Ett omöjligt uppdrag?

Ledare vecka 18 2013

Sugen på nytt jobb? Sök den här tjänsten om du kan: ”Tydlig ledare med erfarenhet från såväl privat som offentlig sektor. Du basar för drygt 2000 anställda med inriktning på skola, vård, omsorg, infrastruktur, planering och genomförande av nya bostadsområden. I kommunen är näringslivsarbetet prioriterat och du ska verka för ett gott klimat med stärkta relationer mellan tjänstemän och företagsledare som resultat. Föreningslivet utgör en viktig motor i medborgarnas livskvalité, varför du ska utveckla förutsättningarna för att alla föreningar ska kunna växa. I uppdraget ingår också att förverkliga visionsarbetet för kommunen och se till att devisen Ale, lätt att leva blir en sanning”.

Det skulle ha kunnat vara en platsannons för uppdraget som kommunchef i Ale. Tjänsten är nämligen ledig igen. Denna gång tog det 18 månader innan situationen ansågs ”ohållbar”. Beslutet är säkert fattat på säker grund. Jag ifrågasätter inte det. Vad som måste diskuteras är rekryteringen och urvalet av kandidater. Hur är det möjligt att vara så övertygad om en persons lämplighet för att bara 1,5 år senare plötsligt vara lika säker på beslutet att veder-
börande måste sparkas? Det väcker många frågor och man blir inte klokare av insikten att beslutet kunde ha tagits ännu tidigare. Redan efter ett drygt år var missnöjet uttalat. Det gör oss vid sidan av ännu mer kritiska till rekryteringen. Nåväl, jag tror inte någon tycker att situationen är särskilt roande och utgår därför från att ”Affären Lidberg” kommer att utvärderas i detalj.

Samtidigt bör man ta sig tid att diskutera tjänsten i sig. Är det överhuvudtaget möjligt att finna en lämplig kandidat till ett uppdrag som är så brett? Är det inte dags att efter så många offer fundera kring tjänstens villkor och förutsättningar? Det finns 4,3 miljoner skäl att göra det. Erik Lidberg och Stig Fredriksson före honom har kostat sköna miljoner att avveckla. Det känns inte heller rimligt.

Erik Lidberg har varit delaktig i formandet av ett näringslivsråd i Ale och det var ironiskt att beskedet om hans avgång kom samma kväll som näringslivet och kommunen skålade för det faktum att Ale är Sveriges raket när det gäller ranking av näringslivsklimatet. Nu var det inte Lidbergs näringslivsarbete som fällde honom, men bland dem som han etablerat en god relation med föreföll det tämligen ofattbart att kommunchefen tvingats avgå samma dag som rapporten om det förbättrade företagsklimatet firades.

Mer rörande var det då att se K-B Rörs delägare ta emot priset som årets företagare i Ale. Huvudägare Karl-Olof Karlsson hade svårt att finna ord under ceremonin, vilket vittnar om en stolthet jag önskar fler företagare fick känna för sina insatser. Utan er skapas inga nya jobb, oavsett politiker i regeringen.

Mer från ledare

Vet vi ens namnet på framtidens yrke?

Kompetensförsörjningen är tillsammans med stigande energipriser det som utmanar näringslivet…

Vikten av att arkivera

Arkivens dag med betoning på föreningslivet låter kanske inte vid…

Påverka det du kan

Medierapporteringen präglas av nattsvarta rubriker. Jag hör att många har…

Höst i förändring

Vi lever i en föränderlig värld. Bilen är ett bra…

Senaste nytt

Ale Lucia gör sig redo

Ale Lucia har ändrat inriktning under de senaste åren. Det…

Försökte stoppa rullande bil – fastnade själv i hjulhuset

Räddningstjänsten fick loss kvinnan som fastnat i hjulhuset på en…

Glädje när tomten kom till torget

Lördagen före första advent gjorde sig julen påmind. Tomten kom…

Brandstationerna håller öppet hus

Det har blivit till en tradition med öppet hus på…

Här uppförs nya bostadsrätter

Det är FB Bostad som planerar att uppföra 24 bostadsrätter…

Politisk veteran som svingar klubban

Lars Ivarsbo har varit engagerad politiker i Lilla Edets kommun…

Nolcupen står för dörren

Nolcupen har en lång och fin historia. I fjol slog…

Starkt resultat för Lilla Edets kommun

Sammantaget går nämndverksamheterna ihop, men det finns ändå avvikelser jämfört…

Höjd VA-taxa i Ale kommun

VA-taxan i Ale kommun höjs med 16 procent för alla…

Ovisst ekonomiskt läge

Ale kommun har som regel att budgetera för ett överskott…

Kraftig brand i ladugård

Under natten till torsdag, strax efter klockan 02.30, larmades polis…

Joel lyfte hem guldet 

Joel Mellomgård har länge tillbringat mycket tid på gymmet och…

Nu julpyntas Ale kommun

På söndag är det första advent och i veckan kommer…