EU-valet har betydelse

Ledare vecka 19 2014

Unga goda föredömen uppmärksammades och belönades med stipendier om 5000 kronor. I juryn som utsåg årets goda föredömen satt representanter från alliansen. Majoriteten har alltid fått styra denna utnämning. Extra roligt då att flera av mottagarna är aktiva i Socialdemokraternas ungdomsförbund SSU. Det visar att en politisk uppfattning inte måste begränsa möjligheten att uppskattas av en kommunledning med en annan ideologisk idé.

Valrörelsen börjar nu ta form på allvar. Först ut detta supervalår är valet till Europaparlamentet. Inte helt konstigt får kandidaterna ägna en stor del av tiden åt att motivera varför detta val är viktigt för Sverige och den enskilde individen. Under den senaste mandatperioden har det klubbats igenom inte mindre än 952 lagar i Europaparlamentet. Lagar som påverkar livet och förutsättningarna även i Sverige. Självklart har det därför en stor betydelse vilka människor som representerar dig och mig i Bryssel. Däremot håller jag med om att det känns både avlägset och ogreppbart. EU är en administrativt tung koloss både för de på insidan och oss på utsidan. Där har hela systemet en jätteutmaning. Det vi inte får grepp om har vi också väldigt svårt att förhålla oss till. EU måste bli mer pedagogiskt för att öka delaktigheten hos medborgarna. På den punkten har man fortfarande inte kommit särskilt långt och därför är jag orolig för att EU-valet riskerar att bli ett nytt fiasko.

 

Årets vikingamarknad hade marknadsförts minimalt lokalt, men lockade ändå drygt 1500 personer till gården. Kanske var det tur i oturen att marknadsföringen till aleborna nästan uteblivet för flertalet av besökarna kom utifrån. Vad hade hänt om även aleborna vallfärdat till arrangemanget? Vikingagården lever upp under dessa två dagar, men har annars en ganska svår situation. Det är både en verksamhet för personer i arbetsmarknadsåtgärder året runt och en turistattraktion under sommarhalvåret. Intäkterna till den här typen av verksamhet är minimala och kommunens ekonomiska bidrag är begränsade. Det har i år medfört att Vikingagården håller stängt i juli, då personalfrågan inte har gått att lösa. Detta sker samtidigt som Ale och Lilla Edet kommun försöker entusiasmera företagandet inom turismnäringen i Göta älvdalen. Ibland är ekvationen svår att få ihop, men kanske är det just det privata näringslivet som är lösningen även för Vikingagården. Om någon ska kunna få snurr och ekonomi i denna satsning som fått många EU-miljoner att rulla in i Ale krävs det kanske en entreprenör med lite vågade idéer och en förmåga att marknadsföra verksamheten. Intresset för vikingar och dess traditioner är tveklöst fortfarande mycket stort och så länge efterfrågan finns brukar varan gå att sälja.

Mer från ledare

Vet vi ens namnet på framtidens yrke?

Kompetensförsörjningen är tillsammans med stigande energipriser det som utmanar näringslivet…

Vikten av att arkivera

Arkivens dag med betoning på föreningslivet låter kanske inte vid…

Påverka det du kan

Medierapporteringen präglas av nattsvarta rubriker. Jag hör att många har…

Höst i förändring

Vi lever i en föränderlig värld. Bilen är ett bra…

Senaste nytt

Ale Lucia gör sig redo

Ale Lucia har ändrat inriktning under de senaste åren. Det…

Försökte stoppa rullande bil – fastnade själv i hjulhuset

Räddningstjänsten fick loss kvinnan som fastnat i hjulhuset på en…

Glädje när tomten kom till torget

Lördagen före första advent gjorde sig julen påmind. Tomten kom…

Brandstationerna håller öppet hus

Det har blivit till en tradition med öppet hus på…

Här uppförs nya bostadsrätter

Det är FB Bostad som planerar att uppföra 24 bostadsrätter…

Politisk veteran som svingar klubban

Lars Ivarsbo har varit engagerad politiker i Lilla Edets kommun…

Nolcupen står för dörren

Nolcupen har en lång och fin historia. I fjol slog…

Starkt resultat för Lilla Edets kommun

Sammantaget går nämndverksamheterna ihop, men det finns ändå avvikelser jämfört…

Höjd VA-taxa i Ale kommun

VA-taxan i Ale kommun höjs med 16 procent för alla…

Ovisst ekonomiskt läge

Ale kommun har som regel att budgetera för ett överskott…

Kraftig brand i ladugård

Under natten till torsdag, strax efter klockan 02.30, larmades polis…

Joel lyfte hem guldet 

Joel Mellomgård har länge tillbringat mycket tid på gymmet och…

Nu julpyntas Ale kommun

På söndag är det första advent och i veckan kommer…