är lätt att fokusera och gnälla över det vi inte har och glömma allt fantastiskt som faktiskt de flesta av oss har tillgång till. I veckan som gick firade det kommunala drogförebyggande arbetet ”Vakna – tillsammans mot droger” 10 år. Det började som ett projekt och är idag en permanent verksamhet. Strategin som har utarbetats är just den att lyfta de positiva krafterna, sätta alla energifyllda individer runt oss i ett ännu större fokus och låta dessa bli ambassadörer för de goda alternativen till drogmissbruk. Traditionellt drogförebyggande arbete går normalt ut på att analysera problemet och borra sig så djupt in som möjligt i detta oändligt svarta hål. Vakna har valt en annan väg och har gjort verksamheten omtalad långt utanför kommungränsen.

Det var också vägvalet, den positiva antoningen, som med största sannolikhet fick dåvarande ICA-handlare Pelle Collins och hans efterträdare Marianne Sjöö, att vilja ansluta sig till att bli en aktiv partner i det drogförebyggande arbetet. Initiativet att skapa den svarta ”välgörenhetspåsen” har haft en helt avgörande roll för Vaknas verksamhet. Tack vare alebornas val av påse, som i väldigt stor utsträckning är svart, när de handlar i Kvantumbutiken på Ale Torg, har drygt 1,6 miljoner kronor samlats in. Dessa pengar går inte in i något administrativt mörker, utan går rakt ut till föreningslivet och deras ungdomsaktiviteter. Vaknapåsen har manat till flera goda initiativ från näringslivet. Personalen på Eka Chemicals avstod julklappar för några år sedan, vilket betydde ett betydande bidrag till Vaknafonden. Det kommunala bostadsbolaget Alebyggen tillhör också de som stöttat insamlingen rejält. Förra året tillkom Svensk Fastighetsförmedling som numera skänker en provision på varje sålt objekt i Ale. Makalöst bra! Det i Göteborg baserade konsultföretaget Prové ville stärka sitt eget varumärke med andra goda ting och valde att etablera ett samarbete med ”Vakna”.

Stödföreningen Vaken som förvaltar de ekonomiska bidragen från bland andra näringslivet är nu en viktig partner till det kommunala drogförebyggande arbetet i Vakna. Det vilar idag på två ben, att utbilda och möjliggöra. Utbildningar om droger och dess risker har en bred målgrupp. De vänder sig inte bara till ungdomar och föräldrar, utan föreläsningar riktas också till föreningsledare, chefer i näringslivet och inte minst deras personal.

Det andra benet, att möjliggöra att positiva idéer blir till verklighet, kan inte alltid stöttas av kommunala skattemedel och det kanske är där som många andra kommuner får ge upp. I Ale kan Vaknas ledare Thomas Berggren istället hänvisa till möjligheten att söka bidrag ur fonden som byggts upp av näringslivet och generösa bidragsgivare. Med hjälp av dessa medel förverkligas mängder av kreativa idéer som i många andra kommuner hade lämnats åt sitt öde.

Vakna är en vaken satsning och fortsätter att göra stor skillnad för ungdomar i Ale.

Mer från ledare

Språket är nyckeln

Trots att vi är på tryggt avstånd från det fasansfulla…

De trotsar allt väder

Så var ännu en semester till ända. Juli blev utifrån…

Helt rätt, ändå fel

Byggbranschen har det extremt tufft just nu. Förra veckan var…

Sjukhusen blöder inte

Radio Göteborgs huvudnyhet under måndagen var att sjukhusen blöder i…

Senaste nytt

Bil och älg i kollision

ALAFORS. Vid 06:45-tiden på lördagsmorgonen krockade en bil med en…

Kocevski segerskytt för Ahlafors IF

Ahlafors tog sin sjunde seger för året och tog sig…

SBTK kan säkra seriesegern

Skepplanda BTK har 41 inspelade poäng och leder division 4…

Andreas satsar på roadracing

Fordon med två hjul har alltid intresserat Andreas Kumpumäki och…

Ny ”måste-match” för AIF ikväll

Ettan södra går in i ett avgörande skede. Ahlafors IF…

Musikläraren släpper nytt

Kalle Carlsson kommer från ett musikaliskt hem och i tidig…

Uppskattad frukost på Da Vinciskolan

Förra året vann fem skolor gratis frukost under tre veckor.…

Han är Surtes nye ordförande

Som liten pojk följde Fredrik Gerlin Surtes storhetstid i bandy.…

”Min son vill inte vara där”

Föräldern, som vill vara anonym, berättar att sonen tidigare gick…

Svårt att rekrytera till fritidshemmen

Under hösten 2021 förbättrades personaltätheten på fritidshemmen tillfälligt i Ale,…

Lärarbrist: ”Kommer inte att räcka”

I Ales kommunala förskolor går det, enligt den senaste statistiken…

Emma vill få fler kvinnor att engagera sig

För några år sedan gick Emma Mouvitz med i ungdomsrådet…

Ale och Lilla Edet klättrar i ranking

Efter Lerum, som ökar med 44 placeringar, är Lilla Edet…