Har vi inte energi så det räcker?

Ledare vecka 45 2013

Det varnas friskt om de sjuka energi-dryckerna, överdrivet sötslisk kryddat med koffein, men ändå ökar försäljningen – dessvärre i alla åldrar. Lagstiftarna står handfallna och agerar passiv publik. Kom inte och säg att människan har utvecklat sitt intellekt! Inte ens sådant som är bevisat farligt för våra barn orkar vi med lagens hjälp skydda dem ifrån. Istället får det säljas fritt till vem som helst. I Ale har kommunen vädjat till handlare att hålla 18-årsgräns vid försäljning av energidryck. Det är en rekommendation och en vädjan som egentligen inte är något värd om inte alla ställer sig bakom den. Finns det ett försäljningsställe som avviker hittar ungdomarna dit fortare än det blivit känt, därför känns dessa insatser ganska effektlösa. Det som måste ske är beslut och regleringar på betydligt högre ort, än på kommunal tjänstemannanivå.

Det kanske mest beklämmande är ändå att vi vuxna som måste anses tillhöra den grupp i samhället som ska förstå och ta kloka beslut inte verkar tveka att köpa hem energidryckerna som om det vore vanlig läsk. ”Kalle säger att han blir så mycket piggare och när de sitter uppe sent och spelar är det nästan nödvändigt”. Tro katten det, det är ju rent gift! Föräldrarnas förklaringar hör hemma i TV4:as humorprogram och är som taget ur Ove Sundbergs trut. Tyvärr är det värre än så, det är sant, inget påhittat manus. Om ungarna saknar energi till sin hobby ska de nog fundera på om de valt rätt. Jag minns tonåren som en tid som mestadels bestod av överskottsenergi. Det fanns så mycket man ville göra, men problemet var att det inte fanns tid till allt. Och tid fanns inte på burk! Nu finns dessvärre energi, falsk sådan, på burk och i flaska. Undvik den för hälsans skull och är du vuxen ta då ditt ansvar att begränsa tillgängligheten. Bär inte hem skiten till ert eget kylskåp. Den gör ingen nytta där och ingen annanstans heller. Tvekar du på energidryckernas påverkan på kroppen? Läs sidan 3 i veckans lokaltidning.

I lördags var det så allsvensk bandypremiär i Ale Arena. Surte BK är tillbaka igen. Vildkatten har mer än nio liv… För mig tillhör bandyn de klassiska sporterna i Sverige. En idrott som präglas av mycket mer än själva tävlingsmomentet. Det har handlat om att förutse väderlek, klä sig rätt och beräkna vilka utmaningar som kroppen kan stöta på efter ett par timmar utomhus. Den charmen är numera borta. Sedan bandyn flyttade inomhus dog därmed också en del av själen. Det är inte längre lika ”tufft” och utmanande att gå på bandy, det är snarare ganska bekvämt. Tyvärr av helt fel anledning. Trots miljonrullningen på bandy-areonor landet runt har inte publiken hittat in. Det finns gott om utrymme på läktaren och den allsvenska bandypremiären i Ale Arena lockade blott 187 åskådare. Det är en tämligen medioker siffra, men det är upp till oss som fortfarande känner bandyn i själen att vända kurvan. Se till att ta med vännerna nästa gång!

Mer från ledare

Vet vi ens namnet på framtidens yrke?

Kompetensförsörjningen är tillsammans med stigande energipriser det som utmanar näringslivet…

Vikten av att arkivera

Arkivens dag med betoning på föreningslivet låter kanske inte vid…

Påverka det du kan

Medierapporteringen präglas av nattsvarta rubriker. Jag hör att många har…

Höst i förändring

Vi lever i en föränderlig värld. Bilen är ett bra…

Senaste nytt

Ale Lucia gör sig redo

Ale Lucia har ändrat inriktning under de senaste åren. Det…

Försökte stoppa rullande bil – fastnade själv i hjulhuset

Räddningstjänsten fick loss kvinnan som fastnat i hjulhuset på en…

Glädje när tomten kom till torget

Lördagen före första advent gjorde sig julen påmind. Tomten kom…

Brandstationerna håller öppet hus

Det har blivit till en tradition med öppet hus på…

Här uppförs nya bostadsrätter

Det är FB Bostad som planerar att uppföra 24 bostadsrätter…

Politisk veteran som svingar klubban

Lars Ivarsbo har varit engagerad politiker i Lilla Edets kommun…

Nolcupen står för dörren

Nolcupen har en lång och fin historia. I fjol slog…

Starkt resultat för Lilla Edets kommun

Sammantaget går nämndverksamheterna ihop, men det finns ändå avvikelser jämfört…

Höjd VA-taxa i Ale kommun

VA-taxan i Ale kommun höjs med 16 procent för alla…

Ovisst ekonomiskt läge

Ale kommun har som regel att budgetera för ett överskott…

Kraftig brand i ladugård

Under natten till torsdag, strax efter klockan 02.30, larmades polis…

Joel lyfte hem guldet 

Joel Mellomgård har länge tillbringat mycket tid på gymmet och…

Nu julpyntas Ale kommun

På söndag är det första advent och i veckan kommer…