En vaken satsning

Ledare vecka 17 2014

Det är lätt att fokusera och gnälla över det vi inte har och glömma allt fantastiskt som faktiskt de flesta av oss har tillgång till. I veckan som gick firade det kommunala drogförebyggande arbetet ”Vakna – tillsammans mot droger” 10 år. Det började som ett projekt och är idag en permanent verksamhet. Strategin som har utarbetats är just den att lyfta de positiva krafterna, sätta alla energifyllda individer runt oss i ett ännu större fokus och låta dessa bli ambassadörer för de goda alternativen till drogmissbruk. Traditionellt drogförebyggande arbete går normalt ut på att analysera problemet och borra sig så djupt in som möjligt i detta oändligt svarta hål. Vakna har valt en annan väg och har gjort verksamheten omtalad långt utanför kommungränsen.

Det var också vägvalet, den positiva antoningen, som med största sannolikhet fick dåvarande ICA-handlare Pelle Collins och hans efterträdare Marianne Sjöö, att vilja ansluta sig till att bli en aktiv partner i det drogförebyggande arbetet. Initiativet att skapa den svarta ”välgörenhetspåsen” har haft en helt avgörande roll för Vaknas verksamhet. Tack vare alebornas val av påse, som i väldigt stor utsträckning är svart, när de handlar i Kvantumbutiken på Ale Torg, har drygt 1,6 miljoner kronor samlats in. Dessa pengar går inte in i något administrativt mörker, utan går rakt ut till föreningslivet och deras ungdomsaktiviteter. Vaknapåsen har manat till flera goda initiativ från näringslivet. Personalen på Eka Chemicals avstod julklappar för några år sedan, vilket betydde ett betydande bidrag till Vaknafonden. Det kommunala bostadsbolaget Alebyggen tillhör också de som stöttat insamlingen rejält. Förra året tillkom Svensk Fastighetsförmedling som numera skänker en provision på varje sålt objekt i Ale. Makalöst bra! Det i Göteborg baserade konsultföretaget Prové ville stärka sitt eget varumärke med andra goda ting och valde att etablera ett samarbete med ”Vakna”.

Stödföreningen Vaken som förvaltar de ekonomiska bidragen från bland andra näringslivet är nu en viktig partner till det kommunala drogförebyggande arbetet i Vakna. Det vilar idag på två ben, att utbilda och möjliggöra. Utbildningar om droger och dess risker har en bred målgrupp. De vänder sig inte bara till ungdomar och föräldrar, utan föreläsningar riktas också till föreningsledare, chefer i näringslivet och inte minst deras personal.

Det andra benet, att möjliggöra att positiva idéer blir till verklighet, kan inte alltid stöttas av kommunala skattemedel och det kanske är där som många andra kommuner får ge upp. I Ale kan Vaknas ledare Thomas Berggren istället hänvisa till möjligheten att söka bidrag ur fonden som byggts upp av näringslivet och generösa bidragsgivare. Med hjälp av dessa medel förverkligas mängder av kreativa idéer som i många andra kommuner hade lämnats åt sitt öde.

Vakna är en vaken satsning och fortsätter att göra stor skillnad för ungdomar i Ale.

Mer från ledare

Vet vi ens namnet på framtidens yrke?

Kompetensförsörjningen är tillsammans med stigande energipriser det som utmanar näringslivet…

Vikten av att arkivera

Arkivens dag med betoning på föreningslivet låter kanske inte vid…

Påverka det du kan

Medierapporteringen präglas av nattsvarta rubriker. Jag hör att många har…

Höst i förändring

Vi lever i en föränderlig värld. Bilen är ett bra…

Senaste nytt

Ale Lucia gör sig redo

Ale Lucia har ändrat inriktning under de senaste åren. Det…

Försökte stoppa rullande bil – fastnade själv i hjulhuset

Räddningstjänsten fick loss kvinnan som fastnat i hjulhuset på en…

Glädje när tomten kom till torget

Lördagen före första advent gjorde sig julen påmind. Tomten kom…

Brandstationerna håller öppet hus

Det har blivit till en tradition med öppet hus på…

Här uppförs nya bostadsrätter

Det är FB Bostad som planerar att uppföra 24 bostadsrätter…

Politisk veteran som svingar klubban

Lars Ivarsbo har varit engagerad politiker i Lilla Edets kommun…

Nolcupen står för dörren

Nolcupen har en lång och fin historia. I fjol slog…

Starkt resultat för Lilla Edets kommun

Sammantaget går nämndverksamheterna ihop, men det finns ändå avvikelser jämfört…

Höjd VA-taxa i Ale kommun

VA-taxan i Ale kommun höjs med 16 procent för alla…

Ovisst ekonomiskt läge

Ale kommun har som regel att budgetera för ett överskott…

Kraftig brand i ladugård

Under natten till torsdag, strax efter klockan 02.30, larmades polis…

Joel lyfte hem guldet 

Joel Mellomgård har länge tillbringat mycket tid på gymmet och…

Nu julpyntas Ale kommun

På söndag är det första advent och i veckan kommer…