https://www.alekuriren.se/wp-content/uploads/2015/08/Ledare-Facebook.jpg

Gå till roten!

Bössan mullrar mer än någonsin och på fler ställen än tidigare. I Europa är vi tack och lov förskonade än så länge från traditionell krigsföring. Sedan Balkankonflikten på 90-talet har bomberna tystnat. Om vi bråkar så är det om räntor och skuldsattas förmåga att betala tillbaka till de rika länderna. En annan orsak till freden är självfallet satsningen på en allt bättre utbildning. Bildade människor förstår att en aktiv krigsföring sällan får några positiva effekter, åtminstone inte i jämförelse med lidandet. Förhoppningsvis kommer Europas barn alltid att påminnas om de förödande världskrigen och de återigen så aktuella atombomberna som föll över Japan. Med utbildning som verktyg kan freden bevaras.

Ale kommun har i 15 år bedrivit ett fredsprojekt genom den internationella entreprenörsutbildningen YEE, där deltagare från 15 länder har fått delta. I en färsk utvärdering vittnar deltagarna om hur deras förståelse för människor med annan bakgrund har ökat efter utbildningen. Deras vidgade nätverk och nya relationer till vänner utanför landets gränser har haft en stor betydelse. Före utbildningen menade mindre än hälften att de såg internationella relationer som något nödvändigt. Efter en veckas projektarbete med kurskamrater från skilda håll i Europa svarade 95% att de nya kontakterna i Europa är mycket värdefulla. Det är klart att vi genom positiva möten, dialog och utbyten lär om varandra. Om vi möts över gränserna och river ner fördomarna kommer en ökad förståelse som ett brev på posten. Därför är ett fortsatt utbyte mellan särskilt unga människor i hela Europa ett måste för att bevara freden. Du startar inte krig mot vänner.

Ett motstånd växer sig nu allt starkare mot flyktingvågen som sveper genom Europa. Svaret från ett antal länder är stängsel och gränspoliser. Det öppna samhället har stängt dörren. Det går självfallet att förstå reaktionerna när invandringen sker okontrollerat.  Jag tror inte ilskan är riktad mot flyktingarna i sig, utan det handlar främst om rädslan att inte kunna erbjuda den hjälp som behövs. Om vi inte kan erbjuda livskvalitet kommer kriminalitet och social misär att breda ut sig även i vårt trygga land. Det är inte det samhället som vi har lagt grunden för. En miljon afrikaner väntar på att få fly över Medelhavet. Det är förfärligt! Det kan inte vara västmakternas tanke att lösningen är att bereda plats för alla i en enda världsdel? Insatserna måste omgående riktas till att lösa konflikterna och roten till det onda i länderna varifrån flyktingströmmarna går.

Till så sker måste vi hjälpa de som är på flykt. Ale kommun jobbar föredömligt med att integrera de ungdomar som flytt hit. När YEE genomfördes fick två ensamkommande flyktingbarn chansen att vara med. I den positiva stämning som omger utbildningen tog det inte lång tid innan de konstaterade att det visst finns en framtid. Med kurskamrater från åtta olika länder är den övertygelsen inte svår att förstå.

Mer från ledare

Köp björnen!

För snart två år sedan skapade den vackert belysta älgen…

Nya möjligheter

Ett månadsskifte går ofta obemärkt förbi, men av kända skäl…

God jul & gott nytt!

Coronaviruset tvingade människor till social distansering, vilket var en sorg…

Visionen blev verklighet

BanaVäg i Väst kallades projektet som prövade tålamodet hos alla…

Senaste nytt

Lista: Vanligaste brotten i Ale

Under 2022 minskade polisanmälningarna i Sverige med två procent, jämfört…

Allvarligt skadeläge efter olyckan

Det var vid 19.20-tiden under lördagskvällen i närheten av Skepplanda,…

Laddinfrastrukturplan antagen i Lilla Edet

– Det känns fantastiskt att den laddinfrastrukturplan Centerpartiet drivit på…

Frukostmöte arrangeras hos Dreampadel

Det pratas om en padeldöd i Sverige. Den senaste tiden…

Lödöses varvshistoria dokumenterad

Filmskaparen Anders Lundin, som driver Bohusföretaget Lightray, dokumenterar en tid…

Hjärtums fotbollshjärta har stannat

Det var i juni som lokaltidningen besökte natursköna Billerödsvallen då…

Här läser eleverna som aldrig förr

”Den stora läsutmaningen” av Adlibris, Bonnier Carlsen, Natur och Kultur…

Nock varslar anställda

Det har varit tätt med rapporteringen från Nock Massiva Trähus…

Friades från taxirån – vill ha ersättning

Mannen, som är i 25-årsåldern, stod åtalad misstänkt för att…

Köp björnen!

För snart två år sedan skapade den vackert belysta älgen…

Gigantisk björn i Surte

Mohannad kom till Sverige från Syriens huvudstad Damaskus, men redan…

Planen: Då kan Alebacken öppna

Förra säsongen öppnade Alebacken för allmänheten i början av december.…

Nytt medborgarlöfte undertecknat

På fredagseftermiddagen samlades kommunledningen och representanter från polisen för att…