https://www.alekuriren.se/wp-content/uploads/2015/08/Ledare-Facebook.jpg

Fokus trygghet

Trygghet är ordet för dagen, men i själva verket är det otryggheten vi menar. Det är den där känslan av olust och oro som vi vill sätta fingret på, men det är sannerligen lättare sagt än gjort. Kommunledningen är med all rätt ute och pratar trygghet med aleborna på höstens ortsmöten. Jag satt med som åhörare på veckans båda möten i Nödinge och Bohus. Det som slog mig var svårigheten att precisera vad som har skapat den allmänna uppfattningen om en ökad otrygghet. Dennis Ljunggren (S) som representerade den politiska  ledningen i Bohus påpekade att det finns en generell uppfattning om att pendelstationerna i Ale är otrygga platser, ändå går det inte att se att brottsligheten är vanlig just där. Nu spelar det mindre roll, eftersom det är den upplevda tryggheten som måste vara målet. Känner aleborna olust vid pendelstationerna så måste den frågan diskuteras, men det är tveklöst intressant att jämföra den faktiska tryggheten och den upplevda.

Frågan är bara vad som kan göras? På de två inledande ortsmötena har enkäterna talat ett tydligt språk. Det är belysning som gäller. Mörker sprider otrygghet. Jag tänkte på det när jag klev av pendeln häromkvällen. Pendelstationerna är kanske våra bäst belysta platser, likt förbaskat är det just här som aleborna ändå känner sig otrygga. Med andra ord är belysning inte hela lösningen.

Det kommer att kräva mycket funderande och dialogen med medborgarna kan definitivt vara nyckeln. Vem vet bäst än de boende själva var otryggheten lurar som mest?

I samma veva som höstens ortsmöten under temat trygghet rullar fram informerar också Ale kommun tillsammans med polisen om en kraftsamling mot den senaste tidens oroligheter i Nödinge. Jag blir både rädd och förbannad när jag hör att polisen är märkbart tagna av utvecklingen i en av våra centralorter. Det talas om narkotikaförsäljning inför öppen ridå och om unga kriminella gäng med ledare som precis blivit myndiga. Hur kan det bli så? Varför upptäcker vi dem inte i tid? De har ju också varit oskyldiga barn med en glasspinne i munnen eller så har de inte det… De har sannolikt haft en tuffare uppväxt, men återigen, även dessa barn bör samhället kunna upptäcka i tid.

Polischef Teodor Smedius bekräftar att det är med stor respekt de gör sina insatser i Nödinge. Det hörs på hans stämma att han är orolig på riktigt. Däremot låter han i nästa andetag lika övertygad om att situationen går att lösa. Det handlar som så ofta om en bred samverkan. Nu inleds en sådan kraftsamling i Ale kommun och min förhoppning är att den sedan blir bestående och då i förebyggande syfte.

Sedan kan inte, och det är kanske det viktigaste inlägget i debatten, polis och kommun klara detta själva. Vi medborgare måste vinna tillbaka vår egen trygghet genom att vägra låta destruktiva krafter ta över. Det gör vi lättast genom att fortsätta promenera ute på kvällarna och se pendelstationen som vår egendom.

Mer från ledare

Språket är nyckeln

Trots att vi är på tryggt avstånd från det fasansfulla…

De trotsar allt väder

Så var ännu en semester till ända. Juli blev utifrån…

Helt rätt, ändå fel

Byggbranschen har det extremt tufft just nu. Förra veckan var…

Sjukhusen blöder inte

Radio Göteborgs huvudnyhet under måndagen var att sjukhusen blöder i…

Senaste nytt

Kocevski segerskytt för Ahlafors IF

Ahlafors tog sin sjunde seger för året och tog sig…

SBTK kan säkra seriesegern

Skepplanda BTK har 41 inspelade poäng och leder division 4…

Andreas satsar på roadracing

Fordon med två hjul har alltid intresserat Andreas Kumpumäki och…

Ny ”måste-match” för AIF ikväll

Ettan södra går in i ett avgörande skede. Ahlafors IF…

Musikläraren släpper nytt

Kalle Carlsson kommer från ett musikaliskt hem och i tidig…

Uppskattad frukost på Da Vinciskolan

Förra året vann fem skolor gratis frukost under tre veckor.…

Han är Surtes nye ordförande

Som liten pojk följde Fredrik Gerlin Surtes storhetstid i bandy.…

”Min son vill inte vara där”

Föräldern, som vill vara anonym, berättar att sonen tidigare gick…

Svårt att rekrytera till fritidshemmen

Under hösten 2021 förbättrades personaltätheten på fritidshemmen tillfälligt i Ale,…

Lärarbrist: ”Kommer inte att räcka”

I Ales kommunala förskolor går det, enligt den senaste statistiken…

Emma vill få fler kvinnor att engagera sig

För några år sedan gick Emma Mouvitz med i ungdomsrådet…

Ale och Lilla Edet klättrar i ranking

Efter Lerum, som ökar med 44 placeringar, är Lilla Edet…

”Det finns en enorm potential i bolaget”

Fredrik Johansson är sedan i våras ny styrelseordförande i Alebyggen.…