https://www.alekuriren.se/wp-content/uploads/2020/09/ledare-1.jpg

Historiskt val

Valresultatet 2022 är det blåaste någonsin – i både Ale och Lilla Edet. Sverigedemokraterna går starkt framåt i båda kommunerna, men konsekvenserna ser olika ut. I Ale är SD accepterat och kommer sannolikt att regera ihop med M och KD. I Lilla Edet sluter av allt att döma alla övriga partier ihop för att stoppa SD från makten.

I Lilla Edet är Sverigedemokraterna största parti med 35,4% av rösterna. I Ale är de näst störst med 21%. Det sker samtidigt som Moderaterna och Kristdemokraterna står på stabil mark. Därför finns det nu ett blåare underlag än någonsin tidigare. Vilka konsekvenser det får för den politiska ledningen i respektive kommun är desto mer invecklat. I Lilla Edet finns det fortfarande ett kraftigt motstånd från övriga partier att ens samtala med SD. Det medför med största sannolikhet att Socialdemokraterna och Vänsterpartiet kommer att ställa sig bakom förslaget att nominera Julia Färjhage (C) till att fortsätta uppdraget som kommunstyrelsens ordförande i Lilla Edet den kommande mandatperioden. Detta trots att Centerpartiet backar 2% och ett mandat.

I Ale är tongångarna annorlunda. Sverigedemokraterna har blivit rumsrena och känns numera som ett till stora delar accepterat parti. SD:s listetta, Robert Jansson, medgav att han har sedan länge har en positiv dialog med moderata företrädare och ser ett eventuellt samarbete som helt logiskt.

Faktum kvarstår att Sverigedemokraterna är ett parti som sticker ut och med valresultatet i ryggen kommer de att kunna ställa krav. Så vad kommer makten att kosta Moderaterna? Det är egentligen detta som allt handlar om. Jag tror inte att förhandlingen kommer att bli särskilt komplicerad. Jag har svårt att tro att någon inom SD i Ale vill göra anspråk på den utsatta rollen som kommunstyrelsens ordförande innebär. Jag tror inte heller att de har tillräckligt med politisk erfarenhet för att kunna befästa ett större antal positioner. Det kommer med all sannolikhet att handla om vilken politik som ska drivas. Där vill nog SD ha ett starkt ord med i laget. I valrörelsen har SD krävt ett stopp för kommunala p-hus. Det har nog Moderaterna inget emot. Vidare är båda partierna tveksamma till ett nytt kommunhus, ett projekt som garanterat kommer att tappa fart med en politisk ledning som domineras av M och SD.

En stor stötesten är placeringen av en ny skola för Nol-Alafors. Här pekar SD på Alafors och M på Nol. SD vill sätta spaden i backen nu och M vill utreda.

Summa summarum tror jag att kommunen rullar på likt tidigare år, men med ett tydligare mandat. SD får ett antal förbättrade positioner i utskott och nämnder. Den stora frågan blir dock vilket parti som hakar på M+KD+SD. För egen majoritet krävs ytterligare två mandat. Min gissning är att både L och Framtid i Ale vill vara med.

Mer från ledare

Språket är nyckeln

Trots att vi är på tryggt avstånd från det fasansfulla…

De trotsar allt väder

Så var ännu en semester till ända. Juli blev utifrån…

Helt rätt, ändå fel

Byggbranschen har det extremt tufft just nu. Förra veckan var…

Sjukhusen blöder inte

Radio Göteborgs huvudnyhet under måndagen var att sjukhusen blöder i…

Senaste nytt

Kocevski segerskytt för Ahlafors IF

Ahlafors tog sin sjunde seger för året och tog sig…

SBTK kan säkra seriesegern

Skepplanda BTK har 41 inspelade poäng och leder division 4…

Andreas satsar på roadracing

Fordon med två hjul har alltid intresserat Andreas Kumpumäki och…

Ny ”måste-match” för AIF ikväll

Ettan södra går in i ett avgörande skede. Ahlafors IF…

Musikläraren släpper nytt

Kalle Carlsson kommer från ett musikaliskt hem och i tidig…

Uppskattad frukost på Da Vinciskolan

Förra året vann fem skolor gratis frukost under tre veckor.…

Han är Surtes nye ordförande

Som liten pojk följde Fredrik Gerlin Surtes storhetstid i bandy.…

”Min son vill inte vara där”

Föräldern, som vill vara anonym, berättar att sonen tidigare gick…

Svårt att rekrytera till fritidshemmen

Under hösten 2021 förbättrades personaltätheten på fritidshemmen tillfälligt i Ale,…

Lärarbrist: ”Kommer inte att räcka”

I Ales kommunala förskolor går det, enligt den senaste statistiken…

Emma vill få fler kvinnor att engagera sig

För några år sedan gick Emma Mouvitz med i ungdomsrådet…

Ale och Lilla Edet klättrar i ranking

Efter Lerum, som ökar med 44 placeringar, är Lilla Edet…

”Det finns en enorm potential i bolaget”

Fredrik Johansson är sedan i våras ny styrelseordförande i Alebyggen.…