https://www.alekuriren.se/wp-content/uploads/2015/08/Ledare-Facebook.jpg

Glöm strutsen!

Ale kraftsamlar i en svår situation för framför allt barn på flykt, långt från föräldrar, släkt och vänner. Med tryggheten lika avlägsen som den egna sängen är behovet av omtanke stort. Det är ett skrämmande faktum, men vi väljer att antingen acceptera det och försöka hantera utmaningen eller likt strutsen titta ner i marken och utgå från att det inte är sant – och om det nu skulle vara den brutala verkligheten – så får någon annan ta hand om kosekvenserna. Ale kommun har varit tydlig med att bidra med så mycket hjälp som möjligt. Därför kraftsamlar man nu. Lämpliga lokaler för tillfälliga boenden eftersöks, gode män efterlyses och volontärer med allehanda uppdrag efterfrågas. Alebornas svar har varit tydligt. Vi ställer upp! Intresset för informationskvällen i Spinneriet, Alafors, var så stort att arrangören fick byta lokal och extrastolar lyftes fram. Det är en signal som jag hoppas övriga Sverige – och Europa för den delen – tar till sig. Strutsmetoden kommer inte fungera i det här fallet heller.

Dessvärre tillhör våra lagstiftare också strutsens främsta anhängare. I åratal har problematiken med bengaliska eldar på stora publika arrangemang gäckade arrangörerna och inte minst den oskyldiga delen av publiken. I princip alla vill ha bort pyrotekniken från våra läktare, men polisen står som närmsta åskådare och tittar på när supportrarna döljer ansiktena bakom huvor och tänder på bengalerna. Röken irriterar ögon och lungor, främst hos barn, men nu har det också konstaterats vara en arbetsmiljöfara för poliser som insjuknat. Med strutsen som lagstiftare lär utvecklingen få fortsätta. En hel värld skrattar åt det pinsamt handlingsförlamade landet, där några få får lov att förstöra en av våra största publiksporter. Att det är förbjudet med bengaler hjälper inte när straffet för att begå brottet uteblir. Åklagaren väljer oftast att inte ens utreda fallen. Att vår ordningsmakt inte ingriper när ansiktena döljs bakom huvuor känns obegripligt, men de är väl påverkade av strutsen de också…

Nej, det är dags att visa att vi menar allvar när vi vill skapa ett tryggt samhälle. Pyroteknik på allmän plats ska vara strängt förbjudet, överträdelse ska bestraffas med att du har sett din sista publika tillställning. Den som försöker medföra pyroteknik och blir påkommen i visitationen visas inte bara bort från arenan för kvällen, utan på livstid. Någon oskyldig kommer att bli hårt straffad, men samhället måste visa att det är helt oacceptabelt att utsätta andra människor, särskilt barn, för fara. En skärpning av lag och ordning gjorde att huliganismen runt Englands Premier League helt försvann. Så devisen att hårdare straff inte fungerar ljuger.
Beträffande strutsmetoden så kommer den varken att lösa flyktingkrisen eller bengalproblematiken på våra arenor. Låt oss istället kraftsamla och visa att vi menar allvar med ett tryggt samhälle för alla, men då måste vi hjälpas åt i Sverige och Europa.

Mer från ledare

Sjukhusen blöder inte

Radio Göteborgs huvudnyhet under måndagen var att sjukhusen blöder i…

Positiv inflation

Det har varit publikfester i tidningens spridningsområde från fredag kväll…

Den eviga frågan

Redan i valrörelsen 1998 var frågan om ett nytt kommunhus…

Vårtecken!

Våren är äntligen här och med den kommer vi att…

Senaste nytt

Per är återfunnen vid liv

Han försvann under natten till måndag, 5 juni, i Skönningared…

Elin satsar på motocross

Elin Hansson satt för första gången på en crosscykel i…

Respass ur Svenska cupen

Ahlafors IF är utslaget ur Svenska cupen och drömmarna om…

Skepplanda BTK firar 75 år

Den stora jubileumsdagen närmar sig med stormsteg. När Skepplanda BTK…

Missing People om letandet efter Per

Han heter Per och är 62 år gammal. Senast någon…

Vd:n lämnar Edethus

Sanny Mattelin har varit vd på Edethus sedan den 1…

Rudin bakom sen SBTK-seger

På torsdagskvällen var Skepplanda BTK på jakt efter sin andra…

Här är risken större för viltolyckor

Förra året hanterades 65 624 viltolyckor i Sverige. I mer…

Rullatorrace som gjorde succé

Det blev inte bara ett utan tre rullstolsrace på lika…

De ska starta gåfotboll i Surte

Ann-Britt Mårtensson och Anneli Larsson har en lång historia inom…

Orimliga sparkrav på regionens sjukhus

Den senaste tidens rubriker och även en ledare i lokaltidningen…

Lastbil började brinna på E45

SURTE. Strax efter klockan 17 på onsdagen började en lastbil…

Kvinna döms till fängelse

Det var i februari förra året som en kvinna i…