Aktieutdelningar på flera miljarder, mångmiljonbonusar till vd och uppsagda underhållsgarantier. Om man bara skrapar lite på ytterdörren till fjärrvärmebolaget Solör Bioenergi, som Göteborg Energi och Ale kommun valde att sälja Ale Fjärrvärme till, växer en olust. Inte för att det är ett framgångsrikt företag – mer för att de har monopol – och att vi har givit dem det.
Jag ska direkt erkänna att jag personligen är drabbad. Jag bor själv i ett område med fjärrvärme och hade också fått ett brev från Solör Bioenergi, men som vanligt hade jag inte öppnat kuvertet innan grannarna påminde mig om att göra det. Och ja, uppsägningen av underhållsgarantin av fjärrvärmecentralen låg i ett handskrivet kuvert. Det var det sista i den här historien som visade någon form av mänsklighet.
Jag började med att ringa det nummer som fanns angivet på brevet och som vanligt i kontakt med större aktörer landade jag hos en digital telefonsvarare. Hon gav mig två alternativ, för felanmälan tryck 1 och för fakturafrågor tryck 2. Med andra ord, hade jag frågor om underhållsgarantin, det uppsagda avtalet, fanns det inget alternativ. Nåväl, det fanns en mejladress också. Den har jag också testat, återstår bara att se när svaret kommer.
Visst är det ändå konstigt att storföretag som egentligen har resurser att vara mästare på information och kommunikation istället blir opersonliga och otillgängliga? På så vis spär det på känslan av olust och förakt som redan finns när storföretagen ofta omnämns i sammanhang av bonus och aktieutdelningar. Det är en olycklig kombo. De hade väl ändå kunnat kosta på sig att sköta ”skiten” snyggt.
Jag misstänker att Solör Bioenergi redan har utrett all juridik och att de har lagen på sin sida. De kan fortsätta utnyttja sitt monopol som enda fjärrvärmeleverantören i Ale, utan att för den sakens skull behöva ta ansvar för sina mottagares fjärrvärmecentraler. Med det som bakgrund borde de ha haft alla möjligheter att mer eller mindre personligen informera om vad som nu händer. Om inte annat hade det varit klädsamt gentemot alla kunder som lojalt och troget betalat sin underhållsgaranti att få en rekommendation om vem som fortsättningsvis kan serva anläggningen om kylan slår till och värmen uteblir. Det hade inte varit för mycket begärt.
Varför säger då Solör Bioenergi AB upp underhållsgarantin? Bakgrunden är att företaget bedömer det osäkert att på lång sikt fullgöra den avtalade tjänsten. Detta på grund av begränsad tillgång till reservdelar av olika fabrikat och modeller. Precis som att privatpersoner skulle ha lättare att hitta dessa…
Om Ale kommun har något ansvar? I juridisk mening är det nog svårt att hävda det, men moraliskt absolut. Göteborg Energi som majoritetsägare och Ale kommun valde att sälja Ale Fjärrvärme till Solör Energi AB. Skrapade de ens på dörren till Solör och hur såg avtalet ut gällande fortsatt service och garantier för aleborna? För mig stinker fjärrvärmen just nu.