Kommunstyrelsen vill veta mer om ett nytt kommunhus och gav därför förvaltningen i uppdrag att ta fram ett lokalprogram. Vad ska ett kommunens hus innehålla och ska det hyras eller finansieras med egna medel? Att frågan nu aktualiseras på allvar gör att kommunhuset återigen riskerar att bli ett slagträ i den kommande valrörelsen – för helt överens är väl knappast politiken?
Ett litet steg framåt i frågan om ett nytt kommunhus i Nödinge togs i förra veckan. Kommunstyrelsen tog då beslut om att ta fram ett lokalprogram för ett nytt kommunhus. Detta dokument ska innehålla en vision, sektorernas behov av ytor och tekniska lösningar samt belysa för-och nackdelar med att hyra eller äga fastigheten.
Till att börja med står det klart att det inte är ett kommunhus i traditionell mening som ska utredas, utan ett kommunens hus. Skillnaden är att lokalerna föreslås innehålla kontor till den kommunala administrationen, men här planeras också finnas ytor för kultur- och föreningsliv. Det är en spännande tanke att skapa förutsättningar för ett levande hus under en stor del av dygnets timmar. ”En mötesplats för människor och idéer” föreslås vara en rubrik för satsningen. Den gillar jag skarpt.
Att frågan dyker upp nu är en utmaning i sig. Om ett år är valrörelsen inför valet 2022 i september igång på allvar. Frågan om ett kommunhus har varit ett hett och återkommande debattämne i valdebatten sedan 2010. Risken finns att kommunhuset blir ett slagträ återigen och att argumenten om varför det är en nödvändig satsning hamnar i skymundan.
Nåväl, beslutet om ett nytt kommunhus måste överleva en valrörelse, annars väger argumenten för tunt. Vad som definitivt talar för ett nytt kommunhus är behovet av en gemensam arbetsplats för kommunens administration. Att sektorerna slipper vara utspridda i flera olika fastigheter runtom i kommunen skapar många fördelar. Det skulle också underlätta för aleborna att ha allt samlat på en plats, då råder det ingen tvekan om vart jag ska bege mig för att fysiskt möta Ale kommun. Genom att bygga nytt ges det också möjlighet att skapa moderna, flexibla och innovativa arbetsplatser anpassade för den nya tidens metoder.
Hur kontoren kommer att fungera i framtiden och hur stora de behöver vara om administrativ personal fortsätter att delvis jobba hemifrån torde bli en huvudfråga för den fortsatta utredningen. Hur stora behov kommer kommunen att ha i ett längre perspektiv? Till detta kopplas då resonemanget om kommunen ska äga eller hyra sitt eget hus? Att äga är alltid försvarbart på lång sikt, men här finns trots allt en ny befogad fråga. Om behovet av lokaler kommer att förändras med åren är det inte fel att bara kunna säga upp den del av lokalerna man inte längre behöver. Å andra sidan lär det i en tillväxtkommun som Ale sannolikt alltid uppstå nya behov och då är det skönt att förfoga över sitt eget härbärge.