https://www.alekuriren.se/wp-content/uploads/2017/02/ledare-facebook.jpg

Håll Sverige öppet!

Jag tänkte utmana mig själv med att försöka skriva en ledare utan att nämna corona, men det var kört redan efter en mening. Det går knappt en vaken minut utan att man tänker på världens mest omtalade virus. Corona har fått vår fulla uppmärksamhet, en våt dröm för alla som jobbar med att hitta effektiva vägar att positionera ett varumärke. Där har reklammakare mycket att lära… Tät information om virusets spridning har varit och är fortfarande viktigt, men just nu hade jag önskat att lika många blickar riktades mot konsekvenserna. Dessa kommer garanterat att skapa ett betydlig värre scenario än experter och beslutsfattare kunnat föreställa sig. Den ohälsa som väntar småföretagare i konkurs och massarbetslösa som tvingas ställa om sina liv kommer inte vara över på 14 dagar. Världsekonomins totala sammanbrott kommer ta lång tid att läka. Det blir en kamp för oss alla att hitta en strimma ljus och hopp i en mörk och besvärlig tid. Det är bara att erkänna. Vi trodde nästan att vi var osårbara, men det räckte med ett virus för att ställa allt på kant.

Nu möter vi en ny verklighet där varsel, ökad arbetslöshet, konkurser, ekonomiska bekymmer, depressioner och många tragedier blir vardag. Det är ofrånkomligt när tidsperspektivet till en lösning är månader. Det är för lång. Hade vår general, statsminister Stefan Löfvén, i sitt tal till nationen åtminstone gjutit lite mod i oss och en antydan till hur länge kampen ska pågå hade det varit lättare. Nu var det nattsvart. Många går redan på knäna, både mentalt och fysiskt. Vi hade behövt höra lite positiva slagord. Att fienden hänger på repen och vi ska bara orka härda ut de sista två ronderna. Tillsammans. För jobben. För Sverige.

Varför inte fokusera lite mer på den friska delen av befolkningen? Vi är fortfarande i stor majoritet. Om vi inspireras att försöka leva våra vanliga liv, gå på café, köpa nya skor och nyttja all den lokala service som finns tillgänglig gör vi kanske större nytta för samhället än om vi också isolerar oss? Självklart ska det sunda förnuftet fortsätta råda. Vi ska tvätta våra händer, avstå större grupperingar och vara noggranna. Men med det i beaktande borde det inte vara omöjligt att fortsätta äta middag ute på restaurang? Allt för att hålla hjulen rullande. Än så länge ser vi väl inte att våra grannländer Norge och Danmark har en lägre smittspridning trots att de har stängt både krogar och skolor? Tvärtom har båda länderna en större andel smittade personer.

Mitt i allt räknande om de ekonomiska konsekvenserna har vi dessutom den allmänna folkhälsan att fundera på. Hur drabbas människor som isoleras och förhindras att möta vännerna på de naturliga mötesplatserna? De som redan lever ett ensamt liv riskerar samhället att klippa det sista bandet till om ytterligare restriktioner införs. Det lidande som väntar om Sverige stänger ner och sätter människor i karantän är mer omfattande än det corona utsätter oss för. Håll Sverige öppet. Låt hjulen rulla.

Mer från ledare

Sjukhusen blöder inte

Radio Göteborgs huvudnyhet under måndagen var att sjukhusen blöder i…

Positiv inflation

Det har varit publikfester i tidningens spridningsområde från fredag kväll…

Den eviga frågan

Redan i valrörelsen 1998 var frågan om ett nytt kommunhus…

Vårtecken!

Våren är äntligen här och med den kommer vi att…

Senaste nytt

Polisen sökte förgäves efter misstänkt blottare vid Hälltorpsjön

Polisen letade under eftermiddagen efter en misstänkt blottare runt Hälltorpsjön…

Polisen sökte förgäves efter misstänkt blottare vid Hälltorpsjön

Polisen letade under eftermiddagen efter en misstänkt blottare runt Hälltorpsjön…

Polisen sökte förgäves efter misstänkt blottare vid Hälltorpsjön

Polisen letade under eftermiddagen efter en misstänkt blottare runt Hälltorpsjön…

Polisen sökte förgäves efter misstänkt blottare vid Hälltorpsjön

Polisen letade under eftermiddagen efter en misstänkt blottare runt Hälltorpsjön…

”Deras roll är viktigare nu”

I förra veckans nummer av tidningen berättade eldsjälen Inga-Britt Karlbom…

Ariana knockade AIF

Det blev fyra förlustfria matcher för Ahlafors IF innan FC…

Komfortabel hemmaseger för SBTK

SBTK studsade tillbaka efter det senaste nederlaget mot bottenlaget Vara…

Skogsbrand i Bohus

På torsdagseftermiddagen inträffade en skogsbrand i centrala Bohus. En stor…

Eldningsförbud i Ale och Lilla Edet

Det är extremt torrt i skog och mark. En brand…

ÄIK förlorade toppmötet

Båda lagen kom till spel med stort självförtroende och bara…

Snart dags för nationaldagsfirande

Förberedelserna har pågått länge och intensifierats de senaste veckorna. Nationaldagsfirandet…

Smugglade amfetamin – döms till fängelse

I mars dömdes tre personer, med koppling till Lödöse och…

Per trampade 160 mil på cykel i Danmark

För åtta år sedan cyklade Per Andersson Vätternrundan för första…