EU-valet har betydelse

Ledare vecka 19 2014

Unga goda föredömen uppmärksammades och belönades med stipendier om 5000 kronor. I juryn som utsåg årets goda föredömen satt representanter från alliansen. Majoriteten har alltid fått styra denna utnämning. Extra roligt då att flera av mottagarna är aktiva i Socialdemokraternas ungdomsförbund SSU. Det visar att en politisk uppfattning inte måste begränsa möjligheten att uppskattas av en kommunledning med en annan ideologisk idé.

Valrörelsen börjar nu ta form på allvar. Först ut detta supervalår är valet till Europaparlamentet. Inte helt konstigt får kandidaterna ägna en stor del av tiden åt att motivera varför detta val är viktigt för Sverige och den enskilde individen. Under den senaste mandatperioden har det klubbats igenom inte mindre än 952 lagar i Europaparlamentet. Lagar som påverkar livet och förutsättningarna även i Sverige. Självklart har det därför en stor betydelse vilka människor som representerar dig och mig i Bryssel. Däremot håller jag med om att det känns både avlägset och ogreppbart. EU är en administrativt tung koloss både för de på insidan och oss på utsidan. Där har hela systemet en jätteutmaning. Det vi inte får grepp om har vi också väldigt svårt att förhålla oss till. EU måste bli mer pedagogiskt för att öka delaktigheten hos medborgarna. På den punkten har man fortfarande inte kommit särskilt långt och därför är jag orolig för att EU-valet riskerar att bli ett nytt fiasko.

 

Årets vikingamarknad hade marknadsförts minimalt lokalt, men lockade ändå drygt 1500 personer till gården. Kanske var det tur i oturen att marknadsföringen till aleborna nästan uteblivet för flertalet av besökarna kom utifrån. Vad hade hänt om även aleborna vallfärdat till arrangemanget? Vikingagården lever upp under dessa två dagar, men har annars en ganska svår situation. Det är både en verksamhet för personer i arbetsmarknadsåtgärder året runt och en turistattraktion under sommarhalvåret. Intäkterna till den här typen av verksamhet är minimala och kommunens ekonomiska bidrag är begränsade. Det har i år medfört att Vikingagården håller stängt i juli, då personalfrågan inte har gått att lösa. Detta sker samtidigt som Ale och Lilla Edet kommun försöker entusiasmera företagandet inom turismnäringen i Göta älvdalen. Ibland är ekvationen svår att få ihop, men kanske är det just det privata näringslivet som är lösningen även för Vikingagården. Om någon ska kunna få snurr och ekonomi i denna satsning som fått många EU-miljoner att rulla in i Ale krävs det kanske en entreprenör med lite vågade idéer och en förmåga att marknadsföra verksamheten. Intresset för vikingar och dess traditioner är tveklöst fortfarande mycket stort och så länge efterfrågan finns brukar varan gå att sälja.

Mer från ledare

Språket är nyckeln

Trots att vi är på tryggt avstånd från det fasansfulla…

De trotsar allt väder

Så var ännu en semester till ända. Juli blev utifrån…

Helt rätt, ändå fel

Byggbranschen har det extremt tufft just nu. Förra veckan var…

Sjukhusen blöder inte

Radio Göteborgs huvudnyhet under måndagen var att sjukhusen blöder i…

Senaste nytt

Andreas satsar på roadracing

Fordon med två hjul har alltid intresserat Andreas Kumpumäki och…

Musikläraren släpper nytt

Kalle Carlsson kommer från ett musikaliskt hem och i tidig…

Uppskattad frukost på Da Vinciskolan

Förra året vann fem skolor gratis frukost under tre veckor.…

Han är Surtes nye ordförande

Som liten pojk följde Fredrik Gerlin Surtes storhetstid i bandy.…

”Min son vill inte vara där”

Föräldern, som vill vara anonym, berättar att sonen tidigare gick…

Svårt att rekrytera till fritidshemmen

Under hösten 2021 förbättrades personaltätheten på fritidshemmen tillfälligt i Ale,…

Lärarbrist: ”Kommer inte att räcka”

I Ales kommunala förskolor går det, enligt den senaste statistiken…

Emma vill få fler kvinnor att engagera sig

För några år sedan gick Emma Mouvitz med i ungdomsrådet…

Ale och Lilla Edet klättrar i ranking

Efter Lerum, som ökar med 44 placeringar, är Lilla Edet…

”Det finns en enorm potential i bolaget”

Fredrik Johansson är sedan i våras ny styrelseordförande i Alebyggen.…

Seniormässan lockade till gemenskap

Senast Seniormässan ägde rum var 2017. Inte konstigt att det…

Discgolffest i Uspastorp

Ale Disc Golf Center stod som värd för Amatör-SM i…

Ale Disc Golf Center får leaderstöd

Genom det beviljade projektet kommer Ale Disc Golf Center att…