Glädjebesked!

Ledare vecka 32 2014

Jag ska inte skrämma någon och skriva att ”så var ännu en sommar över”, men faktum är att vardagen trots allt närmar sig. De flesta av oss har nu hittat tillbaka till arbetslunken och de dagliga rutinerna. Som vanligt har det varit skönt med ett avbrott, men all skön värme till trots har jag inte kunnat undgå att känna en viss oro över utvecklingen i världen. I öster strider Ukraina med sina landsmän, vilket till och med medfört att 300 oskyldiga på 10 000 meters höjd fick sätta livet till. På Västbanken har det eviga kriget mellan Israel och Palestinerna eskalerat. I Afrika härjar det fruktade ebolaviruset utan kontroll.Det har känts konstigt att bara titta på och sitta passivt i solstolen.

Nu tror jag inte det är så mycket du och jag hade kunnat bidra med för att förändra krisen i Ukraina, Gaza eller Afrika, men inte ens när vi kan påverka gör vi det. Det finns nämligen fler hot. Den globala uppvärmningen är ett av dem. Alla vet att vårt miljöarbete inte är tillräckligt. Den negativa miljöpåverkan av vårt konsumtionssamhälle har inte stannat av. Vi vet att flyget är en stor miljöbov, ändå flyger vi mer än någonsin. Vi vet att kärleken till köttet skadar miljön, ändå äter vi mer kött för varje år och låter biffen vara mer eller mindre helig i vårt kök. Vi uppmanas att göra ekologiska val, men prisskillnaden gör att flertalet fortfarande väljer det billigare alternativet. Vi bidrar inte ens med det vi kan bidra med och handlar inte efter sunt förnuft. Det är bara att erkänna. Jag är själv inkluderad och jag tror vi är väldigt få som inte kan känna skuld. Vi åker gärna charter, grillar gärna biffen och letar inte ihjäl oss efter det ekologiska alternativet.

Det är tunga frågor, men vi måste väldigt snart börja ta dessa på fullt allvar.

Desto roligare att skriva om sommarens glädjebesked från Svensk Handel.Handeln i Ale som länge präglats av ett stort utflöde har återhämtat sig kraftigt sedan de tuffa åren under väg- och järnvägsutbyggnaden. I siffror från bland andra Handelns utredningsinstitut kan vi nu tydligt se ett trendbrott från det att byggdammet har lagt sig. Under 2013 som var det första hela året utan vägavspärrningar växte handeln i Ale med hela 20%. Av alebornas köpglada hundralapp stannar nu 60 kronor i butikerna på hemmaplan. Så trogna har aleborna aldrig tidigare varit. Köptroheten är en viktig förutsättning för en tillväxtkommun. Ökad handel betyder också fler arbetstillfällen.

Utmaningen att minska utflödet kvarstår emellertid. Glöm inte att 40 kronor av varje hundralapp fortfarande hamnar utanför kommungränsen. Dessutom bör ju målet vara att bli som några av våra kranskommuner, Kungälv och Alingsås, som har ett inflöde av handel. Klädkällarens etablering i Stora Viken har definitivt visat att det går att locka kunder från andra kommuner att handla i Ale.

Mer från ledare

Språket är nyckeln

Trots att vi är på tryggt avstånd från det fasansfulla…

De trotsar allt väder

Så var ännu en semester till ända. Juli blev utifrån…

Helt rätt, ändå fel

Byggbranschen har det extremt tufft just nu. Förra veckan var…

Sjukhusen blöder inte

Radio Göteborgs huvudnyhet under måndagen var att sjukhusen blöder i…

Senaste nytt

Bil och älg i kollision

ALAFORS. Vid 06:45-tiden på lördagsmorgonen krockade en bil med en…

Kocevski segerskytt för Ahlafors IF

Ahlafors tog sin sjunde seger för året och tog sig…

SBTK kan säkra seriesegern

Skepplanda BTK har 41 inspelade poäng och leder division 4…

Andreas satsar på roadracing

Fordon med två hjul har alltid intresserat Andreas Kumpumäki och…

Ny ”måste-match” för AIF ikväll

Ettan södra går in i ett avgörande skede. Ahlafors IF…

Musikläraren släpper nytt

Kalle Carlsson kommer från ett musikaliskt hem och i tidig…

Uppskattad frukost på Da Vinciskolan

Förra året vann fem skolor gratis frukost under tre veckor.…

Han är Surtes nye ordförande

Som liten pojk följde Fredrik Gerlin Surtes storhetstid i bandy.…

”Min son vill inte vara där”

Föräldern, som vill vara anonym, berättar att sonen tidigare gick…

Svårt att rekrytera till fritidshemmen

Under hösten 2021 förbättrades personaltätheten på fritidshemmen tillfälligt i Ale,…

Lärarbrist: ”Kommer inte att räcka”

I Ales kommunala förskolor går det, enligt den senaste statistiken…

Emma vill få fler kvinnor att engagera sig

För några år sedan gick Emma Mouvitz med i ungdomsrådet…

Ale och Lilla Edet klättrar i ranking

Efter Lerum, som ökar med 44 placeringar, är Lilla Edet…