https://www.alekuriren.se/wp-content/uploads/2015/08/Ledare-Facebook.jpg

Festen är inte över

Det ofattbara kan både chockera och förlama, men det kan också vara snudd på surrealistiskt och underbart på samma gång. Hur Alebackens alla ideellt hårt arbetande eldsjälar, där flera i över 40 år lagt merparten av sin fritid, kände det när Vinterstudions ankare i SVT André Pops lämnade över för en direktsändning från Ale några mil norr om Göteborg kan säkert inte uttryckas i ord. Några dagar tidigare visade termometern +8 grader och regnet piskade mot backen. Få kunde ens begripa hur driftsansvarige, John Stjerna, utan darr på rösten påstod att det rådde ”snögaranti” och att tävlingen var säkrad sedan länge. Nu drog garanterat även John en lättnadens suck när temperaturen sjönk under nollan knappt två dygn före eventet. Precis som i fjol vaknade vädrets makter på rätt sida och kryddade lördagsmorgonens tidigaste timmar med ett lätt snöfall. Plötsligt rådde vinterlandskap i Alafors och folkfesten var ett faktum.

Människor vallfärdade till arrangemanget. En del kom spontant, men många hade planerat sitt besök länge. Lokaltidningen träffade bland andra en dansk familj som valt Alebacken som destination för årets skidsemester. Börjar vi månne se starten på en efterlängtad turistattraktion?

Räkneverket för besökssiffran stannade vid cirka 14 000, men än fler lär ha sett direktsändningen i SVT. Det var inte utan att det knottrade sig lite när kameravinkeln från ovan zoomade in eventet – publik- och snowboardfesten i Ale. Ett obeskrivligt PR-värde för kommunen.

Det var inte svårt att glädjas med arrangemanget, men jag fick också många kyliga kommentarer från alebor med gott minne. ”Du var emot det här va?”

Det är mitt jobb att ha en åsikt och jag har fått vänja mig vid att skrivet ord gäller. Ibland har man förvisso fel, ett mänskligt beteende. När det gäller Ale Invite har jag inte haft något emot eventet som sådant. Min kritik har gällt det faktum att kommunen som huvudarrangör väljer att samarbeta med företag i branscher som inte bör stöttas med skattemedel. Det gäller spelföretag, bryggerier och energidryckestillverkare som alla bidrar till missbruksproblem i olika former. För mig tappar en kommun i trovärdighet när man ena stunden krokar arm med partners för att få festen till stånd, medan man i nästa andetag får ta hand om deras offer. I detta fall talar vi främst om alkohol- och spelmissbruk. Jag kommer aldrig, alla succéer till trots, att må gott av att se Ale kommuns logotype tillsammans med företag vars verksamheter drabbar utsatta skattebetalare. Jag känner en bitter eftersmak och en olust.

Som alebo kan jag självklart inte undgå att glädjas åt den positiva uppmärksamhet som vinterfesten i lördags gav Ale, men det hindrar mig inte från att ha en djupare åsikt.

Lagom till sportlovet ser det också ut som att vädergudarna kommer att fortsätta visa sig från sin barmhärtiga sida. Vinterfesten är långt ifrån över i Alebacken.

Mer från ledare

En eller två?

Debatten om en ny grundskola i Nol-Alafors har tagit fart…

Köp björnen!

För snart två år sedan skapade den vackert belysta älgen…

Nya möjligheter

Ett månadsskifte går ofta obemärkt förbi, men av kända skäl…

God jul & gott nytt!

Coronaviruset tvingade människor till social distansering, vilket var en sorg…

Senaste nytt

Firade 75 år med öppet hus

Det var ett Forsvallen i vinterskrud som välkomnade födelsedagsgästerna. 75-åringen…

Pizzeria blev thaikök

Ortsborna har säkert noterat att skylten med Pizzeria Roma monterats…

De delar ut gratis mat – varje vecka

Samtidigt som allt flera familjer fått det tuffare ekonomiskt och…

Trafikolycka i Älvängen

Det kraftiga snöfallet ledde till problem i trafiken, på flera…

Eleverna tävlar bort matsvinnet

Allt började med att kökspersonalen på Alafors Fria Skola, i…

Matsvinnet minskade men målet missades

Kommunens mål inför 2022 var att minska matsvinnet till en…

75-åring uppvaktad av näringslivet

Complettbyggen AB och Alekuriren AB överlämnade en gratifikation på 25…

Kritiserade LSS-boendet ska byggas

Det var i januari förra året som lokaltidningen rapporterade om…

Positiva vindar i Ale Padelclub

I slutet av augusti invigde Dream Padel sin första hall…

Alebyggen har växt i rekordfart

Alebyggen summerar ånyo ett händelserikt år. Under fjolåret färdigställdes Änggatan…

Repslagarmuseet laddar för Båtmässan

Nu på lördag, den 4 februari, invigs Båtmässan i Göteborg.…

Amira är svensk ungdomsmästare

Det är fredag kväll och inne i Fit4fight Gyms lokal…

En eller två?

Debatten om en ny grundskola i Nol-Alafors har tagit fart…