Har vi inte energi så det räcker?

Ledare vecka 45 2013

Det varnas friskt om de sjuka energi-dryckerna, överdrivet sötslisk kryddat med koffein, men ändå ökar försäljningen – dessvärre i alla åldrar. Lagstiftarna står handfallna och agerar passiv publik. Kom inte och säg att människan har utvecklat sitt intellekt! Inte ens sådant som är bevisat farligt för våra barn orkar vi med lagens hjälp skydda dem ifrån. Istället får det säljas fritt till vem som helst. I Ale har kommunen vädjat till handlare att hålla 18-årsgräns vid försäljning av energidryck. Det är en rekommendation och en vädjan som egentligen inte är något värd om inte alla ställer sig bakom den. Finns det ett försäljningsställe som avviker hittar ungdomarna dit fortare än det blivit känt, därför känns dessa insatser ganska effektlösa. Det som måste ske är beslut och regleringar på betydligt högre ort, än på kommunal tjänstemannanivå.

Det kanske mest beklämmande är ändå att vi vuxna som måste anses tillhöra den grupp i samhället som ska förstå och ta kloka beslut inte verkar tveka att köpa hem energidryckerna som om det vore vanlig läsk. ”Kalle säger att han blir så mycket piggare och när de sitter uppe sent och spelar är det nästan nödvändigt”. Tro katten det, det är ju rent gift! Föräldrarnas förklaringar hör hemma i TV4:as humorprogram och är som taget ur Ove Sundbergs trut. Tyvärr är det värre än så, det är sant, inget påhittat manus. Om ungarna saknar energi till sin hobby ska de nog fundera på om de valt rätt. Jag minns tonåren som en tid som mestadels bestod av överskottsenergi. Det fanns så mycket man ville göra, men problemet var att det inte fanns tid till allt. Och tid fanns inte på burk! Nu finns dessvärre energi, falsk sådan, på burk och i flaska. Undvik den för hälsans skull och är du vuxen ta då ditt ansvar att begränsa tillgängligheten. Bär inte hem skiten till ert eget kylskåp. Den gör ingen nytta där och ingen annanstans heller. Tvekar du på energidryckernas påverkan på kroppen? Läs sidan 3 i veckans lokaltidning.

I lördags var det så allsvensk bandypremiär i Ale Arena. Surte BK är tillbaka igen. Vildkatten har mer än nio liv… För mig tillhör bandyn de klassiska sporterna i Sverige. En idrott som präglas av mycket mer än själva tävlingsmomentet. Det har handlat om att förutse väderlek, klä sig rätt och beräkna vilka utmaningar som kroppen kan stöta på efter ett par timmar utomhus. Den charmen är numera borta. Sedan bandyn flyttade inomhus dog därmed också en del av själen. Det är inte längre lika ”tufft” och utmanande att gå på bandy, det är snarare ganska bekvämt. Tyvärr av helt fel anledning. Trots miljonrullningen på bandy-areonor landet runt har inte publiken hittat in. Det finns gott om utrymme på läktaren och den allsvenska bandypremiären i Ale Arena lockade blott 187 åskådare. Det är en tämligen medioker siffra, men det är upp till oss som fortfarande känner bandyn i själen att vända kurvan. Se till att ta med vännerna nästa gång!

Mer från ledare

Sjukhusen blöder inte

Radio Göteborgs huvudnyhet under måndagen var att sjukhusen blöder i…

Positiv inflation

Det har varit publikfester i tidningens spridningsområde från fredag kväll…

Den eviga frågan

Redan i valrörelsen 1998 var frågan om ett nytt kommunhus…

Vårtecken!

Våren är äntligen här och med den kommer vi att…

Senaste nytt

Komfortabel hemmaseger för SBTK

SBTK studsade tillbaka efter det senaste nederlaget mot bottenlaget Vara…

Skogsbrand i Bohus

På torsdagseftermiddagen inträffade en skogsbrand i centrala Bohus. En stor…

Eldningsförbud i Ale och Lilla Edet

Det är extremt torrt i skog och mark. En brand…

ÄIK förlorade toppmötet

Båda lagen kom till spel med stort självförtroende och bara…

Snart dags för nationaldagsfirande

Förberedelserna har pågått länge och intensifierats de senaste veckorna. Nationaldagsfirandet…

Smugglade amfetamin – döms till fängelse

I mars dömdes tre personer, med koppling till Lödöse och…

Per trampade 160 mil på cykel i Danmark

För åtta år sedan cyklade Per Andersson Vätternrundan för första…

”Jag var både rädd och ledsen”

I slutet av 80-talet växte en liten flicka upp i…

Filip är Ales schackmästare

Enligt ungdomscoach Tommy Westers är det många ungdomar i Ale…

Sjukhusen blöder inte

Radio Göteborgs huvudnyhet under måndagen var att sjukhusen blöder i…

Fyra ungdomar prisades

Ale kommuns ungdomsstipendium ”Ett gott föredöme” delas ut till personer…

SBTK vann när Sveriges ”äldsta” damlag möttes

Sedan 1968 har Skepplanda BTK i obruten följd erbjudit damfotboll,…

Blekt Skepplanda förlorade borta mot Vara

Skepplanda BTK blandar och ger i fyran. Trots nederlaget i…