https://www.alekuriren.se/wp-content/uploads/2020/09/ledare-1.jpg

Ett steg framåt

Kommunstyrelsen vill veta mer om ett nytt kommunhus och gav därför förvaltningen i uppdrag att ta fram ett lokalprogram. Vad ska ett kommunens hus innehålla och ska det hyras eller finansieras med egna medel? Att frågan nu aktualiseras på allvar gör att kommunhuset återigen riskerar att bli ett slagträ i den kommande valrörelsen – för helt överens är väl knappast politiken?

Ett litet steg framåt i frågan om ett nytt kommunhus i Nödinge togs i förra veckan. Kommunstyrelsen tog då beslut om att ta fram ett lokalprogram för ett nytt kommunhus. Detta dokument ska innehålla en vision, sektorernas behov av ytor och tekniska lösningar samt belysa för-och nackdelar med att hyra eller äga fastigheten.

Till att börja med står det klart att det inte är ett kommunhus i traditionell mening som ska utredas, utan ett kommunens hus. Skillnaden är att lokalerna föreslås innehålla kontor till den kommunala administrationen, men här planeras också finnas ytor för kultur- och föreningsliv. Det är en spännande tanke att skapa förutsättningar för ett levande hus under en stor del av dygnets timmar. ”En mötesplats för människor och idéer” föreslås vara en rubrik för satsningen. Den gillar jag skarpt.

Att frågan dyker upp nu är en utmaning i sig. Om ett år är valrörelsen inför valet 2022 i september igång på allvar. Frågan om ett kommunhus har varit ett hett och återkommande debattämne i valdebatten sedan 2010. Risken finns att kommunhuset blir ett slagträ återigen och att argumenten om varför det är en nödvändig satsning hamnar i skymundan.

Nåväl, beslutet om ett nytt kommunhus måste överleva en valrörelse, annars väger argumenten för tunt. Vad som definitivt talar för ett nytt kommunhus är behovet av en gemensam arbetsplats för kommunens administration. Att sektorerna slipper vara utspridda i flera olika fastigheter runtom i kommunen skapar många fördelar. Det skulle också underlätta för aleborna att ha allt samlat på en plats, då råder det ingen tvekan om vart jag ska bege mig för att fysiskt möta Ale kommun. Genom att bygga nytt ges det också möjlighet att skapa moderna, flexibla och innovativa arbetsplatser anpassade för den nya tidens metoder.

Hur kontoren kommer att fungera i framtiden och hur stora de behöver vara om administrativ personal fortsätter att delvis jobba hemifrån torde bli en huvudfråga för den fortsatta utredningen. Hur stora behov kommer kommunen att ha i ett längre perspektiv? Till detta kopplas då resonemanget om kommunen ska äga eller hyra sitt eget hus? Att äga är alltid försvarbart på lång sikt, men här finns trots allt en ny befogad fråga. Om behovet av lokaler kommer att förändras med åren är det inte fel att bara kunna säga upp den del av lokalerna man inte längre behöver. Å andra sidan lär det i en tillväxtkommun som Ale sannolikt alltid uppstå nya behov och då är det skönt att förfoga över sitt eget härbärge.

Mer från ledare

Språket är nyckeln

Trots att vi är på tryggt avstånd från det fasansfulla…

De trotsar allt väder

Så var ännu en semester till ända. Juli blev utifrån…

Helt rätt, ändå fel

Byggbranschen har det extremt tufft just nu. Förra veckan var…

Sjukhusen blöder inte

Radio Göteborgs huvudnyhet under måndagen var att sjukhusen blöder i…

Senaste nytt

Kilanda marknad – går mot en ny vår på hösten

Kilanda marknad med öppen gård är en tradition som sträcker…

Träd föll – fyra personer skadade

KILANDA. En olycka inträffade vid 12-tiden vid Kilanda säteri. I…

”Vi var inte tillräckligt desperata”

På lördagen drog innebandysäsongen igång på riktigt och för Ale…

Cerry Holmgren – 55 år i idrottens tjänst

Lokaltidningen träffar Cerry Holmgren hemma i huset i Ekeberg dit…

Dubbla smällar för AIF

Mot Tvååker saknade AIF givna spelare som avstängde Daniel Tidstrand…

”Får gräva i skiten”

Här på reningsverket i Älvängen hamnar det – allt som…

Trots förbud – vikarie spände fast person i rullstol

Det var under en förmiddag som en vikarie spände fast…

”Min son vill inte heller vara där”

Att skolan skall vara en trygg plats dit våra barn…

Omfattande VA-projekt är igång

Nu har Ale kommun startat planeringen för att bygga ett…

Trafikanter uppmanas välja rätt väg

Utmed den enskilda vägen finns cirka 15 hushåll. Vägföreningen ansvarar…

Ungdomar bjuds in till talangjakt

Förra året genomfördes en talangjakt för första gången på Mötesplats…

Pojke fick sår av intorkad avföring

En pojke med funktionsnedsättning led under förra året en längre…

Klassjoggen satte 1700 elever i rörelse

Konceptet finns sedan många år tillbaka i Trollhättan. I förra…