Hänger Ale med?

Det är inte första gången som Olle Skoglund beskriver sina utbyggnadsplaner för Surte. I veckans tidning har han gått ett steg längre och närmar sig vad han beskriver som ”skarpt läge”. Till skillnad mot tidigare är finansieringen löst och det finns dessutom en namngiven projektägare som är beredd att förverkliga de detaljrika skisserna. Idén att riva Surtes landmärken, de tio betongsilosarna, är ingen ny läsning. Nyheten är att någon äntligen är beredd att betala och gå vidare. Sex höghus på tio våningar vardera med totalt 260 lägenheter är en satsning som borde väcka stort intresse hos beslutsfattarna. Å andra sidan är idén så omfattande att den med automatik också ställer en del kompletterande frågor. Klarar samhällsservicen av en inflyttning på 700-800 personer? Hinner skolan projektera och bygga ut lika snabbt? Olle Skoglund har förvisso ritat in en förskola i bottenplan, men alla barn är inte små. Sedan tidigare finns ett planbesked för att ersätta silosorna med attraktiva bostäder, nu vill Skoglund att beslutet från augusti 2014 om planavtal och start av detaljplan träder i kraft. Det innebär att ytterligare en tung detaljplan ska fram på en redan tungt belastad samhällsplaneringsavdelning. Just nu genomförs två omfattande fördjupningar av översiktsplanen i centrala Nödinge och Älvängen. Politiken kommer att tvingas prioritera, alternativt tillsätta betydande resurser för att svara upp mot behovet.

Skulle Skoglunds bostadsprogram för Surte genomföras i sin helhet innebär det en utbyggnad som är minst lika stor de kommande åren som planerna är för Nödinge och Älvängen. Den tillväxttakten ställer helt andra krav på samhällsplaneringen i Ale. Hur ska den offentliga servicen med skola, vård och omsorg hänga med?

Att tillväxtmålet med en befolkningsökning runt 1,5% bör justeras upp de kommande åren känns givet, men hur mycket är frågan? Växtverk har drabbat många kommuner i historien och kan få dyra konsekvenser. Behoven av en utbyggd skola och fler förskolor kommer tyvärr innan intäkterna, så det gäller att hålla tungan rätt i mun. Det gäller naturligtvis att tänka till och att i detta fall mota ”Olle” i grind skickar helt fel signaler. En detaljplan för bostäder vid Surtesilosorna måste fram förr eller senare. Innan orten står redo för en utbyggnad i den storlek som föreslås återstår dock många stenar att vända på, men att säga nej när exploatörerna knackar på dörren är knappast en väg till framgång.

Olle Skoglund visar stolt upp sina senaste skisser för projektet som han valt att kalla ”Surte Manhattan project”. Han konstaterar också att han numera jobbar på uppdrag av en huvudfinansiär. Det unnar jag honom. Utan visioner stannar utvecklingen – och visioner är Skoglund som bekant rik på.

Mer från ledare

Det luktar verkstad

Så var tiden av spekulationer förbi. Nästan ska tilläggas. När…

Nya tider!

Efter valet 2018 fanns ingen tydlig majoritet. Moderaterna lyckades i…

Vinnare och förlorare

Förhandlingar pågår. Svaret har ekat i mitt huvud den gångna…

Historiskt val

I Lilla Edet är Sverigedemokraterna största parti med 35,4% av…

Senaste nytt

Så många bullar sålde butikerna

Kanelbullens dag har firats den 4 oktober sedan 1999, när…

”Surte då och nu” på Glasbruksmuseet

När lokaltidningen kommer på besök råder det febril aktivitet. Fotografier…

Varning för bedragare

En av Ale Els kunder råkade i förra veckan ut…

Färre kryssade i årets val – bara män i toppen

24 262 personer var röstbrättigade i årets val. Av dessa…

Festligt 10-årsjubileum på Backavik

Ballonger i taket, fint dukade bord och en stämning som…

Ale-samverkan tar över

Under mandatperioden som gått har en koalition bestående av sex…

Det luktar verkstad

Så var tiden av spekulationer förbi. Nästan ska tilläggas. När…

Inför rätta efter lägenhetsbranden

Natten till den 22 augusti vaknade boende i flerfamiljshuset på…

Kanelbullar i mängder

Några dagar innan tisdagen den 4 oktober, förbereder sig bagaren…

Pendlare fick Kan-Elbullar

– Vi tycker det är så roligt att få vara…

Skottlossning mot villa

Strax efter 03, natten till måndag, larmades polis till en…

Mäktig vändning av AIF

Ahlafors IF är nu bara två matcher från serieseger i…

Ale Handboll tog första skalpen

Efter en medioker fjolårssäsong är Ale Handbolls herrar tillbaka i…