Ett omöjligt uppdrag?

Ledare vecka 18 2013

Sugen på nytt jobb? Sök den här tjänsten om du kan: ”Tydlig ledare med erfarenhet från såväl privat som offentlig sektor. Du basar för drygt 2000 anställda med inriktning på skola, vård, omsorg, infrastruktur, planering och genomförande av nya bostadsområden. I kommunen är näringslivsarbetet prioriterat och du ska verka för ett gott klimat med stärkta relationer mellan tjänstemän och företagsledare som resultat. Föreningslivet utgör en viktig motor i medborgarnas livskvalité, varför du ska utveckla förutsättningarna för att alla föreningar ska kunna växa. I uppdraget ingår också att förverkliga visionsarbetet för kommunen och se till att devisen Ale, lätt att leva blir en sanning”.

Det skulle ha kunnat vara en platsannons för uppdraget som kommunchef i Ale. Tjänsten är nämligen ledig igen. Denna gång tog det 18 månader innan situationen ansågs ”ohållbar”. Beslutet är säkert fattat på säker grund. Jag ifrågasätter inte det. Vad som måste diskuteras är rekryteringen och urvalet av kandidater. Hur är det möjligt att vara så övertygad om en persons lämplighet för att bara 1,5 år senare plötsligt vara lika säker på beslutet att veder-
börande måste sparkas? Det väcker många frågor och man blir inte klokare av insikten att beslutet kunde ha tagits ännu tidigare. Redan efter ett drygt år var missnöjet uttalat. Det gör oss vid sidan av ännu mer kritiska till rekryteringen. Nåväl, jag tror inte någon tycker att situationen är särskilt roande och utgår därför från att ”Affären Lidberg” kommer att utvärderas i detalj.

Samtidigt bör man ta sig tid att diskutera tjänsten i sig. Är det överhuvudtaget möjligt att finna en lämplig kandidat till ett uppdrag som är så brett? Är det inte dags att efter så många offer fundera kring tjänstens villkor och förutsättningar? Det finns 4,3 miljoner skäl att göra det. Erik Lidberg och Stig Fredriksson före honom har kostat sköna miljoner att avveckla. Det känns inte heller rimligt.

Erik Lidberg har varit delaktig i formandet av ett näringslivsråd i Ale och det var ironiskt att beskedet om hans avgång kom samma kväll som näringslivet och kommunen skålade för det faktum att Ale är Sveriges raket när det gäller ranking av näringslivsklimatet. Nu var det inte Lidbergs näringslivsarbete som fällde honom, men bland dem som han etablerat en god relation med föreföll det tämligen ofattbart att kommunchefen tvingats avgå samma dag som rapporten om det förbättrade företagsklimatet firades.

Mer rörande var det då att se K-B Rörs delägare ta emot priset som årets företagare i Ale. Huvudägare Karl-Olof Karlsson hade svårt att finna ord under ceremonin, vilket vittnar om en stolthet jag önskar fler företagare fick känna för sina insatser. Utan er skapas inga nya jobb, oavsett politiker i regeringen.

Mer från ledare

Språket är nyckeln

Trots att vi är på tryggt avstånd från det fasansfulla…

De trotsar allt väder

Så var ännu en semester till ända. Juli blev utifrån…

Helt rätt, ändå fel

Byggbranschen har det extremt tufft just nu. Förra veckan var…

Sjukhusen blöder inte

Radio Göteborgs huvudnyhet under måndagen var att sjukhusen blöder i…

Senaste nytt

Musikläraren släpper nytt

Kalle Carlsson kommer från ett musikaliskt hem och i tidig…

Uppskattad frukost på Da Vinciskolan

Förra året vann fem skolor gratis frukost under tre veckor.…

Han är Surtes nye ordförande

Som liten pojk följde Fredrik Gerlin Surtes storhetstid i bandy.…

”Min son vill inte vara där”

Föräldern, som vill vara anonym, berättar att sonen tidigare gick…

Svårt att rekrytera till fritidshemmen

Under hösten 2021 förbättrades personaltätheten på fritidshemmen tillfälligt i Ale,…

Lärarbrist: ”Kommer inte att räcka”

I Ales kommunala förskolor går det, enligt den senaste statistiken…

Emma vill få fler kvinnor att engagera sig

För några år sedan gick Emma Mouvitz med i ungdomsrådet…

Ale och Lilla Edet klättrar i ranking

Efter Lerum, som ökar med 44 placeringar, är Lilla Edet…

”Det finns en enorm potential i bolaget”

Fredrik Johansson är sedan i våras ny styrelseordförande i Alebyggen.…

Seniormässan lockade till gemenskap

Senast Seniormässan ägde rum var 2017. Inte konstigt att det…

Discgolffest i Uspastorp

Ale Disc Golf Center stod som värd för Amatör-SM i…

Ale Disc Golf Center får leaderstöd

Genom det beviljade projektet kommer Ale Disc Golf Center att…

Aleborna tycker till om tryggheten

På tisdagseftermiddagen befann sig en delegation från lokalpolisområde Kungälv/Ale och…