Fyrkantigt ramverk

Ledare vecka 36 2012

Nog för att det behövs regler och normer i vårt samhälle, men inte på bekostnad av det sunda förnuftet. Dessvärre är det så emellanåt. Diskussionen om rätten till skolskjuts återkommer vi med jämna mellanrum till. För sexåringar är det en kilometers avstånd till förskolan som gäller för att skolskjuts ska beviljas. Särskilda omständigheter såsom allmänt trafikfarliga vägsträckor kan medföra att skolskjuts är motiverat även om avståndet inte uppgår till kilometern. Men vad anses då vara farligt för en sexåring? Uppenbarligen är ett pågående vägarbete i miljardklassen inte klassat som sådant. Historien om Emanuel i Ramstorp visar återigen hur fyrkantigt ramverket är och det är minst sagt beklämmande när just försvarslösa barn blir inblandade. Att krasst lita på att ”väggubbarna” ser alla barn som har vägbygget som skolväg känns oansvarigt. Jag skulle inte vilja sitta på ansvarigas kontor den dagen vi konstaterar att med lite sunt förnuft hade vi kunnat rädda livet på en sexåring, men det hade så klart krävts att vi vågade gå utanför regelverket.

Roligast i veckan var beskedet om att Alependeln kommer att gå med kvartstrafik från och med 7 januari. Tråkigast i veckan var beskedet att Västtrafik kanske inte kommer att transportera oss till pendeltåget… Matarbussarna verkar plötsligt ha försvunnit ur planerna. Då är det kul att gräva fram ett gammalt anteckningsblock från ett ortsmöte i Skepplanda där Västtrafiks representant lovade ”ett tåg – en buss”. Till varje avgående tåg ska det gå en buss. Så lät det då – och precis som med Trafikverket – behöver de kanske bara väckas för att inse fakta. Staten har knappast plöjt ner 14 miljarder i en infrastruktur för att vi inte ska använda den. Om vi nu har investerat miljarder i pendeltåg så får vi nog satsa några kronor på att köra dit resenärerna också.

För övrigt har undertecknad passerat en milstolpe, de 40 åren. Åldersnoja? Nja, jag vet inte, men nog kan jag konstatera att åldern inger en viss mognad. Det går inte längre att försvara drömmar och visioner med att ”det ska jag göra när jag blir stor”. Nu är jag både vuxen – och något för stor. Det är väl egentligen det som är mest påtagligt med att ha kommit upp i medelåldern. Det finns inte längre någon storlek som passar. Large är för tajt och XL för stort. Jag fick frågan flera gånger den gångna helgen om jag var nöjd med de 40 första… ”Ja, men de kommande blir bättre för nu kan erfarenheterna leda mig rätt varje gång jag fattat fel beslut”. Bra svarat tänkte jag morgonen efter, då jag samtidigt konstaterade att presenterna blivit kvar på krogen… Helt fullärd blir man aldrig!

Stort tack till alla som trotsade min vädjan och gratulerade med blommor och blader, det är faktiskt väldigt vackert med blommor även om de inte överlever särskilt länge med min omsorg.

Mer från ledare

Vinnare och förlorare

Förhandlingar pågår. Svaret har ekat i mitt huvud den gångna…

Historiskt val

I Lilla Edet är Sverigedemokraterna största parti med 35,4% av…

Bilden går inte ihop

Alla valundersökningar skvallrar om ett rekordjämnt val på söndag. Kan…

Vad är en centralort?

I en kommunreform 1974 slogs Nödinge, Starrkärr och Skepplanda samman…

Senaste nytt

En femetta som tar AIF närmare ettan

Med tre omgångar kvar av division 2 norra Götaland toppar…

Drunkningstillbud i älven

Det var vid lunchtid på söndagen som räddningstjänsten larmades till…

Varm komedi med Marianne Mörck

”Britt-Marie var här” är berättelsen om samhällen vid vägar där…

Omstart i livet för Nazar Ali Nazari

September, strålande sol och klarblå himmel. Nazar Ali Nazari njuter…

Kilanda marknad på lördag

KILANDA. Nu på lördag, den 24 september, arrangeras Kilanda marknad.…

”Alla människor är lika mycket värda”

Namnet LEVA-huset, som inryms i fastigheten mitt emot ICA Boström,…

Tränare, spelare och ordförande i Surte

Linus Warnholtz tillbringar mycket tid i Bohushallen och denna sena…

Föreningsutvecklare är på plats

Fredrik Hermansson har en gedigen bakgrund inom föreningslivet, men han…

Här får eleverna en andra chans

Sedan hösten 2021 erbjuder Ale gymnasium fyra yrkesintroduktionsutbildningar (IMY): barnskötare,…

Alependeln påverkas efter elfel

Ett elfel som inträffade på Göteborgs centralstation, strax efter klockan…

Dahlberg har hittat hem

Dagens träningspass är över och Pontus Dahlberg slår sig ner…

”Det finns en osäkerhet på bostadsmarknaden”

Enligt siffror från Svensk Mäklarstatistik går prisutveckling fortsatt upp i…

Så blir kommunfullmäktige i Ale och Lilla Edet

ALE Socialdemokraterna  Dennis Ljunggren, 49 år, Nödinge Elaine Björkman, 75…