https://www.alekuriren.se/wp-content/uploads/2017/02/ledare-facebook.jpg

Högst onormalt

Det blir inte alltid som man tänkt sig. Jag tror de flesta av oss skriver under på det när första halvan av 2020 ska summeras. Vem kunde ana att det vanligaste ordet skulle bli corona och att vi på nytt skulle lära oss betydelsen av att tvätta händerna? Det gick så rasande fort. Plötsligt var det nya förutsättningar både i vardagen och yrkeslivet. En del trodde till och med att undergången var nära. Det bunkrades konserver och toarullar som aldrig förr. Riktigt så illa som domedagsprofeterna förutspått blev det dock inte, men annorlunda får man allt skriva under på att det blev.

Nu när snart fyra månader av pandemin har pågått kan vi konstatera att det nya normala känns högst onormalt. Fotboll utan publik är som sommar utan sol, en högst kylslagen historia. En sommar utan arrangemang är som ett tivoli utan karuseller, en medioker upplevelse. Näringslivet permitterar, varslar och bromsar. Samtidigt snurrar börsen vidare mot nya rekordnivåer. Inget känns normalt eller logiskt just nu.

Många har tvingats in i permittering upp till 80% av sin ordinarie arbetstid. För dem blir semestern bara en förlängning på en ofrivillig långledighet. Långt ifrån den sköna befrielse och frihetskänsla som semestern ofta bidrar med. Istället går många på ledighet med en känsla av osäkerhet och oro inför framtiden. Kanske är det något vi ska lära oss att leva med i det nya normala?

Hur har det då varit att driva lokaltidning i pandemin? Jag vet inte hur många gånger vi fått frågan om tidningen kommer ut nästa vecka också? Visst är det sant att många tidningshus har stora ekonomiska utmaningar, men det är främst de som tar betalt för sina produkter. Gratistidningar som lever på annonser fick naturligtvis också en smäll på käften när Corona tog plats i vardagen. En naturlig konsekvens när många företag bromsar in är att investeringarna i marknadsföring minskar drastiskt. I april var intäktstappet 40%. En helt ny, högst onormal känsla, infann sig. Vad händer om det här fortsätter?

Nu gjorde det inte det. I juni är annonsförsäljningen tillbaka på 2019-års nivåer, men just där och då gungade tillvaron till. Oron handlade om ett samhälle utan lokaltidning. Ett fristående media som bland annat kan bevaka kommunen och offentliga myndigheters beslut som påverkar medborgarna. Ett media som kan fånga upp orättvisor och berätta om livsöden vi normalt inte får höra om.

Det vore förfärligt och en otäck maktbalans om lokala mediehus tvingades packa ihop. Som läsare kan man inte bidra till gratistidningens fortsatta existens på annat sätt än att gynna dess annonsörer. Det är bara genom deras annonsering som det är möjligt att fortsätta rapportera.

Lokaltidningens betydelse och effektivitet bekräftades när Folkhälsomyndigheten valde att använda oss som kanal i sin kriskommunikation. På så vis når de 4,6 miljoner svenska hushåll. 100% i Ale kommun. Det är vad vi kallar oslagbar räckvidd och just kriskommunikation är ju till för alla, inte bara några få i sociala medier. Den ska vara tillgänglig för alla.

Mer från ledare

Positiv inflation

Det har varit publikfester i tidningens spridningsområde från fredag kväll…

Den eviga frågan

Redan i valrörelsen 1998 var frågan om ett nytt kommunhus…

Vårtecken!

Våren är äntligen här och med den kommer vi att…

Nu krävs mod

Det tomma Netto-huset är ett av de vanligaste samtalsämnena i…

Senaste nytt

Blekt Skepplanda förlorade borta mot Vara

Skepplanda BTK blandar och ger i fyran. Trots nederlaget i…

Företagare i Ale prisades i Furulundsparken

Årets Näringslivsgala i Ale hade bytt skepnad och namn till…

Återväxten utmanar hembygdsföreningarna

På en bänk, i solskenet vid Hembygdsmuseet i Prästalund sitter…

Tredje raka för AIF

Det ska noga understrykas att förutom de bärgade poängen bjöd…

Boulestallet är stället för seniorerna

När stallarna på Ström revs fick Boulestallet flytta till Göta.…

Ellbo Åkeri fortsätter utvecklas

Aningen förvånade, men inte desto mindre glada mottog Ellbo Åkeri…

Musikälskarnas egen borg

Krögarna Carl och Reneé Dahlberg brinner för musik. 2000-2013 var…

Efterlängtad kiosköppning

Ett tecken på att sommaren står för dörren är när…

Gångbana ska byggas i Surte

Infrastruktursavdelningen på Ale kommun kommer att bygga en gångbana på…

Svensk mästare för 13:e (!) gången

Det har varit en speciell säsong för Ellen Sjöberg, som…

”Jag hittade spritflaskor överallt”

Att berätta om sitt liv är inte något som är…

Bil började brinna under färd

En bil började brinna i motorrummet under sin färd på…

Strömsskolan slog nytt rekord

Majblommeförsäljningen tog sin början den 18 april och pågick till…