https://www.alekuriren.se/wp-content/uploads/2020/09/ledare-1.jpg

Helt rätt, ändå fel

Massiva miljösmarta hus av korslaminerat trä är som ni förstår en miljörörelse i sig och ligger helt rätt i tiden. Ändå blev det så fel för Nock Massivhus i Älvängen som i torsdags försattes i konkurs. Högst ansvarig är en ryss.

Byggbranschen har det extremt tufft just nu. Förra veckan var det 31 andra byggföretag som tillsammans med Nock Massiva Trähus AB försattes i konkurs. Stigande räntor i kombination med inflation och höga energipriser har fått marknaden att dra i alla nödbromsar. En konkursförvaltare ska nu se över möjligheterna för det Älvängenbaserade företaget att leva vidare. Utsikterna ser inte särskilt ljusa ut. Finansiell oro går sällan över på en natt. De flesta som har en inblick i hur näringslivet mår kan konstatera att lågkonjunkturen gör sig allt mer påmind, men samtidigt har inte arbetsmarknaden drabbats än. Arbetslösheten är fortfarande låg och även om konsumtionen har sjunkit när allt mer pengar läggs till räntor så handlar vi fortfarande. Med andra ord kan den verklighet vi idag och beskriver som lågkonjunktur bli betydligt värre. När arbetslösheten stiger och konsumtionen på allvar sjunker väntar kärvare tider.

Hur blev det såhär? Det är förvisso fult att peka finger och leta syndabockar. I Sverige har vi fått lära oss att vara självkritiska och ta eget ansvar, men den hastiga försämring som världen nu upplever är ursprungligen bara en mans verk. Den här tråkiga berättelsen har bara en signatur, den ryske presidenten Vladimir Putins.

Massiva miljösmarta trähus ligger så rätt i tiden, men tajmingen är som företaget beskriver mycket olycklig. När efterfrågan förväntades stiga störtdök istället hela byggmarknaden. Vad som händer nu återstår att se. Förutsättningarna för modultillverkning i lokalerna i Älvängen finns där och fastighetsägarna lär inte ha en kö av nya hyresgäster, så i den bästa av världar kan nya finansiärer kanske sätta bollen i rullning den dagen konjunkturen vänder. I svåra tider finns det också hjältar. Två av dem är entreprenörerna Marcus Holmström och Tobias Rydén som när de stora investerarna börjar vända padelsporten ryggen satsar vidare. Dreampadel i Stora Viken är en framgång tack vare lokalt engagemang och en stark förankring på hemmaplan, där ungdomsfokuset varit tydligt från början. I förra veckan blev det klart att Dreampadel tar över PDL i Kungälv och har därmed två fina hallar i lagom storlek. Samtidigt har de inte gett upp hoppet om en nyetablering i Älvängen. Arbetet med detaljplanen löper på. Initiativ som dessa är avgörande för att skapa nya jobb och hålla byggsektorn igång. Modet att satsa vidare trots nattsvarta tidningsrubiker skiljer vinnarna från förlorarna.

Med veckans tidning medföljer en korsordsbilaga som vi ställt samman tillsammans med ett stort antal annonsörer. Ett nytt grepp för att göra er sommar lite roligare. Gör nu inte som morsan, det vill säga lösa alla korsord utan att skicka in dem. Vi har gjort det särskilt enkelt genom att erbjuda er möjligheten att bara ta en bild på det lösta korsordet och mejla den till korsord@alekuriren.se. Har du tur kammar du hem något av alla fina priser.

Kryssa lugnt!

Mer från ledare

Språket är nyckeln

Trots att vi är på tryggt avstånd från det fasansfulla…

De trotsar allt väder

Så var ännu en semester till ända. Juli blev utifrån…

Helt rätt, ändå fel

Byggbranschen har det extremt tufft just nu. Förra veckan var…

Sjukhusen blöder inte

Radio Göteborgs huvudnyhet under måndagen var att sjukhusen blöder i…

Senaste nytt

Här hamnar det som spolas ner

Här på reningsverket i Älvängen hamnar det – allt som…

Ungdomar bjuds in till talangjakt

Förra året genomfördes en talangjakt för första gången på Mötesplats…

Pojke fick sår av intorkad avföring

En pojke med funktionsnedsättning led under förra året en längre…

Klassjoggen satte 1700 elever i rörelse

Konceptet finns sedan många år tillbaka i Trollhättan. I förra…

Väcker tankar

Bilderna från rasområdet på E6 i höjd med Stenungsundsmotet är…

Ett händelserikt sekel för Rune

Den 20 september 1923 föddes Rune Skog och uppväxten i…

Mycket kul i Medborgarhuset

Medborgarhuset i Alafors utgör platsen för de olika typer av…

SBTK klara för trean

Tre poäng krävdes för Skepplanda BTK i lördagens bortamatch mot…

Bil och älg i kollision

ALAFORS. Vid 06:45-tiden på lördagsmorgonen krockade en bil med en…

Kocevski segerskytt för Ahlafors IF

Ahlafors tog sin sjunde seger för året och tog sig…

SBTK kan säkra seriesegern

Skepplanda BTK har 41 inspelade poäng och leder division 4…

Andreas satsar på roadracing

Fordon med två hjul har alltid intresserat Andreas Kumpumäki och…

Ny ”måste-match” för AIF ikväll

Ettan södra går in i ett avgörande skede. Ahlafors IF…