https://www.alekuriren.se/wp-content/uploads/2020/09/ledare-1.jpg

Från välfärd till försvar

Nedräkningen har börjat. Partierna formar sina trupper inför marschen mot 11 september. Valdagen är inte ens ett halvår borta, men debatten som vi trodde skulle handla om välfärdsfrågor ser nu ut att handla om totalförsvar och Natomedlemskap.

Vi lever i en föränderlig värld med mycket tvära kast. För några år sedan visste vi väldigt lite om social distansering, armbågshälsningar och flockimmunitet. Pandemin slog till från ingenstans och förändrade vår vardag. Hur coronakrisen hanterats av regeringen och hur beredskapen såg ut för att ta hand om de svagaste i samhället såg ut att bli en given valfråga. Välfärdsfrågor i största allmänhet landade högt på listan om sannolika debattämnen i den stundande valrörelsen, men med full kraft och samma genomslag bytte vi hastigt samtalsämne. Rysslands, eller rättare sagt Putins, invasion av Ukraina tog oss på sängen.

Numera äger invasionen och miljontals människors flykt från land och hem alla nyhetskanaler. Världen har reagerat som aldrig tidigare. Vi har blivit kraftigt påverkade och Putin har fått en otäck uppmärksamhet. Det är inte bara att han är ett givet samtalsämne, utan hans agerande har också spridit en skräck. Alliansfria och neutrala Sverige fick plötsligt tänka om. Den politiska debatten bytte fot från välfärd till försvar. Ska Sverige till och med ansöka om medlemsskap i försvarssamarbetet Nato?

En del politiska utspel tyder på att just Nato-frågan kan komma att bli central i årets valrörelse. Personligen tycker jag det är en sorglig historia, även om jag samtidigt inser att det är en konsekvens av den oro som sprider sig efter ryssens obegripliga attack. Om han kan tänka sig att anfalla bröder och systrar i sitt eget grannland, varför skulle han tveka att slå till mot Finland och Sverige som har uttryckt så skarp kritik mot både nationen Ryssland och president Vladimir Putin? Kan de snabbt skiftande debattämnena även påverka den lokala debatten? Kommer det rent av leda till att vi satsar på en rekonstruktion av hemvärnet i Göta älvdalen? Ska vi utöka antalet skyddsrum? Ska vi se över vad Ale och Lilla Edet kan bidra med i totalförsvaret? Ja, om vi ska tro på de vindar som blåser nu så finns det ett ökat intresse hos allmänheten att förbereda sig för en eventuell kris. Det mesta är tämligen självklart, att ha ett par konserver längst in i kylen och några frystorkade sopport i skafferiet kommer man långt med. Så länge ingen kräver att vi ska ha ett laddat vapen hemma känner jag mig tämligen lugn…

De höga bränsle- och elpriserna börjar nu få konsekvenser. Många företag hör nu av sig och vittnar om svidande konsekvenser. I veckans tidning kan ni läsa om Gösta Johanssons Åkeri som tankar diesel för över tio miljoner om året. Då är det lätt att förstå en viss oro när priset på diesel går upp 30% under årets första månader.

Mer från ledare

Köp björnen!

För snart två år sedan skapade den vackert belysta älgen…

Nya möjligheter

Ett månadsskifte går ofta obemärkt förbi, men av kända skäl…

God jul & gott nytt!

Coronaviruset tvingade människor till social distansering, vilket var en sorg…

Visionen blev verklighet

BanaVäg i Väst kallades projektet som prövade tålamodet hos alla…

Senaste nytt

Döms för våldtäkt mot barn

Händelsen inträffade i januari förra året. En kille som vid…

Festligt 5-årsjubileum på Garverivägen

Det var dukat till fest i Knutpunkten på Ale Seniorcentrum…

Fullsatt salong på filmpremiären

I ett flertal intervjuer och med hjälp av ett rikt…

Ny utmaning väntar för e-sportproffset

William "Sn1lle" Andersson började att intressera sig för e-sport i…

Mycket på gång på Lödöse museum

Lokaltidningen träffar Marie Jonasson Schmidt och Liselotte Öhrling, som tillsammans…

Inga planer på en ny simhall

Det anrika badhuset i Lila Edet invigdes redan 1935 men…

Extra ljus på brott i nära relation

Lokaltidningen träffar Daniel Norlander och Jessica Ask, kommunpolis i Ale,…

Evenemang för motorburen ungdom

Lördagen den 4 februari bjuds allmänheten in till parkeringsplatsen utanför…

P-vakter som skapar trygghet

Ipatrol är det lokala bevakningsföretaget med ronderande bilar nattetid i…

Lista: Vanligaste brotten i Ale

Under 2022 minskade polisanmälningarna i Sverige med två procent, jämfört…

Allvarligt skadeläge efter olyckan

Det var vid 19.20-tiden under lördagskvällen i närheten av Skepplanda,…

Laddinfrastrukturplan antagen i Lilla Edet

– Det känns fantastiskt att den laddinfrastrukturplan Centerpartiet drivit på…

Frukostmöte arrangeras hos Dreampadel

Det pratas om en padeldöd i Sverige. Den senaste tiden…