Tio dagar med fullt fokus på det lokala näringslivet.
Näringslivsfestivalen sätter fingret på många viktiga frågor, men det som är mest tydligt är att företagens villkor och förutsättningar är en ständig process och alltid lika aktuell. Det är frågor som aldrig får tystna oavsett det är festival eller ej.
Under nästan två veckor i maj har Ale kommun med partners arrangerat föreläsningar, gjort företagsbesök och haft dialog om det lokala näringslivets villkor. Jag har inte varit med på allt, men på mycket. Näringslivsveckan som blev Näringslivsfestivalen är en bra kraftansträning och ett viktigt fokus för att sätta företagsfrågorna i ett ordentligt fokus. Huruvida det behöver ske i en så koncentrerad form tror jag bör utvärderas. Inte ens jag som har till uppdrag att bevaka den här typen av evenemang hann med att ta del av allt. Således blev det kanske för mycket av det goda? Möjligen hade det varit lättare om programmet varit fördelat över en hel månad?
Jag vill nog gå längre än så. Målet ska inte vara att fokusera under en begränsad tid. Det bästa vore att verka för ett allmänt förhållningssätt där företagsfrågorna alltid prioriteras. Möten och föresläsningar kan hållas när det är aktuellt och behöver inte sparas till enskilda veckor. Ale är nog moget för det, men det har krävts en samlad satsning för att nå dit. Idag, 2024, är dialogen mellan företagare, kommunala tjänstemän och politiker en helt annan än för 15 år sedan. Det råder inga tvivel om den saken.
Det behövs inga temaveckor eller ”festivaler” för att lyfta företagsfrågorna. Min känsla är att det alltid finns utrymme och intresse att diskutera dem när någon för organisationerna eller enskild företagare så önskar.
Det goda företagsklimatet i Ale, jag vågar faktiskt skriva så innan Svenskt Näringsliv har presenterat sin ranking, behöver bara vårdas med regelbundna möten och träffar. Det är inte svårare än så. Frukostmöten kan varvas med både lunchmöten och kvällsmöten där aktuella frågor behandlas. Genom att bibehålla och hålla dialogen levande riskerar vi inte att tappa mark.
Är det så viktigt då?
Ja, organisationen Företagarna presenterade i sin årliga Företagarrapport siffrorna för kommunalskattens ursprung. 33% av Ales skatteintäkter kommer från de små företagen och deras anställda. Det är en stor andel och placerar Ale på plats 65 av landets 290 kommuner.
I samband med fredagskvällens näringslivsfest avtackade Företagarna kommunstyrelsens ordförande Mikael Berglund (M) för 14 år som kommunalråd. Jag vill göra det här också. Mikael förde upp näringslivsfrågorna på bordet och lade upp en strategi för hur företagsklimatet skulle förbättras. Den sålde han in både till oppositionen och företagarna. Idag har vi ett bra klimat och en konstruktiv dialog med både politiker och tjänstemän i Ale. Tack, Mikael!