https://www.alekuriren.se/wp-content/uploads/2015/08/Ledare-Facebook.jpg

Festen är inte över

Det ofattbara kan både chockera och förlama, men det kan också vara snudd på surrealistiskt och underbart på samma gång. Hur Alebackens alla ideellt hårt arbetande eldsjälar, där flera i över 40 år lagt merparten av sin fritid, kände det när Vinterstudions ankare i SVT André Pops lämnade över för en direktsändning från Ale några mil norr om Göteborg kan säkert inte uttryckas i ord. Några dagar tidigare visade termometern +8 grader och regnet piskade mot backen. Få kunde ens begripa hur driftsansvarige, John Stjerna, utan darr på rösten påstod att det rådde ”snögaranti” och att tävlingen var säkrad sedan länge. Nu drog garanterat även John en lättnadens suck när temperaturen sjönk under nollan knappt två dygn före eventet. Precis som i fjol vaknade vädrets makter på rätt sida och kryddade lördagsmorgonens tidigaste timmar med ett lätt snöfall. Plötsligt rådde vinterlandskap i Alafors och folkfesten var ett faktum.

Människor vallfärdade till arrangemanget. En del kom spontant, men många hade planerat sitt besök länge. Lokaltidningen träffade bland andra en dansk familj som valt Alebacken som destination för årets skidsemester. Börjar vi månne se starten på en efterlängtad turistattraktion?

Räkneverket för besökssiffran stannade vid cirka 14 000, men än fler lär ha sett direktsändningen i SVT. Det var inte utan att det knottrade sig lite när kameravinkeln från ovan zoomade in eventet – publik- och snowboardfesten i Ale. Ett obeskrivligt PR-värde för kommunen.

Det var inte svårt att glädjas med arrangemanget, men jag fick också många kyliga kommentarer från alebor med gott minne. ”Du var emot det här va?”

Det är mitt jobb att ha en åsikt och jag har fått vänja mig vid att skrivet ord gäller. Ibland har man förvisso fel, ett mänskligt beteende. När det gäller Ale Invite har jag inte haft något emot eventet som sådant. Min kritik har gällt det faktum att kommunen som huvudarrangör väljer att samarbeta med företag i branscher som inte bör stöttas med skattemedel. Det gäller spelföretag, bryggerier och energidryckestillverkare som alla bidrar till missbruksproblem i olika former. För mig tappar en kommun i trovärdighet när man ena stunden krokar arm med partners för att få festen till stånd, medan man i nästa andetag får ta hand om deras offer. I detta fall talar vi främst om alkohol- och spelmissbruk. Jag kommer aldrig, alla succéer till trots, att må gott av att se Ale kommuns logotype tillsammans med företag vars verksamheter drabbar utsatta skattebetalare. Jag känner en bitter eftersmak och en olust.

Som alebo kan jag självklart inte undgå att glädjas åt den positiva uppmärksamhet som vinterfesten i lördags gav Ale, men det hindrar mig inte från att ha en djupare åsikt.

Lagom till sportlovet ser det också ut som att vädergudarna kommer att fortsätta visa sig från sin barmhärtiga sida. Vinterfesten är långt ifrån över i Alebacken.

Mer från ledare

Vinnare och förlorare

Förhandlingar pågår. Svaret har ekat i mitt huvud den gångna…

Historiskt val

I Lilla Edet är Sverigedemokraterna största parti med 35,4% av…

Bilden går inte ihop

Alla valundersökningar skvallrar om ett rekordjämnt val på söndag. Kan…

Vad är en centralort?

I en kommunreform 1974 slogs Nödinge, Starrkärr och Skepplanda samman…

Senaste nytt

Varm komedi med Marianne Mörck

”Britt-Marie var här” är berättelsen om samhällen vid vägar där…

Omstart i livet för Nazar Ali Nazari

September, strålande sol och klarblå himmel. Nazar Ali Nazari njuter…

Kilanda marknad på lördag

KILANDA. Nu på lördag, den 24 september, arrangeras Kilanda marknad.…

”Alla människor är lika mycket värda”

Namnet LEVA-huset, som inryms i fastigheten mitt emot ICA Boström,…

Tränare, spelare och ordförande i Surte

Linus Warnholtz tillbringar mycket tid i Bohushallen och denna sena…

Föreningsutvecklare är på plats

Fredrik Hermansson har en gedigen bakgrund inom föreningslivet, men han…

Här får eleverna en andra chans

Sedan hösten 2021 erbjuder Ale gymnasium fyra yrkesintroduktionsutbildningar (IMY): barnskötare,…

Alependeln påverkas efter elfel

Ett elfel som inträffade på Göteborgs centralstation, strax efter klockan…

Dahlberg har hittat hem

Dagens träningspass är över och Pontus Dahlberg slår sig ner…

”Det finns en osäkerhet på bostadsmarknaden”

Enligt siffror från Svensk Mäklarstatistik går prisutveckling fortsatt upp i…

Så blir kommunfullmäktige i Ale och Lilla Edet

ALE Socialdemokraterna  Dennis Ljunggren, 49 år, Nödinge Elaine Björkman, 75…

Jennie och Doris är bäst i Sverige – igen 

För snart 20 år sedan skiftade Jennie Weimén fokus från…

”Droghandel som är helt oacceptabel”

Det var inte tal om något larm eller ingripande när…