https://www.alekuriren.se/wp-content/uploads/2017/02/ledare-facebook.jpg

Ett övergrepp

Adam Lundgren, son av Skepplanda och numera en av Sveriges mest uppskattade och folkkära skådespelare, gästade Ahlafors fabriker i lördags. Det låg något av ödets ironi bakom arrangemanget. Det var just i Ahlafors fabriker, närmare bestämt i Pelarteatern, som Adam fick smak på teater för första gången. Nu kommer den publika verksamheten av allt att döma stoppas i de mytomspunna lokalerna. Ale kommun planerar att göra en förändring och evenemangens tid i de pampiga pelarutrymmena är förbi. Det kan därför ha varit just Adam Lundgren som satte punkt för den sista publika föreställningen i ”Pelarteatern”.

Personligen så hoppas jag att det går att hitta en variant som gör det möjligt att även i framtiden hålla mindre arrangemang i Ahlafors fabriker. Lokalen håller numera hög standard, men framför allt så andas de både historia och kultur. Takhöjden, pelarna och fönstren skapar en unik atmosfär. Adam Lundgren bekräftade att det var en viss nostalgi att gå uppför trapporna… Nu har han tagit betydligt större steg i karriären och redan vid 33 års ålder har han spelat den mest klassiska av alla teaterroller, den som Hamlet. Jag har tyvärr inte själv sett föreställningen, men utifrån recensenternas skarpa pennor var insatsen med beröm godkänd.

Adam Lundgren är också ett bevis på det fina programutbud som Ale gymnasium erbjöd. Adam läste estetiskt program och fick blodad tand för skådespeleri. Det är naturligtvis tråkigt att vi inte kan använda Adams framgångar för att marknadsföra vårt gymnasium, då det sedan fem år tillbaka är stängt. Jag undrar hur han hade reagerat om han klivit in i dagens Ale Kulturrum. Det är numera en sluten grå lokal. Den luftiga och öppna planlösningen gick inte att behålla när grundskoleeleverna på Da Vinciskolan bjöds in. Den ombyggnad som har skett och delvis pågår är ett övergrepp på Gert Wingårds arkitektur. Den stängda känslan som möter oss på väg mot biblioteket är inte tilltalande. Det gråa färgvalet på väggarna utanför sporthallen är så smaklöst och tråkigt att det är ett sant nöje att gå ut och möta höstregnet.

Ingen idé att gråta över spilld mjölk, men det känns bittert att vi inte hittade en bättre lösning för Ales finaste byggnad. Nu presenteras nya djärva planer. Crossbanan, även kallad Paradisbanan i Älvängen, har varit på tapeten länge. Efter en tids tystnad kommer nu ett utspel från Socialdemokraterna. En helt ny idé. Partiet vill utreda möjligheterna att anlägga en ny motorstadio mellan kraftstationen i Häljered och Alebacken. Det skulle om utredningen visar att det är möjligt vara ett viktigt steg på vägen att skapa förutsättningar för en större bostadsutbyggnad i Älvängen. För frågan har varit uppe länge, vad händer när projekt Kronogården är avslutat? Många har pekat på området vid Paradisbanan, men ingen har än så länge kunnat presentera ett gångbart alternativ för Älvbygdens MK. Nu kommer ett och det ska bli spännande att följa debatten kring detta.

Inte nog med att det kan ge klubben en starkare framtidstro, samtidigt frigörs en mycket attraktiv yta för nya bostäder.

Mer från ledare

Positiv inflation

Det har varit publikfester i tidningens spridningsområde från fredag kväll…

Den eviga frågan

Redan i valrörelsen 1998 var frågan om ett nytt kommunhus…

Vårtecken!

Våren är äntligen här och med den kommer vi att…

Nu krävs mod

Det tomma Netto-huset är ett av de vanligaste samtalsämnena i…

Senaste nytt

Återväxten en utmaning för hembygdsföreningarna

På en bänk, i solskenet vid Hembygdsmuseet i Prästalund sitter…

Tredje raka för AIF

Det ska noga understrykas att förutom de bärgade poängen bjöd…

Boulestallet är stället för seniorerna

När stallarna på Ström revs fick Boulestallet flytta till Göta.…

Ellbo Åkeri fortsätter utvecklas

Aningen förvånade, men inte desto mindre glada mottog Ellbo Åkeri…

Musikälskarnas egen borg

Krögarna Carl och Reneé Dahlberg brinner för musik. 2000-2013 var…

Efterlängtad kiosköppning

Ett tecken på att sommaren står för dörren är när…

Gångbana ska byggas i Surte

Infrastruktursavdelningen på Ale kommun kommer att bygga en gångbana på…

Svensk mästare för 13:e (!) gången

Det har varit en speciell säsong för Ellen Sjöberg, som…

”Jag hittade spritflaskor överallt”

Att berätta om sitt liv är inte något som är…

Bil började brinna under färd

En bil började brinna i motorrummet under sin färd på…

Strömsskolan slog nytt rekord

Majblommeförsäljningen tog sin början den 18 april och pågick till…

Slussplanerna i Lilla Edet tar form

Att den nya slussen i Lilla Edet ska byggas på…

Skolinspektionen ställer krav på Kronaskolan

Detta framgår i ett beslut från myndigheten efter att ha…