https://www.alekuriren.se/wp-content/uploads/2017/02/ledare-facebook.jpg

Genuin glädje!

Den lilla orten har gjort det igen. Många av oss har läst om Åshöjdens BK och vi har vant oss vid att lilla Ljungskile har ett fotbollslag om inte i allsvenskan så åtminstone i närheten av den. I Ale är det Alafors som med knappt 2100 invånare lyckas med bedriften att hålla ett fotbollslag på tämligen hög nivå. I lördags seriesegrade Ahlafors IF i division 3, vilket betyder att Ale återigen har ett lag i division 2 nästa år. Det är naturligtvis en stor bedrift, att vinna en serie oavsett nivå är alltid en prestation och långt ifrån enkel. Vad ligger då bakom framgången? Förutom skickliga fotbollsspelare handlar det som alltid om ledarskap. Att få ihop en grupp med spelare som konkurrerar om positionerna och speltiden är minst sagt utmanande. Någon blir alltid besviken när startelvan presenteras, även om alla vet att bänkspelarna kan bli de som kommer att avgöra säsongen. Om tränaren lyckas skapa en samsyn och förståelse kring laguttagningen blir spelarna på bänken en tillgång. På den punkten har lagledningen i Ahlafors IF lyckats. Alla har varit med på tåget – hela resan – även om det inte alltid har varit helt friktionsfritt. Vid avspark har gruppen gått samman och bildat det som alltid utgör grunden för ett framgångsrikt lag, en stark gemenskap. En annan ingrediens som banat väg för triumfen är den genuina glädje som äldre spelare har visat de yngre. Klubbens egen maskot, Jesper Zetterlund, 17, har omgiven av rutinerade spelare fått chansen att blomma ut. I slutet av sommaren erbjöds han ett kontrakt med IFK Göteborg. En seger för hela verksamheten. Ett bevis på att små klubbar levererar och ett kvitto på att du kan ta dig fram till eliten via A-lagsspel i lägre divisioner. Det som har varit så rörande är att de erfarna medspelarna har jublat mer när unge herr Zetterlund gjort mål än när de själva har varit lyckosamma. Det har skapats en form av smittsam ödmjukhet och den har definitivt bidragit till framgången.

Ahlafors IF är inte ensamma om att prestera när det gäller fotboll. Skepplanda BTK:s herrar är nära avancemang till division 3. Även det en bedrift av stora mått om den blir verklighet. Älvängens IK:s herrar är med i kampen om tätpositionerna i division 5 och kan om allt går väl ta ett kliv uppåt. Låt oss då också påminna om att det inte är särskilt länge sedan ÄIK levererade en stormålvakt till IFK Göteborg. Pontus Dahlberg konkurrerar numera om en plats i Premier League laget Watford. Snacka om att Alefotbollen gör avtryck.

Så även om det i kommunala budgettider talas om höga kostnader för idrottsanläggningar i Ale bör det noga övervägas och sättas i relation med det marknadsföringsvärde som indirekt har sitt ursprung från just dessa arenor. Unga talanger som utvecklas till idrottsstjärnor är utmärkta ambassadörer och marknadsförare för sin hemkommun.

Mer från ledare

Språket är nyckeln

Trots att vi är på tryggt avstånd från det fasansfulla…

De trotsar allt väder

Så var ännu en semester till ända. Juli blev utifrån…

Helt rätt, ändå fel

Byggbranschen har det extremt tufft just nu. Förra veckan var…

Sjukhusen blöder inte

Radio Göteborgs huvudnyhet under måndagen var att sjukhusen blöder i…

Senaste nytt

Trafikanter uppmanas välja rätt väg

Utmed den enskilda vägen finns cirka 15 hushåll. Vägföreningen ansvarar…

Här hamnar det som spolas ner

Här på reningsverket i Älvängen hamnar det – allt som…

Ungdomar bjuds in till talangjakt

Förra året genomfördes en talangjakt för första gången på Mötesplats…

Pojke fick sår av intorkad avföring

En pojke med funktionsnedsättning led under förra året en längre…

Klassjoggen satte 1700 elever i rörelse

Konceptet finns sedan många år tillbaka i Trollhättan. I förra…

Väcker tankar

Bilderna från rasområdet på E6 i höjd med Stenungsundsmotet är…

Ett händelserikt sekel för Rune

Den 20 september 1923 föddes Rune Skog och uppväxten i…

Mycket kul i Medborgarhuset

Medborgarhuset i Alafors utgör platsen för de olika typer av…

SBTK klara för trean

Tre poäng krävdes för Skepplanda BTK i lördagens bortamatch mot…

Bil och älg i kollision

ALAFORS. Vid 06:45-tiden på lördagsmorgonen krockade en bil med en…

Kocevski segerskytt för Ahlafors IF

Ahlafors tog sin sjunde seger för året och tog sig…

SBTK kan säkra seriesegern

Skepplanda BTK har 41 inspelade poäng och leder division 4…

Andreas satsar på roadracing

Fordon med två hjul har alltid intresserat Andreas Kumpumäki och…