Energin tryter

Energin tryter

TEXT: Per-Anders Klöversjö
2 mars 2021 kl. 08:02

Restriktioner och rekommendationer till förbannelse. Energin tryter
– då hade det suttit fint med lite mer logik och sunt förnuft. Istället är det mycket som känns precis tvärtom. Ologiskt och oförståeligt.

Hotet om en tredje våg är inte avvärjt. Regeringen förbereder sig som bäst på möjligheten att stänga ned landet ytterligare en nivå. Det kommer bli tufft för tålamodet och energinivån är nu riktigt låg hos medborgarna. I detta skede hade lite mer logik och sunt förnuft varit att föredra. Istället är det mycket som känns precis tvärtom. Ologiskt och oförståeligt.

I veckan träffade jag tre eldsjälar i Ales föreningsliv. Deras verksamheter ligger nere, då kommunens idrottshallar är stängda just nu. De är däremot öppna för skolidrott. Det är först efter skoldagens slut som gruppaktiviteter anses smitta. Logiskt? Att en 10-åring behöver springa av sig i skolan är logiskt, men att det i nästa andetag skulle vara förbjudet och rent av livsfarligt att träna taekwondo i samma lokal är svårbegripligt.

Att dricka en kopp kaffe med en nära vän är inte tillåtet i Nordstan, om nu inte caféet har en ingång direkt från gatan. Då är det okej. Caféet inne i gallerian tillåter bara en person per bord. Det sunda förnuftet utmanas…

Alla matserveringar, oavsett om de serverar alkohol, ska stänga klockan 20.30. Ett hårt slag för många som driver kvällsöppna caféer och som skapat trygga rutiner för en coronasäker miljö. Erbjuder caféägaren eller restaurangen avhämtning får dock denna del av verksamheten fortsätta även efter halv nio på kvällen. Det går att förstå, även om just klockslaget mest känns gripet ur luften utan vetenskaplig förankring.

Då är beskedet om munskydd i kollektivtrafiken enklare att greppa. Nu är det allmänna rådet att alltid bära munskydd när du reser med kollektivtrafiken. Klockslagen och påminnelsen om att rusningstrafik är särskilt utsatta för trängsel är borttaget. Lättare att förstå och lättare att följa.

Restriktionerna under pandemin har också gjort skillnad på privat och offentlig verksamhet. En förening som hyr in sig hos en privat fastighetsägare kan bedriva sin verksamhet om varje deltagare i gruppen har 10 kvm. Den förening som hyr in sig i en kommunal anläggning kommer inte ens in i lokalen. Den är stängd, åtminstone är det så i Ale just nu. Att inte all verksamhet omfattas av samma restriktioner är både obegripligt och självklart även ineffektivt ur ett smittspridningsperspektiv.

Det är väl inte valet av hyresvärd som ska avgöra om din verksamhet får lov att bedrivas under en pandemi eller inte. Det är inte konstigt att energin tryter på många håll just nu.

TEXT:

Per-Anders Klöversjö

info@alekuriren.se