https://www.alekuriren.se/wp-content/uploads/2017/02/ledare-facebook.jpg

Genuin glädje!

Den lilla orten har gjort det igen. Många av oss har läst om Åshöjdens BK och vi har vant oss vid att lilla Ljungskile har ett fotbollslag om inte i allsvenskan så åtminstone i närheten av den. I Ale är det Alafors som med knappt 2100 invånare lyckas med bedriften att hålla ett fotbollslag på tämligen hög nivå. I lördags seriesegrade Ahlafors IF i division 3, vilket betyder att Ale återigen har ett lag i division 2 nästa år. Det är naturligtvis en stor bedrift, att vinna en serie oavsett nivå är alltid en prestation och långt ifrån enkel. Vad ligger då bakom framgången? Förutom skickliga fotbollsspelare handlar det som alltid om ledarskap. Att få ihop en grupp med spelare som konkurrerar om positionerna och speltiden är minst sagt utmanande. Någon blir alltid besviken när startelvan presenteras, även om alla vet att bänkspelarna kan bli de som kommer att avgöra säsongen. Om tränaren lyckas skapa en samsyn och förståelse kring laguttagningen blir spelarna på bänken en tillgång. På den punkten har lagledningen i Ahlafors IF lyckats. Alla har varit med på tåget – hela resan – även om det inte alltid har varit helt friktionsfritt. Vid avspark har gruppen gått samman och bildat det som alltid utgör grunden för ett framgångsrikt lag, en stark gemenskap. En annan ingrediens som banat väg för triumfen är den genuina glädje som äldre spelare har visat de yngre. Klubbens egen maskot, Jesper Zetterlund, 17, har omgiven av rutinerade spelare fått chansen att blomma ut. I slutet av sommaren erbjöds han ett kontrakt med IFK Göteborg. En seger för hela verksamheten. Ett bevis på att små klubbar levererar och ett kvitto på att du kan ta dig fram till eliten via A-lagsspel i lägre divisioner. Det som har varit så rörande är att de erfarna medspelarna har jublat mer när unge herr Zetterlund gjort mål än när de själva har varit lyckosamma. Det har skapats en form av smittsam ödmjukhet och den har definitivt bidragit till framgången.

Ahlafors IF är inte ensamma om att prestera när det gäller fotboll. Skepplanda BTK:s herrar är nära avancemang till division 3. Även det en bedrift av stora mått om den blir verklighet. Älvängens IK:s herrar är med i kampen om tätpositionerna i division 5 och kan om allt går väl ta ett kliv uppåt. Låt oss då också påminna om att det inte är särskilt länge sedan ÄIK levererade en stormålvakt till IFK Göteborg. Pontus Dahlberg konkurrerar numera om en plats i Premier League laget Watford. Snacka om att Alefotbollen gör avtryck.

Så även om det i kommunala budgettider talas om höga kostnader för idrottsanläggningar i Ale bör det noga övervägas och sättas i relation med det marknadsföringsvärde som indirekt har sitt ursprung från just dessa arenor. Unga talanger som utvecklas till idrottsstjärnor är utmärkta ambassadörer och marknadsförare för sin hemkommun.

Mer från ledare

Bågen är spänd!

”Ständiga förbättringar för ökad kundnytta och ett tryggare Ale” –…

Vet vi ens namnet på framtidens yrke?

Kompetensförsörjningen är tillsammans med stigande energipriser det som utmanar näringslivet…

Vikten av att arkivera

Arkivens dag med betoning på föreningslivet låter kanske inte vid…

Påverka det du kan

Medierapporteringen präglas av nattsvarta rubriker. Jag hör att många har…

Senaste nytt

Hus i lågor: ”Kommer brinna ner”

Klockan 19.21 på torsdagskvällen larmades polis, räddningstjänst och ambulans till…

Torbjörn kör vidare i pappas fotspår

Gustaf Gustafsons Åkeri grundades den 9 oktober 1931. Det första…

Snart dags att välja gymnasieskola

Vi har intervjuat en gymnasieelev, Shamim Sarmadi, som går sitt…

Änglar på Älvängens Julmarknad

– Vi hoppas på bra väder och mycket folk på…

Ett hjärta som klappar för Kenya

När Katarina Johansson åkte på safari till Kenya 2012 var…

William gör allt för sitt Surte IS

Han började spelade fotboll ganska sent när han som tolvåring…

Fängelsedömd alebo på rymmen

Det var i mars i år som mannen dömdes i…

Tågtrafiken påverkas: ”Längre restider”

Det omfattande arbetet med Västlänken fortsätter att påverka tågtrafiken. Under…

Han ska leda BORF framåt

Efter ett turbulent år med ett utbrett missnöje bland de…

Swansons invigde nya lokaler

Swansons grundades i Göteborg 1986 för att året därpå flytta…

Nytt rekordår för Nolcupen 

Under den gångna helgen var det full fart i både…

Ny multiarena i Nol

– Här var tidigare en asfaltsyta med tennisnät som ingen…

Ananda Thai i nya lokaler

Omflyttning sker på Ale Torg. I fredags var det Ananda…