https://www.alekuriren.se/wp-content/uploads/2015/08/Ledare-Facebook.jpg

Gå till roten!

Bössan mullrar mer än någonsin och på fler ställen än tidigare. I Europa är vi tack och lov förskonade än så länge från traditionell krigsföring. Sedan Balkankonflikten på 90-talet har bomberna tystnat. Om vi bråkar så är det om räntor och skuldsattas förmåga att betala tillbaka till de rika länderna. En annan orsak till freden är självfallet satsningen på en allt bättre utbildning. Bildade människor förstår att en aktiv krigsföring sällan får några positiva effekter, åtminstone inte i jämförelse med lidandet. Förhoppningsvis kommer Europas barn alltid att påminnas om de förödande världskrigen och de återigen så aktuella atombomberna som föll över Japan. Med utbildning som verktyg kan freden bevaras.

Ale kommun har i 15 år bedrivit ett fredsprojekt genom den internationella entreprenörsutbildningen YEE, där deltagare från 15 länder har fått delta. I en färsk utvärdering vittnar deltagarna om hur deras förståelse för människor med annan bakgrund har ökat efter utbildningen. Deras vidgade nätverk och nya relationer till vänner utanför landets gränser har haft en stor betydelse. Före utbildningen menade mindre än hälften att de såg internationella relationer som något nödvändigt. Efter en veckas projektarbete med kurskamrater från skilda håll i Europa svarade 95% att de nya kontakterna i Europa är mycket värdefulla. Det är klart att vi genom positiva möten, dialog och utbyten lär om varandra. Om vi möts över gränserna och river ner fördomarna kommer en ökad förståelse som ett brev på posten. Därför är ett fortsatt utbyte mellan särskilt unga människor i hela Europa ett måste för att bevara freden. Du startar inte krig mot vänner.

Ett motstånd växer sig nu allt starkare mot flyktingvågen som sveper genom Europa. Svaret från ett antal länder är stängsel och gränspoliser. Det öppna samhället har stängt dörren. Det går självfallet att förstå reaktionerna när invandringen sker okontrollerat.  Jag tror inte ilskan är riktad mot flyktingarna i sig, utan det handlar främst om rädslan att inte kunna erbjuda den hjälp som behövs. Om vi inte kan erbjuda livskvalitet kommer kriminalitet och social misär att breda ut sig även i vårt trygga land. Det är inte det samhället som vi har lagt grunden för. En miljon afrikaner väntar på att få fly över Medelhavet. Det är förfärligt! Det kan inte vara västmakternas tanke att lösningen är att bereda plats för alla i en enda världsdel? Insatserna måste omgående riktas till att lösa konflikterna och roten till det onda i länderna varifrån flyktingströmmarna går.

Till så sker måste vi hjälpa de som är på flykt. Ale kommun jobbar föredömligt med att integrera de ungdomar som flytt hit. När YEE genomfördes fick två ensamkommande flyktingbarn chansen att vara med. I den positiva stämning som omger utbildningen tog det inte lång tid innan de konstaterade att det visst finns en framtid. Med kurskamrater från åtta olika länder är den övertygelsen inte svår att förstå.

Mer från ledare

Språket är nyckeln

Trots att vi är på tryggt avstånd från det fasansfulla…

De trotsar allt väder

Så var ännu en semester till ända. Juli blev utifrån…

Helt rätt, ändå fel

Byggbranschen har det extremt tufft just nu. Förra veckan var…

Sjukhusen blöder inte

Radio Göteborgs huvudnyhet under måndagen var att sjukhusen blöder i…

Senaste nytt

SBTK klara för trean

Tre poäng krävdes för Skepplanda BTK i lördagens bortamatch mot…

Bil och älg i kollision

ALAFORS. Vid 06:45-tiden på lördagsmorgonen krockade en bil med en…

Kocevski segerskytt för Ahlafors IF

Ahlafors tog sin sjunde seger för året och tog sig…

Mycket kul i Medborgarhuset

Medborgarhuset i Alafors utgör platsen för de olika typer av…

SBTK kan säkra seriesegern

Skepplanda BTK har 41 inspelade poäng och leder division 4…

Andreas satsar på roadracing

Fordon med två hjul har alltid intresserat Andreas Kumpumäki och…

Ny ”måste-match” för AIF ikväll

Ettan södra går in i ett avgörande skede. Ahlafors IF…

Musikläraren släpper nytt

Kalle Carlsson kommer från ett musikaliskt hem och i tidig…

Uppskattad frukost på Da Vinciskolan

Förra året vann fem skolor gratis frukost under tre veckor.…

Han är Surtes nye ordförande

Som liten pojk följde Fredrik Gerlin Surtes storhetstid i bandy.…

”Min son vill inte vara där”

Föräldern, som vill vara anonym, berättar att sonen tidigare gick…

Svårt att rekrytera till fritidshemmen

Under hösten 2021 förbättrades personaltätheten på fritidshemmen tillfälligt i Ale,…

Lärarbrist: ”Kommer inte att räcka”

I Ales kommunala förskolor går det, enligt den senaste statistiken…