Ett gott tecken

Det är inte ofta, men det händer. När det händer är det ofta för att något bra har hänt eller ska hända. Jag talar om ministerbesök i Ale. Infrastrukturminister, Åsa Thorstensson (C), gästade Ale i samband med att väg- och järnvägsutbyggnaden skulle starta i maj 2007. I måndags gjorde näringsministern, Mikael Damberg (S), ett stopp i Ale under sitt besök i Västsverige där framför allt fordonsindustrin stod i fokus. Det var inte självklart att han skulle välja Ale, men det var till sist ett medvetet val av näringsministern själv. Ales resa och utveckling av ett positivt näringslivsklimat lockade hit Damberg. Företagare, tjänstemän och politiker tog emot ministern hos McLloyds i Nol. Det var faktiskt en ganska häftig känsla. En bekräftelse på att vi har gjort något riktigt bra – så bra att självaste närings- och innovationsministern själv valde att åka hit för att höra om konceptet. Hur lyckades Ale klättra från plats 241 på Svenskt Näringslivs ranking till plats 41 på blott tre år? I tider när kommuner konkurrerar om etableringar är recepten för ett stimulerande företagsklimat hårdvaluta. Jag förstår att Damberg lyssnade med stora öron.

Vad var det som hände då? Det finns självklart både ett långt och ett kort svar på frågan. Våra kommunalråd Paula Örn (S) och Mikael Berglund (M) kan båda utantill och är skickliga på berätta solskenshistorien. När de föredrog för näringsministern gick det att ana en viss avundsjuka och den kom från regeringens representant. Precis som vi andra i lokalen uppfattade han sannolikt den ärliga stolthet som politiken i Ale känner för att de gemensamt genom att växeldra över blockgränserna och oavsett politisk majoritet har lyckats med satsningen på att förbättra klimatet. ”Tillsammans når vi målen snabbare. Det är en styrka att kunna kroka arm i strategiska frågor. Det har ni bevisat”, konstaterade näringsministern.

Konkret hände det självfallet också väldigt mycket. När politiken var överens om att klimatet verkligen inte var bra startades en djupare dialog med utvalda frågor där problemområden identifierades. Allt kom upp på bordet och ingen vek undan. Dialogen var rak och ärlig. Det fick två positiva effekter. Politiker och tjänstemän fick en bättre bild av hur företagarna upplevde verkligheten och företagarna fick en tydligare bild av varför kommunen måste ha ett regelverk. I samförstånd kunde en plan och målbild för ett bättre klimat stakas ut.

Idag har vi ett aktivt näringslivsråd som aktivt påverkar en rad verksamheter i kommunen. Mötesplatserna och nätverken där företagare möter kommunens representanter är fler och relationerna har stärkts. Prao-verksamheten är tillbaka i grundskolan och över hälften av de kommunala sommarjobben sker i samarbete med det privata näringslivet.

Även Lilla Edet är på frammarsch. Plats 209 i Svenskt Näringslivs rankning 2016 var en klar förbättring. Jag hoppas att dialogen med Ale är bra för det finns en del saker som bara är att kopiera. Dambergs besök är ett gott tecken på att Ale sticker ut positivt i frågan om ett bra företagsklimat. Då är det självfallet att Ale ska dela med sig – kom ministrar kom!

Mer från ledare

Sjukhusen blöder inte

Radio Göteborgs huvudnyhet under måndagen var att sjukhusen blöder i…

Positiv inflation

Det har varit publikfester i tidningens spridningsområde från fredag kväll…

Den eviga frågan

Redan i valrörelsen 1998 var frågan om ett nytt kommunhus…

Vårtecken!

Våren är äntligen här och med den kommer vi att…

Senaste nytt

Polisen sökte förgäves efter misstänkt blottare vid Hälltorpsjön

Polisen letade under eftermiddagen efter en misstänkt blottare runt Hälltorpsjön…

Polisen sökte förgäves efter misstänkt blottare vid Hälltorpsjön

Polisen letade under eftermiddagen efter en misstänkt blottare runt Hälltorpsjön…

Polisen sökte förgäves efter misstänkt blottare vid Hälltorpsjön

Polisen letade under eftermiddagen efter en misstänkt blottare runt Hälltorpsjön…

Polisen sökte förgäves efter misstänkt blottare vid Hälltorpsjön

Polisen letade under eftermiddagen efter en misstänkt blottare runt Hälltorpsjön…

”Deras roll är viktigare nu”

I förra veckans nummer av tidningen berättade eldsjälen Inga-Britt Karlbom…

Ariana knockade AIF

Det blev fyra förlustfria matcher för Ahlafors IF innan FC…

Komfortabel hemmaseger för SBTK

SBTK studsade tillbaka efter det senaste nederlaget mot bottenlaget Vara…

Skogsbrand i Bohus

På torsdagseftermiddagen inträffade en skogsbrand i centrala Bohus. En stor…

Eldningsförbud i Ale och Lilla Edet

Det är extremt torrt i skog och mark. En brand…

ÄIK förlorade toppmötet

Båda lagen kom till spel med stort självförtroende och bara…

Snart dags för nationaldagsfirande

Förberedelserna har pågått länge och intensifierats de senaste veckorna. Nationaldagsfirandet…

Smugglade amfetamin – döms till fängelse

I mars dömdes tre personer, med koppling till Lödöse och…

Per trampade 160 mil på cykel i Danmark

För åtta år sedan cyklade Per Andersson Vätternrundan för första…