Första numret årgång 27

Första numret årgång 27

TEXT: Per-Anders Klöversjö
31 maj 2022 kl. 11:20

I fredags var det 26 år sedan Alekuriren dök upp i brevlådorna första gången, men istället för att fira åren som gått valde vi i år att fira det som kommer – första numret årgång 27 håller du nu i din hand. Det valde vi att fira med tårta för vi tittar hellre framåt än bakåt.

Jag tänker inte ens försöka summera de första 26 åren, men kan snabbt konstatera att antalet läsare har blivit fler, spridda i olika kanaler och vi har fått vässa våra verktyg för att nå fram. Det gör vi främst genom papperstidningen som fortfarande delas gratis till alla hushåll. En tredjedel av läsarna väljer att läsa ”papperstidningen” digitalt, men hävdar samtidigt att de ofta väljer att bläddra i den fysiska produkten när den väl kommer. Således har den digitala tekniken inte slagit ut papperstidningen, utan snarare kompletterat den och gjort det möjligt för alla att snabbare ta del av innehållet.

Den yngre målgruppen har alltid varit svår att nå för de traditionella mediehusen. Vår satsning på rörlig blid, våra webb-tv-inslag, är ett sätt att försöka närma oss ungdomarna. Det är långt ifrån enkelt och jag vågar inte lova att vi lyckas, men att försöka är det minsta vi kan göra. Med rörlig bild skapar vi också en bättre förmåga att belysa vissa ämnen varför vi numera alltid ställer oss frågan inför ett reportage om det är film eller foto som gäller. Det är en snabb teknisk utveckling inom media, ändå är det med hjälp av det skrivna ordet och stillbilden som vi bäst förmedlar vad som händer. Åtminstone om vi talar räckvidd och förmågan att nå flest i spridningsområdet. En bra film når cirka 6000 människor, medan papperstidningen läsas av över 30 000.

Den digitala utvecklingen är inget hot mot mediehusen, bara en möjliggörare. Tidigare fick läsarna bara ta del av några få bilder från ett evenemang. Idag kan vi välja att publicera två bilder i papperstidningen och vidare hänvisa till hemsidan eller sociala medier där obegränsat med bilder från våra fotografer kan publiceras. Vid exceptionella händelser behöver vi inte längre vänta till deadline. Vi kan förmedla nyheterna utan att tänka på tryckpressen och förse våra följare på nätet med senaste nytt oavsett dag i veckan eller tid på dygnet. Det är fantastiska möjligheter som skapats under dessa 26 år. Det är självklart utmanande att hänga med och behovet av ny kompetens förföljer oss. Det handlar dels om att ha personal som är nyfiken på det nya dels om att våga satsa på den yngre generationen. Vi har varit bortskämda på redaktionen, då vi har haft både mod att satsa ungt och erfaren personal som viljat lära nytt.

Med en tjockare papperstidning, frekvent närvaro i sociala medier och en levande hemsida fortsätter vår bevakning av Ale och Lilla Edet kommun. Vårt fokus är att vara nära våra läsare och annonsörer – så superlokala som bara en lokaltidning kan vara. Det 27:e varvet har bara börjat.

TEXT:

Per-Anders Klöversjö

info@alekuriren.se